Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voordelen van het VBVD lidmaatschap

Ben je (startend) diëtist of student-diëtist maar nog geen lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten? Word dan nu lid en bepaal door je participatie de toekomst van de diëtist vanop de eerste rij mee. Alle voordelen van je VBVD lidmaatschap vind je hier. Veel plezier ermee!
Ben je diëtist of student-diëtist maar nog geen lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten?

Word dan nu lid!

De VBVD staat voor de bekendheid en zichtbaarheid van de diëtist als betrouwbare en goed opgeleide professional in voeding en diëtetiek.
Hier hechten we veel waarde aan en zetten we ons als bestuur, medewerkers en vrijwilligers voor in.
We verwelkomen diëtisten (in spé) die hun competenties en ervaring willen vergroten, hun schouders mee onder de beroepsvereniging willen zetten én zo ons zorgberoep zichtbaarder maken bij andere zorgverleners en het grote publiek.

Ben je zo iemand, word dan lid via het formulier op de website.

Lidmaatschap bij de VBVD biedt je heel wat voordelen, of je nu student bent, werkzoekend, werkzaam in de eerste lijn of als diëtist in loondienst. Deze lijst van voordelen is permanent in evolutie. We lijsten de huidige voordelen voor je op:

 • Korting bij deelname aan VBVD studiedagen. Zo kan je je wetenschappelijke bagage en je competenties up-to-date houden, collega's ontmoeten en kennis maken met de nieuwste producten of diensten van de partners en sponsors. Gemiddeld nemen zo'n 200 diëtisten deel aan deze studiedagen.
 • Je ontvangt het 2-maandelijkse tijdschrift “Voeding en Diëtetiek”(betalende leden). Eerdere nummers zijn makkelijk terug te vinden op de VBVD website en bij de redactie (redactie@vbvd.be).
 • Je ontvangt een raamsticker VBVD-lidmaatschap voor het lopende jaar (betalende leden)
 • Je ontvangt 2 keer per jaar gratis het Nederlandse Tijdschrift “Voeding en Visie van “Academic Journals” met publicaties over voeding en metabolisme, praktijk en wetenschap. “Academic Journals” is in Nederland licentiehouder voor de vertaling, publicatie en distributie van geselecteerde artikelen uit Clinical Nutrition, het officiële tijdschrift van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) (betalende leden)
 • Je hebt onbeperkte toegang tot de VBVD website, met up-do-date en praktische info over regelgeving, wetenschappelijke artikels, praktische tools, het online tijdschrift, een online agenda, vacatures en nog zoveel meer. Daarnaast heb je uiteraard ook de gelegenheid om je eigen praktijkadres(sen) en specialisaties zichtbaar(der) te maken voor bezoekers en zorgvragers.
 • Je kan deelnemen aan de “Week van de Diëtist” waarin we jaarlijks onze expertise extra in de kijker zetten via een nationale campagne en diverse lokale initiatieven.
 • Je wordt via de 3-wekelijkse nieuwsbrief, de website, de facebookpagina en het 2-maandelijkse tijdschrift als eerste op de hoogte gehouden van belangrijke (inter)nationale nieuwsberichten over je beroep, de zorg en de VBVD.
 • In een commissie, provinciale afdeling of de redactie van het tijdschrift kan je - volgens je persoonlijke specialisatie en interesse - netwerken met collega-diëtisten (en andere zorgverleners en zorgorganisaties, belangenorganisaties of overheidsinstellingen) en je kennis up -to-date houden. Vele diëtisten specialiseren zich in een bepaald thema en richten werkgroepen op rond hun specialisaties. Op die manier willen ze de kennis over hun thema delen met diëtisten in andere werkvelden. Bovendien kan elke commissie en provinciale afdeling op de eigen webpagina doelen, realisaties en evenementen vermelden. Als commissielid kan je meewerken aan projecten enz , met terugbetaling van je verplaatsingskosten en extra korting op VBVD events.
 • Je kan het beroep vertegenwoordigen op beurzen en symposia, de VBVD vertegenwoordigen in de media (TV en pers) of tijdens de Week van de Diëtist of mee lobbyen bij de overheid, andere zorgberoepen of mutualilteiten en zo vol zelfvertrouwen en samen onze doelen realiseren.
 • Je krijgt een sterke korting op het PEN (Practice-based Evidence in Nutrition) lidmaatschap: VBVD-leden betalen slechts € 75 (excl. taxen) i.p.v. € 560/jaar (dit is niet in je VBVD lidmaatschap inbegrepen). PEN is een databank voor en door diëtisten met wetenschappelijk onderbouwde informatie, voedingsadviezen en materiaal ter ondersteuning van diëtisten in de praktijk.
 • VBVD beschikt  over 2 compendiums met voedingsaanbevelingen en 2 flyers: “Wat doet de diëtist?” en “Wat kan de diëtist-diabeteseducator voor jou betekenen?” die te koop worden aangeboden. Contacteer hiervoor info@vbvd.be. Of print ze gratis af door naar onze pagina op de website "Dieetbrochures en Good Practices" *NIEUW* Sinds januari worden hier heel wat dieetlijsten en brochures ter beschikking gesteld voor onze leden. De brochures zijn verwezenlijkingen van zowel VBVD, haar commissies en externe partners.
 • Voor starters bieden we bovendien de  “Startersgids voor diëtisten” van Unizo aan en ook de “Infobox voor paramedici” van het RIZIV om je wegwijs te maken in de reglementering. 
 • Vorig jaar realiseerden we samen met Unizo ook de GDPRgids voor de diëtist.
 •  Al deze publicaties kan je als lid terugvinden op de website. Sinds januari worden bovendien heel wat dieetlijsten en brochures ter beschikking gesteld voor onze leden.
 • De VBVD kan jou in samenwerking met haar partner Protectas Risk Management de meest gunstige verzekering beroepsaansprakelijkheid, brand- en autoverzekering aanbieden. En een gratis BA aansprakelijkheidsverzekering voor de begeleiding van stagiairs. Neem een kijkje bij de publicaties waar je alle details kan vinden.
 • VBVD partners en sponsors bieden regelmatig interessante aanbiedingen aan, zoals kortingen op:
  • 250 EUR korting op de opleiding “Masterclass zorgmanagement” van Unizo
  • 10-20% korting op studiedagen van nationale en internationale partnerorganisaties zoals Pit Actief, Han, Nutrimedes, Unizo
  • 10% korting op nieuwe diabetes kookboek. Op 17 maart 2020 bracht Diabetes Liga een uniek kookboek uit, ‘Lekker koken met diabetes’. Laat je verrassen door een culinaire verwennerij  met maar liefst 200 gezonde en lekkere recepten. De unieke kortingsbon staat op website bij nieuws.
  • Early Bird korting (tot 1/01/2021) op het compleet herziene Zakboek Diëtetiek.VBVD leden krijgen korting mits ze hun lidnummer bij het vakje voor de NVD invullen. https://zakboekdietetiek.nl/

  • NIEUW 20% korting bij Pixelpharma. Voor de code kan je kijken op de website onder publicatie    
 • NIEUW We werken samen met Acerta voor de webinar van 25/08 voor startende zelfstandigen. Als startende diëtist kan je online de inschrijving KBO en aansluiting sociaal statuut in orde brengen.
 • NIEUW Kantoorbenodigdheden (bureau, stoelen, lampen, papier, printers, ...) met speciale kortingen voor (startende) diëtisten. Voor meer uitleg en hoe te bestellen kan je een kijkje nemen op onze website
 • NIEUW Dankzij de commissie diabeteseducatoren VBVD kunnen leden gratis allerlei interessante documenten raadplegen die belangrijk zijn voor de behandeling van diabetes type 2. Een bron aan informatie en mooie presentaties. Neem snel een kijkje op onze website.
 • Infomaterialen Diabetes Liga beschikbaar in nieuwe huisstijl De Diabetes Liga heeft een uitgebreid aanbod aan brochures, folders, flyers en affiches beschikbaar. Een groot aantal van deze infomaterialen is aangepast aan de nieuwe huisstijl die ze onlangs lanceerden. Neem een kijkje op de website om al deze materialen te raadplegen of te bestellen: www.diabetes.be . Alle materialen kunnen aangevraagd worden via liga@diabetes.be. De materialen zijn gratis, er wordt ook geen verzendkost aangerekend.
 • Diabetes Liga: VBVD leden krjgen een korting voor de e-learning ‘preventie diabetes’, gericht naar diëtisten. Ga zeker een kijkje nemen op: https://www.diabetes.be/elearningpreventie
 • NIEUW Nutrilink zal voor leden het “boost je praktijk pakket” aanbieden bij de start van een praktijk met cloud Nutridietist. Dit is een pakket met inspirerende startersmaterialen en bonnen voor de praktijk ter waarde van wel 300 euro. Neem rechtstreeks contact op met Nutrilink voor meer informatie: info@nutrilink.eu 

 

Onze jaarlijkse doelstellingen 

Dankzij je lidgeld zorgt de VBVD voor de realisatie van de jaarlijkse doelstellingen die we tijdens de Algemene Ledenvergadering presenteren.

In 2019 waren we bezig met de kwaliteit van de stage voor de studenten voeding- en dieetkunde, diverse provinciale navormingen, een betere terugbetaling van consultaties in het kader van prediabetes, de uitrol van het HALT2diabetes project, de terugbetaling van dieetconsultaties voor kinderen met obesitas en overgewicht, de opname van de diëtist in de indexkorf, belangenbehartiging via IFIC, herziening van KB97, ...
Op regelmatige basis hebben we overleg met de FOD Volksgezondheid, het RIZIV, de Hoge Gezondheidsraad, het Vlaams Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (ivm de eerstelijnshervorming), de Federatie van Vrije Beroepen, het Overleg Zelfstandige Zorgverleners, Domus Medica, EB Practicenet, Gezond Leven, de ziekenfondsen, de NVD (Nederlandse Vereniging van Diëtisten), de Provinciale Geneeskundige Commissies (ivm klachtenbehandeling), de software-leveranciers (m.b.t. E-health), voedingsindustrie (algemene voeding, catering en de medische voedingsbedrijven, in het kader van productinformatie en sponsoring).

Conclusie?  Samen zijn we sterk en bereiken we méér.  We hebben elkaar nodig!

Heb je suggesties of vragen, neem dan contact op met de VBVD (info@vbvd.be) op 02 380 80 98. 

Word je lid, dan bouwen we samen verder aan een succesvolle toekomst voor elke diëtist.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur en het VBVD-team