Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voordelen van het VBVD lidmaatschap

Ben jij diëtist of 3e jaarsstudent voedings- en dieetkunde, maar nog geen lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten? Word dan nu lid en bepaal door je participatie de toekomst van de diëtist vanop de eerste rij mee. Alle voordelen van je VBVD lidmaatschap vind je hier. Veel plezier ermee!
Ben jij diëtist of laatstejaarsstudent voedings- en dieetkunde, maar nog geen lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten?

Word dan nu lid!

De VBVD staat voor de bekendheid en zichtbaarheid van de diëtist als betrouwbare en goed opgeleide professional in voeding en diëtetiek.
Hier hechten we veel waarde aan en zetten we ons als bestuur, medewerkers en vrijwilligers voor in.
We verwelkomen diëtisten (in spé) die hun competenties en ervaring willen vergroten, hun schouders mee onder de beroepsvereniging willen zetten én zo ons zorgberoep zichtbaarder maken bij andere zorgverleners en het grote publiek.

Ben je zo iemand, word dan lid via het formulier op de website.

Lidmaatschap bij de VBVD biedt je heel wat voordelen, of je nu student bent, werkzoekend, werkzaam in de eerste lijn of als diëtist in loondienst. Deze lijst van voordelen is permanent in evolutie. We lijsten de huidige voordelen voor je op.

INBEGREPEN IN HET LIDMAATSCHAP (gratis)

Wist je dat je lidmaatschap bij VBVD als zelfstandige volledig als beroepskost geldt?

 • CEBAM: richtdatum oktober 2021
 • Brochures ondervoeding: Je kan de brochures terugvinden op onze website via deze link
 • Tijdschrift “Voeding en Diëtetiek”: Je ontvangt het 2-maandelijkse tijdschrift (enkel voor betalende leden). Eerdere nummers zijn makkelijk terug te vinden op de website en bij de redactie (redactie@vbvd.be).
 • Raamsticker erkende diëtist VBVD: Je ontvangt een raamsticker VBVD-lidmaatschap voor het lopende jaar (betalende leden)
 • Nederlandse Tijdschrift “Voeding en Visie: Je ontvangt 2 keer per jaar gratis het Nederlandse Tijdschrift “Voeding en Visie van “Academic Journals” met publicaties over voeding en metabolisme, praktijk en wetenschap. “Academic Journals” is in Nederland licentiehouder voor de vertaling, publicatie en distributie van geselecteerde artikelen uit Clinical Nutrition, het officiële tijdschrift van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) (betalende leden)
 • Onbeperkt toegang VBVD website: Je hebt onbeperkte toegang tot de VBVD website, met up-do-date en praktische info over regelgeving, wetenschappelijke artikels, praktische tools, het online tijdschrift, een online agenda, vacatures en nog zoveel meer. Daarnaast heb je uiteraard ook de gelegenheid om je eigen praktijkadres(sen) en specialisaties zichtbaar(der) te maken voor bezoekers en zorgvragers.
 • Deelname “Week van de Diëtist”: Je kan deelnemen aan de “Week van de Diëtist” waarin we jaarlijks onze expertise extra in de kijker zetten via een nationale campagne en diverse lokale initiatieven.
 • Up-to-date nieuws: Je wordt via de 3-wekelijkse nieuwsbrief, de website, de facebookpagina en het tijdschrift als eerste op de hoogte gehouden van belangrijke (inter)nationale nieuwsberichten over je beroep, de zorg en de VBVD.
 • Netwerken: In een commissie, provinciale afdeling of de redactie van het tijdschrift kan je - volgens je persoonlijke specialisatie en interesse - netwerken met collega-diëtisten (en andere zorgverleners en zorgorganisaties, belangenorganisaties of overheidsinstellingen) en je kennis up -to-date houden. Vele diëtisten specialiseren zich in een bepaald thema en richten werkgroepen op rond hun specialisaties. Op die manier willen ze de kennis over hun thema delen met diëtisten in andere werkvelden. Bovendien kan elke commissie en provinciale afdeling op de eigen webpagina doelen, realisaties en evenementen vermelden. Als commissielid kan je meewerken aan projecten enz , met terugbetaling van je verplaatsingskosten en extra korting op VBVD events.
 • Beroep in de kijker: Je kan het beroep vertegenwoordigen op beurzen en symposia, de VBVD vertegenwoordigen in de media (TV en pers) of tijdens de Week van de Diëtist of mee lobbyen bij de overheid, andere zorgberoepen of mutualilteiten en zo vol zelfvertrouwen en samen onze doelen realiseren.
 • Voedingscompendiums: VBVD beschikt  over 2 compendiums met voedingsaanbevelingen en 2 flyers: “Wat doet de diëtist?” en “Wat kan de diëtist-diabeteseducator voor jou betekenen?” die te koop worden aangeboden. Contacteer hiervoor info@vbvd.be. Of print ze gratis af door naar onze pagina op de website "Dieetbrochures en Good Practices". Sinds januari 2020 worden hier heel wat dieetlijsten en brochures ter beschikking gesteld voor onze leden. De brochures zijn verwezenlijkingen van zowel VBVD, haar commissies en externe partners.
 • Hulp voor starters: Voor starters bieden we bovendien de  “Startersgids voor diëtisten” van Unizo aan en ook de “Infobox voor paramedici” van het RIZIV om je wegwijs te maken in de reglementering. 
 • GDPR gids voor de diëtist: We realiseerden samen met Unizo ook de GDPRgids voor de diëtist.
 • Brochures en informatie diabetes: Dankzij de commissie diabeteseducatoren VBVD kunnen leden gratis allerlei interessante documenten raadplegen die belangrijk zijn voor de behandeling van diabetes type 2. Een bron aan informatie en mooie presentaties. Neem snel een kijkje op onze website.
 • Infomaterialen Diabetes Liga:  Diabetes Liga heeft een uitgebreid aanbod aan brochures, folders, flyers en affiches beschikbaar. Een groot aantal van deze infomaterialen is aangepast aan de nieuwe huisstijl die ze onlangs lanceerden. Neem een kijkje op de website om al deze materialen te raadplegen of te bestellen: www.diabetes.be . Alle materialen kunnen aangevraagd worden via liga@diabetes.be. De materialen zijn gratis, er wordt ook geen verzendkost aangerekend.

MATERIALEN, OPLEIDINGEN EN INFORMATIE 

 • UNIZO: 250 EUR korting op de opleiding “Masterclass zorgmanagement” van Unizo
 • PARTNER ORGANISATIES: 10-20% korting op studiedagen van nationale en internationale partnerorganisaties zoals Pit Actief, Han, Nutrimedes, Unizo
 • DIABETES LIGA: VBVD leden krijgen een korting voor de e-learning ‘Preventie van diabetes type 2 & Gezonde voeding’, gericht naar diëtisten. Ga zeker een kijkje nemen
 • VERZEKERINGEN PROTECTAS RISK MANAGEMENT: De VBVD kan jou in samenwerking met haar partner Protectas Risk Management de meest gunstige verzekering beroepsaansprakelijkheid, brand- en autoverzekering aanbieden. En een gratis BA aansprakelijkheidsverzekering voor de begeleiding van stagiairs. Neem een kijkje bij de publicaties waar je alle details kan vinden.
 • VBVD OPLEIDINGEN: Korting bij deelname aan VBVD studiedagen. Zo kan je je wetenschappelijke bagage en je competenties up-to-date houden, collega's ontmoeten en kennis maken met de nieuwste producten of diensten van de partners en sponsors. Gemiddeld nemen zo'n 200 diëtisten deel aan deze studiedagen.

BOEKEN

 • Het boek PORTIES IN ZICHT met ruim honderd verschillende voedingsmiddelen verschijnt 11 oktober en is alvast via de website www.portiesinzicht.nl in de voorverkoop te bestellen. Om dit te vieren is er een tijdelijke actie: gratis verzending wanneer je het boek in de voorverkoop bestelt! Plus een exclusieve kortingscode voor onze leden waarmee 10% korting verkregen kan worden. Deze code kan worden ingevoerd tijdens het bestelproces. De complete perskit met daarin het persbericht en een aantal hoge resolutie afbeeldingen is te downloaden via de website: https://www.portiesinzicht.nl/#perskit 

 • UITGEVERIJ PELCKMANS: staat garant voor sterke educatieve, algemene en professioneel-wetenschappelijke uitgaven. Bij de non-fictie titels hebben ze een uitgebreid aanbod aan experts zitten, die zowel op het vlak van voeding en diëtiek als binnen het bredere gezondheidssegment een meerwaarde kunnen bieden aan de leden van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. Deze boeken kan je nu exclusief aan 10% korting aankopen, zonder verzendkosten. Klik hier voor de titels en kortingscode.
 • DIABETES KOOKBOEK: 10% korting op nieuwe diabetes kookboek. Op 17 maart 2020 bracht Diabetes Liga een uniek kookboek uit, ‘Lekker koken met diabetes’. Laat je verrassen door een culinaire verwennerij  met maar liefst 200 gezonde en lekkere recepten. De unieke kortingsbon staat op website bij nieuws.
 • I AM A FOODIE PUBLISHING: 15% korting op boeken! de boekenserie I'm a Foodie presents is geschreven én uitgegeven door het team van het gelijknamige evidence based foodcollectief I'm a Foodie uit Nederland. Het team bestaat uit (sport)diëtisten en voedings & gezondheidswetenschappers. De serie bestaat uit de volgende titels: Eet als een expert (2016), Eet als een atleet (2017), Eet als een expert - Party Time (2018), Eet als een expert - zwanger! (2019) en Eet als een atleet: hardloop editie (2020). Daarnaast hebben we de Nederlandse rechten van de originele boeken over Intuïtief Eten van Evelyn Tribole & Elyse Resch (2021). Leden krijgen interessante kortingen op deze need to have relevante boeken!
 • ACCO LEARN: 20% korting én gratis verzending op Acco-titels. Acco Learn is al 60 jaar expert in alles wat met succesvol leren te maken heeft. Omdat we ervan overtuigd zijn dat kwalitatieve boeken je succesvoller maken, slaan we met VBVD de handen in elkaar om je het hele jaar door een relevante selectie titels aan te bieden, die je met korting en gratis verzending bestelt. Klik hier voor de korting.

WEEGSCHALEN & TOESTELLEN VOOR LICHAAMSANALYSE

 • Seca: Van Nutrilink ontvang je speciale voorwaarden bij de aanschaf van een SECA mbca  (body composition analyzer) of weegschaal. Je ontvangt als VBVD lid de tas ter waarde van 129 euro bij de seca 525 (mobiele mbca) en bij de seca 555 (staand model) ontvang je 169 euro korting op de software.  Nutrilink geeft je graag een (online) demonstratie. Het leasen van een mbca behoort ook tot de mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden. 
 • InBody:  InBody 120 en InBody 270 zijn de weegschalen die veel gebruikt worden binnen de diëtetiek bij zelfstandige diëtisten. leden krijgen kortingen voor beide weegschalen: VBVD Korting: 10% korting en VBVD Groepskorting (5 personen): 15% korting per persoon, met aparte offertes. Klik hier voor meer informatie en voorwaarden.
 • EQ3: Een mooie aanbieding van EQ3 voor Akern BIA101 BIVA PRO meettoestel voor lichaamssamenstelling speciaal samengesteld voor VBVD leden. Het aanbod bestaat uit 2 delen: gratis BIVA Introductie Training, t.w.v. € 30 ( excl. BTW) en nu bij aankoop tijdelijke extra's t.w.v. €495. Klik hier voor meer informatie.

SOFTWARE    

 • CGM: VBVD-Leden ontvangen een exclusieve korting van 50% korting op de éénmalige dossierkosten voor CGM Oxygen. CGM Oxygen is het ideale pakket voor het beheren van uw patiëntendossier (EPD), administratie en agenda. Tal van extra functionaliteiten zoals het inlezen van eID, trekken van rapporten en statistieken, uitgebreide testen, boekhouding, nevo voedingstabellen, alle e-health functionaliteiten zoals de  eHealthbox, … zorgen voor een vlotte werking. https://www.cgm.com/bel_nl/producten/praktijksoftware/cgm-oxygen.html Klik hier voor de voorwaarden en de speciale kortingscode.
 • Nutrilink: Als VBVD lid ontvang je van Nutrilink maar liefst 134,50 euro korting op de Cloud licentie van NUTRiDiETIST. NUTRiDIETIST beschikt over alle benodigde functionaliteiten voor de praktijk, met onder andere dossierbeheer, onderzoek met metingen en vragenlijsten, behandelplan, opvolging, verslagen, voedingsberekeningen, boekhouding, online betalen, online agenda, veilig mailen met cliënt, videobellen, eet,-beweeg en leefstijl dagboek voor cliënt, etc. Al gebruiker van Nutridietist? Draag een nieuwe gebruiker aan en geniet van een gratis maand. Zit je in de opstartfase van je praktijk? Vraag dan naar het speciale tarief. Klik hier voor meer informatie. 
 • Mediris Multi: MediPortal biedt Mediris Multi aan, een softwareprogramma dat het mogelijk maakt om op een veilige manier informatie uit te wisselen met andere zorgverleners. Mediris Multi heeft een kostprijs van €150 exclusief BTW per jaar. Leden van de VBVD ontvangen een korting van 10% op de aankoop en genieten van een stabiele prijs gedurende vijf jaar. Klik hier voor meer informatie.
 • My Food Coach and Me is een e-coaching platform voor diëtisten en hun klanten. Centraal staan het begeleiden, opvolgen en motiveren van de klanten tussen de consulten door, om zo de therapietrouw te verbeteren en beter hun doelen te kunnen bereiken. Het platform bestaat uit 2 delen, de webapp voor de diëtisten en een mobile app voor de klanten. Om efficient te kunnen werken kan er zowel individueel gewerkt worden met een klant, als met groepen van klanten met een bepaalde problematiek. Het platform is ook dynamisch gemaakt zodat oa anamneses en consulten kunnen ingesteld worden volgens de werking in jouw praktijk. Probeer het gerust eens uit, tot 5 actieve klanten is het gratis: https://app.myfoodcoachandme.com/register. Wens je een gratis demo, dan kan je hier een tijdsslot reserveren. Bij vragen kan je ook steeds een mailtje sturen naar lynsey@myfoodcoachandme.comAlle informatie m.b.t de ledenkorting vind je hier.
 • Ambrosia Pro: Als lid mag je 3 maanden gratis gebruik maken van de software (i.p.v 1 maand). Ambrosia Pro maakt clientendossier beheer gemakkelijk, overzichtelijk en weinig tijdrovend. In één overzichtelijk software pakket kan je veilig een volledig configureerbaar patiëntendossier bijhouden, een online agenda ter beschikking stellen, voedingsberekeningen uitvoeren, eHealth verslagen verzenden & lezen, boekhoudkundige administratie maken, enzovoorts. Er zijn geen installatiekosten aan verbonden en je kan een account aanmaken binnen de 10 minuten. Neem een kijkje op hun website of bekijk video’s op YouTube kanaal “Ambrosia Pro”. 

PRODUCTEN    

 • Pixelpharma: 20% korting op alle producten van Pixelpharma. Het is een webshop van 12 apotheken verspreid over heel België. De groep heeft een eigen groothandel in Genk en een productiecentrum in Gent. Enkel leden VBVD ontvangen een speciale code gelinkt aan het lidmaatschap. Voor meer informatie klik hier.
 • Nutripharm: 20% korting op de gehele bestelling, alle producten van Nutri en Ellphi. Dit zowel voor jezelf als voor je patiënten. Het gaat over bijvoorbeeld aardbeien- chocolade coulis met zoetstof, pudding, gebak, eiwitrijke producten en nog zoveel meer. Ga zeker een kijkje nemen op onze website en gebruik onze VBVD kortingscode.  
 • Nutri4All: 20% korting op meer dan 2.200 voedingssupplementen van 80 Belgische en internationale topmerken. Nutri4all is een multi-merken voorschrijf- en distributieplatform van voedingssupplementen dat gefocust is op de samenwerking met gezondheidsprofessionals. Naast een traditioneel webshop gedeelte, bevat het krachtige zoekfuncties om producten te vinden volgens verschillende criteria, alsook een module om producten te adviseren aan uw patiënten. Voor meer informatie klik hier.

KANTOORBENODIGHEDEN    

 • Staples: Kantoorbenodigdheden (bureau, stoelen, lampen, papier, printers, ...) met speciale kortingen voor (startende) diëtisten. Zij voorzien alles van kantoormateriaal en facilitaire oplossingen. Voor meer uitleg en hoe te bestellen kan je een kijkje nemen op onze website.   

Onze jaarlijkse doelstellingen 

Dankzij je lidgeld zorgt de VBVD voor de realisatie van de jaarlijkse doelstellingen die we tijdens de Algemene Ledenvergadering presenteren.

In 2020 realiseerden we voor het eerst een diëtistenbeurs, een leerrijke dag met lezingen, workshops, veel stands en kansen om te netwerken met collega’s. Na veel onderhandelingen ging de terugbetaling voor kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas in op 1 april 2020.
Verder stond 2020 ook bij ons bijna volledig in het teken van COVID-19. We stuurden in 2020 talloze COVID-updates om alle diëtisten op de hoogte te stellen. We volgden de beperkingen en verplichtingen voor diëtisten op, maakten een draaiboek voor een veilige heropstart en organiseerden groepsaankopen om voordeliger materiaal aan te schaffen.
We hebben veel gelobbyd voor betere tegemoetkomingen in het kader van financieel verlies voor zelfstandige diëtisten en voor een tegemoetkoming voor de kosten in beschermingsmateriaal. Samen met de UNIZO, Federatie Vrije Beroepen en het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers zorgden we ervoor dat we door de overheid gehoord werden.
We hebben als VBVD en via onze projectmedewerker Nathalie De Jonge sterk ingezet op zichtbaarheid van de eerstelijns diëtist in de 60 eerstelijnszones, waar nu 16 diëtisten deel nemen aan de zorgraden en in 34 regio’s diëtistennetwerken zijn gevormd. Een groot deel van hen is lid van de VBVD en daar zijn wij trots op. Deze diëtistennetwerken zijn hard nodig voor onze zichtbaarheid en om mee te werken de zorg in de regio’s goed multidisciplinair te organiseren. Via een project van het Agentschap Zorg en Gezondheid organiseerden we met de cluster zorg (6 zorgberoepen), 3 webinars om de zorgverleners bewust te maken van de meerwaarde van deelname aan ELZ netwerken en zorgraden.
We hebben vele webinars georganiseerd en zelfs de volledige lentestudiedag die al naar de herfst verplaatst werd hebben we volledig digitaal aangeboden.
Corona zorgde gelukkig niet voor minder overleg. Net door de digitalisering hebben we veel online kunnen overleggen met andere zorgberoepen en andere verenigingen. We hebben overlegd en samengewerkt met o.a. AXXON, Eetexpert, Domus Medica, Vlaams Artsensyndicaat, mutualiteiten e.d. om multidisciplinaire samenwerking te bevorderen en om de zichtbaarheid van de diëtist te vergroten.
We zijn in 2020 ook weer gestart met de herziening van het KB 97 diëtist via onze deelname aan de werkgroep Diëtetiek van de FOD. Ook bleven we actief in de bestaande werkgroepen bijvoorbeeld over digitalisering en E-health.

Naast verdere ondersteuning van de leden bij de coronapandemie in samenwerking met andere zorgberoepen zullen we in 2021 samen met het VBVD team onder andere werken aan de volgende activiteiten:

 • Verdere uitwerking van de update van het KB 97 diëtist samen met de overheid.
 • Het voorbereiden van het accreditatie platform voor permanente vorming
 • Het verbeteren van Teamleader, ons portaal voor administratie en ledenadministratie en de update van de website om de diëtisten leden maar ook de VBVD organisatie beter te faciliteren.
 • De Week van de Diëtist met als thema ‘Malnutritie’ Ook die zal in een aangepaste vorm plaatsvinden zolang we nog aan de coronamaatregelen vast zitten. De Week van de Diëtist is en blijft ons visitekaartje! Het is een prachtig en inmiddels gekend initiatief om ons beroep in de kijker te zetten
 • 2 Studiedagen met als thema in de lente ‘Gezond oud(er) worden’ en in de herfst, ‘de rol van de diëtist bij darmgezondheid’.
 • Dit jaar zetten we weer volop in op webinars. Enkele thema’s die aan bod zullen komen zijn ‘de eerstelijnszone en zorgraad, wat ben ik er mee?’, ‘het online zelfevaluatie instrument voor de diëtist’, ‘accreditatie van permanente vorming en de gevolgen van de kwaliteitswet (die ingaat per 1/7/2021) voor de diëtist’, webinar voor diëtisten die starten met een zelfstandige praktijk. Houd onze nieuwsbrief en onze kalender dus zeker in de gaten

 

Conclusie?  Samen zijn we sterk en bereiken we méér.  We hebben elkaar nodig!

Heb je suggesties of vragen, neem dan contact op met de VBVD (info@vbvd.be) op 02 380 80 98. 

Word je lid, dan bouwen we samen verder aan een succesvolle toekomst voor elke diëtist.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur en het VBVD-team