Terug

Voeding & diëtetiek

juli - augustus 2020

Als VBVD-lid ben je automatisch geabonneerd

Niet-VBVD-leden kunnen zich abonneren voor slechts € 75 per jaar incl. digitale toegang.

Een los nummer bestellen? Dat kan! Voor een recent exemplaar (minder dan 6 maand na uitgave) betaal je € 12, voor oudere nummers € 3
(+ verzendkosten: € 5 naar België, € 8 buiten België).

Het artikel dat je zoekt niet gevonden? Of staat het in een ouder tijdschrift? Aarzel niet om ons te contacteren en wij zoeken het voor je op.

Contacteer het secretariaat

Jaargang: 46

Nummer: 4 

ts2020/04

1. Editoriaal - Nena Van Hemelryck
Inleiding  

2. Kort nieuws (deel 1)
Een actueel overzicht van interessant nieuws voor de diëtist

3. Nieuws van de VBVD: Leer onze nieuwe bestuursleden kennen!
Op donderdag 4 juni 2020 ging de algemene vergadering van de VBVD door. De VBVD is verheugd om drie nieuwe enthousiaste bestuursleden te mogen verwelkomen. In dit artikel worden ze kort aan u voorgesteld.

4. Nieuws van de VBVD: Nieuws van de Eerstelijnszones - Nathalie De Jonghe 
Een toelichting bij de verschillende eerstelijnszones in Vlaanderen en hun bijbehorende diëtistenkringwerking.

5. Hoofdartikel: Nudging voor het promoten van gezonde keuzes op de werkvloer en in studentenrestaurants - Rosa Luyten, Jolien Plaete
Om bedrijven, hogescholen en universiteiten te ondersteunen om tot een gezond aanbod te komen, stelde het Vlaams Instituut Gezond Leven afgeleide richtlijnen bij de voedingsdriehoek op die zich specifiek richten tot bedrijven, hogescholen en universiteiten. Een gezond aanbod installeren is één ding, ervoor zorgen dat werknemers en studenten er effectief voor kiezen, vraagt soms extra inspanningen. In de richtlijnen geeft Gezond Leven daarom ook tips om de inrichting van de ruimte aan te pakken om de gezonde keuze aantrekkelijker te maken, zonder de ongezonde keuze te schrappen. Deze techniek heet nudging. Op basis van de wetenschappelijke bewijzen rond nudging ontwikkelde Gezond Leven enkele nudging- en communicatiematerialen die het gezonde aanbod van bedrijven, hogescholen en universiteiten aantrekkelijker maken.

6. Overzichtsartikel: Gezonde voeding in de secundaire preventie van cardiovasculaire ziekten - Prof.Dr. Dominique Hansen, Nena Van Hemelryck
In de secundaire preventie van cardiovasculaire ziekten (CVD) is voedingsadvies en het bekomen van een gezond voedingspatroon erg belangrijk. Recent heeft de Associatie voor Preventieve Cardiologie (EAPC) een nieuwe richtlijn uitgebracht over de secundaire preventie van CVD. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de voedingsaanbevelingen uit deze richtlijn. Diëtisten kunnen best starten vanuit een ‘truncus communis’ die geldend is voor alle personen met (een verhoogd risico op) CVD, waarna er meer specifieke adviezen kunnen verstrekt worden naargelang het cardiovasculaire risicoprofiel en fenotype van de patiënt.  

7. Cochrane Corner 9: Enterale voeding toegediend binnen 48 uur na opname versus later toegediende enterale voeding bij kritisch zieke volwassenen - CEBAM
Heeft vroeg toegediende enterale voeding (binnen 48u) versus later toegediende enterale voeding voordelen bij ernstige zieken volwassenen?

8. Commissies: ‘Position Paper’: Koolhydraatarme voeding bij diabetes type 2: Update 2020 - Commissie Evidence-Based Diëtetiek VBVD, Commissie Voeding Diabetes Liga
Sinds de publicatie van de eerste position paper zijn er verschillende nieuwe studies verschenen omtrent het gebruik van verschillende soorten voedingsinterventies bij diabetes type 2, wat voor de auteurs een revisie van de paper op basis van de nieuwe literatuur wenselijk maakte. In dit artikel wordt een kort overzicht gegeven van deze 2020-update. 

9. Kort nieuws: Lekkerbekjes - Jolien Plaete
Fruit of groenten als tussendoortje, een schijfje komkommer op de boterham, te voet of met de fiets op stap … Voor ouders is het soms een strijd om dit van hun kinderen te bekomen. Hoe schiet je als diëtiste die ouders en/of zorgverleners te hulp? Ontdek ‘De Lekkerbekjes’, een gezelschapsspel dat door het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkeld werd. 

10. Bachelorproef: Voeding en depressie -  De rol van het darmmicrobioom - Kathleen Compagnie, Rebecca Meersman, Britt Van de Voorde, Nina Van Den Broecke
Er is steeds meer evidentie dat darmbacteriën via de zogenaamde darm-hersen-as invloed kunnen uitoefenen op gedrag en het geestelijke welzijn. Een gezonde voeding zorgt voor een evenwichtig darmmicrobioom met een grote verscheidenheid aan bacteriesoorten. De consumptie van complexe koolhydraten, plantaardige voedingsmiddelen en gefermenteerde voeding zou een gunstige invloed hebben op de microbiële compositie en op die manier bijdragen aan de algehele gezondheid van de gastheer. In dit artikel worden de resultaten van een literatuurstudie omtrent de rol van het darmmicrobioom bij depressie toegelicht. 

11. Overzichtsartikel: Nieuwe BASO-consensus toegelicht - An Verrijken, Marie Barea
De ‘Belgian Association for the Study of Obesity’ (BASO) heeft recent een update van haar aanbevelingen voor de aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen gepubliceerd. In dit overzichtsartikel worden de belangrijkste punten uit deze nieuwe consensus 2020 toegelicht.

12. Diëtist aan het werk: Kinderallergiecentrum AZ Maria Middelares - Charlotte Matton
Maak kennis met de werking van het kinderallergiecentrum van AZ Maria Middelares en de rol van de diëtist binnen het team.

13. Uitgeklaard: Alcoholvrije bieren - Margot Camps
Alcoholvrije bieren worden steeds populairder. Het steeds ruimere, kwalitatief verbeterde alcoholvrije aanbod, valt bij steeds meer mensen in de smaak. In dit artikel kom je te weten of alcoholvrij bier een goed alternatief kan zijn.

14. Voor u gelezen: FODMAP en Prikkelbare Darmsyndroom (IBS): online training voor diëtisten – Monash Universiteit - Britt Van de Voorde
Recensie van de online leermodule van de Monash Universiteit omtrent het FODMaP-dieet bij prikkelbare darmsyndroom.

15. Voor u gelezen: Vegan Vibes | Lisa Steltenpool - Nena Van Hemelryck 
 Recensie van het boek Vegan Vibes

16. Voor u gelezen: Lekker koken met diabetes | Diabetes Liga - Katrien Geuens
Recensie van het nieuwe kookboek van de Diabetes Liga