Terug

Voeding & diëtetiek

november - december 2021

Als VBVD-lid ben je automatisch geabonneerd

Niet-VBVD-leden kunnen zich abonneren voor slechts € 75 per jaar incl. digitale toegang.

Een los nummer bestellen? Dat kan! Voor een recent exemplaar (minder dan 6 maand na uitgave) betaal je € 12, voor oudere nummers € 3
(+ verzendkosten: € 5 naar België, € 8 buiten België).

Het artikel dat je zoekt niet gevonden? Of staat het in een ouder tijdschrift? Aarzel niet om ons te contacteren en wij zoeken het voor je op.

Contacteer het secretariaat

Jaargang: 47

Nummer: 6

 

ts2021/06

1. Editoriaal - Nena Van Hemelryck
Inleiding 

2. In Memoriam
Prof. Eddy Robberecht

3. Kort nieuws: varia
Een actueel overzicht van interessant nieuws voor de diëtist

4. Kort nieuws: Gezond gebeten voor Homies
Voorstelling van de nieuwe NICE-brochure ‘Gezond gebeten voor Homies en drie toolboxen ‘Gezond gebeten’.

5. VBVD-nieuws: CDLH -  Cebam Digital Library for Health: dé snelweg in toegang tot EB bronnen
Voorstelling van het nieuwste ledenvoordeel: toegang tot de CDLH.

6. Hoofdartikel: Semaglutide: hét wondermiddel in de behandeling van obesitas? - Jolien Jonckheere 
Recent verschenen veelbelovende resultaten over een nieuw geneesmiddel dat gewichtsverlies bij mensen met obesitas stimuleert: semaglutide. Wat is er over semaglutide geweten? Welke rol zou het kunnen spelen in de behandeling van obesitas? En blijft een leefstijlinterventie dan nog steeds onderdeel van de behandeling of worden diëtisten overbodig? Tijd om in de literatuur te duiken en alles op een rijtje te zetten. Tot slot komt expert Prof. em. dr. Luc Van Gaal aan het woord.

7. Onderzoek: Nieuwe onderzoeken naar het laag FODMAP-dieet bij maagdarmaandoeningen - Karen Van den Houte, Dr. Florencia Carbone, Prof.Dr. Jan Tack
 | In het UZ Leuven, onder leiding van prof. Jan Tack, worden verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van FODMAP-eliminatie en -herintroductie bij zowel prikkelbare darmsyndroom als functionele dyspepsie. In dit artikel worden enkele van deze studies weergegeven met de belangrijkste bevindingen.

8. Overzichtsartikel: Pediatrische eosinofiele oesofagitis - Liselot De Vlieger, Lieselot Smolders, Lisa Nuyttens, Sophie Verelst, Christine Breynaert, Tim Vanuytsel, Ilse Hoffman, Dominique Bullens
De behandeling van pediatrische eosinofiele oesofagitis berust op medicatie, dieetbehandeling en/of endoscopische dilatatie. Momenteel zijn er drie dieetbehandelingen voor eosinofiele oesofagitis: het elementair dieet, het allergietest gericht eliminatiedieet en het empirisch eliminatiedieet. In dit artikel wordt vanuit klinisch perspectief een overzicht gegeven van de laatste wetenschappelijke inzichten omtrent de effectiviteit van deze diëten. 

9. Overzichtsartikel: Mondbacteriën en smaakperceptie - Prof. Dr. Marie Joossens 
De rol van mondbacteriën in smaakervaring is een erg jong onderzoekdomein. Er werden de afgelopen jaren meerdere artikels gepubliceerd die suggereren dat mondbacteriën door hun impact op smaakervaring ook mee eetgedrag kunnen beïnvloeden. In dit overzichtsartikel worden de voornaamste bevindingen van verschillende onderzoeksgroepen samengevat en besproken.

10. Project: Zeg me wat je eet - Katlijn Sanctorum
Zeg me wat je eet en ik zeg wie je bent, zo luidt het gezegde. Voeding is een persoonlijk verhaal, dat geldt voor de meerderheid van de mensheid en dat geldt zeker voor de patiënten die leven zonder of slechts met een deel van de dikke darm. Met een voedings-logboek en een online agenda ondersteunt FAPA patiënten met een erfelijke digestieve aandoening voor hun voeding, en dit door ervaringskennis te koppelen aan de expertise van diëtisten.

11. Verslag: Sustainability op ICDA - Amy Verbeke
Van 1-3 september 2021 vond het ‘International Conference of the
Dietetic Association’ digitaal plaats. Het was een goed gevuld programma waarin duurzaamheid vanuit verschillende invalshoeken aan bod kwam. Dit is een beknopt verslag van enkele inhoudelijke sessies.

12. Uitgeklaard: Eetcompetenties - Loes Stukken
Waar traditionele voedingsadviezen enkel focussen op wat en hoeveel gegeten wordt, breidt Ellyn Satter deze adviezen uit door ook vaardigheden te definiëren die onderliggend zijn aan evenwichtig eetgedrag, de zogenaamde ‘Eating competence’. Eetexpert vat deze vaardigheden samen via de 4G’s: Gezellig, Gevarieerd, Genoeg en Geregeld. In dit artikel wordt ingegaan op het concept, het doel en de wetenschappelijke onderbouwing van eetcompetenties.

13. Uitgeklaard: Wat bepaalt ons eetgedrag volgens het gedragswiel? - Dr. Jolien Plaete
Wil je mensen stimuleren om gezonder te leven? Dan krijg je best inzicht in de determinanten van gezond en ongezond gedrag. Het Gedragswiel, dat ontwikkeld werd door het Vlaams Instituut Gezond Leven, vat deze gedragsdeterminanten op een toegankelijke manier samen. Zo ben je alvast goed op weg naar een succesvolle gedragsverandering.

14. Uitgeklaard: Het koolhydraat-insulinemodel - Nena Van Hemelryck, Christophe Matthys, Nina Van Den Broecke
Sinds jaar en dag wordt obesitas benaderd als een stoornis van de energiebalans. Hoewel dit zogenaamde ‘energiebalansmodel’ algemeen gekend is en als basis voor verschillende behandelmethoden gebruikt wordt, is het ontstaansmechanisme van obesitas nog niet helemaal gekend. Ludwig en collega’s suggereren dan ook een alternatief model, het zogenaamde koolhydraat-insuline model, als verklarend model voor obesitas.

15. Voor u gelezen: Allergeneninformatie op de verpakking - Kris Gillis
Als diëtist adviseer je cliënten met een voedselallergie om altijd goed het etiket na te lezen bij de aankoop van een verpakt voedingsmiddel, om zo de aanwezigheid van allergenen na te gaan. In Europa zijn fabrikanten namelijk verplicht om 14 allergenen te vermelden op de verpakking: ei, gluten, lupine, melk, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren. Bevat het voedingsmiddel een van deze allergenen dan moet het opgenomen worden in de ingrediëntenlijst. Maar wat als er staat ‘kan sporen van … bevatten’?

16. Voor u gelezen: Lekker Lang Leven 2 Michaël Sels |
Recensie van de opvolger van ‘Lekker Lang Leven’