Terug

Voeding & diëtetiek

juli - augustus 2021

Als VBVD-lid ben je automatisch geabonneerd

Niet-VBVD-leden kunnen zich abonneren voor slechts € 75 per jaar incl. digitale toegang.

Een los nummer bestellen? Dat kan! Voor een recent exemplaar (minder dan 6 maand na uitgave) betaal je € 12, voor oudere nummers € 3
(+ verzendkosten: € 5 naar België, € 8 buiten België).

Het artikel dat je zoekt niet gevonden? Of staat het in een ouder tijdschrift? Aarzel niet om ons te contacteren en wij zoeken het voor je op.

Contacteer het secretariaat

Jaargang: 47 

Nummer: 4 

ts2021/04

1. Editoriaal- Nena Van Hemelryck
Inleiding 

2. In MemoriamAgnes Notte-De Ruyter

3. Kort nieuws: Nieuw NICE voorlichtingsmateriaal
Voorstelling van de nieuwe NICE-brochure ‘Gezond gebeten voor kiddies. Wat je als kleuter eet, heb je voor het leven beet’.

4. Kort nieuws: varia
Een actueel overzicht van interessant nieuws voor de diëtist

5. Nieuws van de VBVD: VBVD en Nubel - Dirk Lemaître
Een terugblik op de samenwerking tussen VBVD en NUBEL, naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van de voedingsmiddelentabel.

6. Nieuws van de VBVD: Uitstel kwaliteitswet
De wet op de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg wordt met één jaar uitgesteld tot 1 juli 2022. Een toelichting.

7. Bachelorproef: Behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom in de huisartsenpraktijk - Grace Osinowo, Nicky Vanoppen
Uit de praktijk blijkt dat de diagnose en behandeling van PDS bij huisartsen soms anders verloopt dan wat wordt omschreven in de richtlijnen. Bovendien blijkt dat de Vlaamse huisarts nog maar weinig begeleid wordt in het toepassen van die richtlijnen om zo PDS vlotter en effectiever te kunnen behandelen. Daarnaast worden nog altijd onvoldoende patiënten doorverwezen naar een diëtist. Huisartsen geven vaak zelf voedingsadvies. Genoeg redenen voor de auteurs om in het kader van hun bachelorproef na te gaan hoe de huidige Vlaamse huisartsen PDS vaststellen en aanpakken en hoe de doorverwijzing naar diëtist verloopt.

8. Hoofdartikel: “Food for thought”: hoe help je patiënten in voedselarmoede? - An Lebacq
Waarom is het zo veel moeilijker om genoeg en gezond te eten als je in een maatschappelijk kwetsbare situatie leeft? En hoe kan je als diëtist inspelen op de moeilijke context waarin deze patiënten leven? Dit artikel gaat dieper in op het fenomeen ‘voedselongelijkheid’, en reikt concrete handvaten aan waarmee je in de praktijk zo aan de slag kan.

9. Onderzoek: De impact van de Nutri-Score en de voedingswaardetabel op het beoordelen van de nutritionele kwaliteit van producten - Saar Bossuyt, Kathleen Custers, Laura Verbeyst
Een inschatting kunnen maken van de nutritionele kwaliteit van een product is een cruciale eerste stap om te komen tot een gezond voedingspatroon. De voedingswaardetabel, die verplicht te vermelden is op de verpakking van producten, wordt vaak beschouwd als ingewikkeld, verwarrend en moeilijk te interpreteren. In 2019 werd het ‘Front Of Pack’(FOP)-label ‘Nutri-Score’ geïntroduceerd in België. De Nutri-Score geeft de nutritionele kwaliteit van voedingsmiddelen weer door gebruik te maken van een kleurenschaal in combinatie met letters: van donkergroen (A) tot donkerrood (E).In deze studie werd de impact van de Nutri-Score en de voedingswaardetabel op het inschatten van de nutritionele kwaliteit van een product onderzocht.

10. Project: Nieuw verschenen: reeks ‘Kompassen Evidence-based Handelen’ - Verbeyst, L., Wuyts, M., Wauters, C., Lejeune, H., Vanhauwaert, E.
Om het gebruik van klinische evidence-based dieetrichtlijnen te bevorderen in België, werd i.o.v. van Ebpracticenet een implementatieproject uitgevoerd (i.s.m. Les Diététicien-ne-s en VBVD). Er werd nagegaan op welke manier de voornaamste kernboodschappen van vier klinische thema’s en bijbehorend praktisch materiaal gebundeld konden worden. Het resultaat was de ontwikkeling van vier evidence-based bronnen, welke de naam KOMPAS EVIDENCE-BASED HANDELEN kregen. Elk kompas bestaat uit een volledig dossier ’kompas’, een infografiek en een e-learning.

11. Voor u gelezen: Risico op ondervoeding bij opname in een ziekenhuis geeft aanleiding tot een slechtere outcome - Ann Meulemans, Christophe Matthys, Roman Vangoitsenhoven, Joao Sabino, Bart Van Der Schueren, Pieter Maertens, Chantal Pans, Pieter Stijnen, Luk Bruyneel
In de literatuur circuleren heel uiteenlopende cijfers voor wat betreft de prevalentie van ondervoeding. Dit heeft voornamelijk te maken met de heterogeniteit van de bestudeerde doelgroepen en verschillen in de statistische benaderingen die gehanteerd worden. Specifiek voor België zijn er in het verleden slechts enkele kleinschalige studies geweest, voornamelijk bij ouderen. Om de prevalentie van het risico op ondervoeding bij opname in het ziekenhuis te evalueren en te kijken of er een verband is met mortaliteit, heropnames en opnameduur, werd een grootschalige multicentrische studie uitgevoerd. Een toelichting. 

12. Overzichtsartikel: Cafeïne voor sporters: meer dan koffie - Elke Godden
Een tasje koffie, ‘bakkie pleur’ of ‘koemmeke koffe’, hoe je het
ook noemt, dagelijks geniet meer dan 90% van de volwassenen ervan. De cafeïne die zorgt voor het typische opkikkertje, heeft al vele mythes doorstaan. Nu er ook in de sportwereld steeds meer aandacht komt voor dopingvrije, opwekkende middelen, is het tijd om de feiten eens op een rijtje te zetten: Wat is cafeïne? Wie wordt er ijzersterk van en wie een bang haasje? Haal ik best pillen, kauwgoms of een barista in huis? Het sleutelwoord van vandaag: individueel.

13. Verslag: VBVD Lentestudiedag “Gezond oud(er) worden” - Annelies Haek
Dit jaar ging de Lentestudiedag van de VBVD online door op 18 en 20 mei 2021 met als thema ‘gezond oud(er) worden’. Een verslag van deze boeiende webinars. 

14. Onderzoek: Onderzoek bij Gezonde Ouderen naar Lichaamssamenstelling en Voedingsgewoonten (OGOLV) - Axelle Beuselinck, Eline Baete, Billie Vinck
In 2018 bedroeg de gemiddelde pensioenleeftijd in België 61,3 jaar voor mannen en 59,7 jaar voor vrouwen. Een groot deel van het leven wordt dus doorgebracht in pensioen. Ook het aantal mensen met chronische ziekten stijgt met de leeftijd. Mensen worden dus ouder, maar ze worden daarom niet altijd gezond ouder. In dit onderzoek ligt de focus op het analyseren van het verband tussen de lichaamssamenstelling en het voedingspatroon van Vlaamse jonggepensioneerden (0-4 jaar op pensioen). 

15. De wetgeving zegt: Deelt u flyers uit over wat u doet? 
Mag u flyers over uw praktijkvoering deponeren in de wachtkamer van een huisartsenpraktijk in de buurt, bij een kinesist of in de dorpsapotheek, …? Wat als u op uw beurt een brochure van hen bij u in de wachtkamer of apotheek legt?

16. Voor u gelezen: In de greep van een eetstoornis - Ilse Ulens 
Recensie van het nieuwste boek van Greta Noordenbos

17. Voor u gelezen: Ingelepeld. Waarom maar weinig klopt van wat ons over voeding is verteld - Theo Niewold
Recensie van het boek van Tim Spector