Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voordelen van het VBVD lidmaatschap

Ben jij diëtist of 3e jaarsstudent voedings- en dieetkunde, maar nog geen lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten? Word dan nu lid en bepaal door je participatie de toekomst van de diëtist vanop de eerste rij mee. Alle voordelen van je VBVD lidmaatschap vind je hier. Veel plezier ermee!
Ben jij diëtist of laatstejaarsstudent voedings- en dieetkunde, maar nog geen lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten?

Word dan nu lid!

De VBVD staat voor de bekendheid en zichtbaarheid van de diëtist als betrouwbare en goed opgeleide professional in voeding en diëtetiek.
Hier hechten we veel waarde aan en zetten we ons als bestuur, medewerkers en vrijwilligers voor in.
We verwelkomen diëtisten (in spé) die hun competenties en ervaring willen vergroten, hun schouders mee onder de beroepsvereniging willen zetten én zo ons zorgberoep zichtbaarder maken bij andere zorgverleners en het grote publiek.

Ben je zo iemand, word dan lid via het formulier op de website.

Lidmaatschap bij de VBVD biedt je heel wat voordelen, of je nu student bent, werkzoekend, werkzaam in de eerste lijn of als diëtist in loondienst. Deze lijst van voordelen is permanent in evolutie. We lijsten de huidige voordelen voor je op:

 • Korting bij deelname aan VBVD studiedagen. Zo kan je je wetenschappelijke bagage en je competenties up-to-date houden, collega's ontmoeten en kennis maken met de nieuwste producten of diensten van de partners en sponsors. Gemiddeld nemen zo'n 200 diëtisten deel aan deze studiedagen.
 • Je ontvangt het 2-maandelijkse tijdschrift “Voeding en Diëtetiek”(enkel voor betalende leden). Eerdere nummers zijn makkelijk terug te vinden op de website en bij de redactie (redactie@vbvd.be).
 • Je ontvangt een raamsticker VBVD-lidmaatschap voor het lopende jaar (betalende leden)
 • Je ontvangt 2 keer per jaar gratis het Nederlandse Tijdschrift “Voeding en Visie van “Academic Journals” met publicaties over voeding en metabolisme, praktijk en wetenschap. “Academic Journals” is in Nederland licentiehouder voor de vertaling, publicatie en distributie van geselecteerde artikelen uit Clinical Nutrition, het officiële tijdschrift van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) (betalende leden)
 • Je hebt onbeperkte toegang tot de VBVD website, met up-do-date en praktische info over regelgeving, wetenschappelijke artikels, praktische tools, het online tijdschrift, een online agenda, vacatures en nog zoveel meer. Daarnaast heb je uiteraard ook de gelegenheid om je eigen praktijkadres(sen) en specialisaties zichtbaar(der) te maken voor bezoekers en zorgvragers.
 • Je kan deelnemen aan de “Week van de Diëtist” waarin we jaarlijks onze expertise extra in de kijker zetten via een nationale campagne en diverse lokale initiatieven.
 • Je wordt via de 3-wekelijkse nieuwsbrief, de website, de facebookpagina en het tijdschrift als eerste op de hoogte gehouden van belangrijke (inter)nationale nieuwsberichten over je beroep, de zorg en de VBVD.
 • In een commissie, provinciale afdeling of de redactie van het tijdschrift kan je - volgens je persoonlijke specialisatie en interesse - netwerken met collega-diëtisten (en andere zorgverleners en zorgorganisaties, belangenorganisaties of overheidsinstellingen) en je kennis up -to-date houden. Vele diëtisten specialiseren zich in een bepaald thema en richten werkgroepen op rond hun specialisaties. Op die manier willen ze de kennis over hun thema delen met diëtisten in andere werkvelden. Bovendien kan elke commissie en provinciale afdeling op de eigen webpagina doelen, realisaties en evenementen vermelden. Als commissielid kan je meewerken aan projecten enz , met terugbetaling van je verplaatsingskosten en extra korting op VBVD events.
 • Je kan het beroep vertegenwoordigen op beurzen en symposia, de VBVD vertegenwoordigen in de media (TV en pers) of tijdens de Week van de Diëtist of mee lobbyen bij de overheid, andere zorgberoepen of mutualilteiten en zo vol zelfvertrouwen en samen onze doelen realiseren.
 • Je krijgt een sterke korting op het PEN (Practice-based Evidence in Nutrition) lidmaatschap: VBVD-leden betalen slechts € 75 (excl. taxen) i.p.v. € 560/jaar (dit is niet in je VBVD lidmaatschap inbegrepen). PEN is een databank voor en door diëtisten met wetenschappelijk onderbouwde informatie, voedingsadviezen en materiaal ter ondersteuning van diëtisten in de praktijk.
 • VBVD beschikt  over 2 compendiums met voedingsaanbevelingen en 2 flyers: “Wat doet de diëtist?” en “Wat kan de diëtist-diabeteseducator voor jou betekenen?” die te koop worden aangeboden. Contacteer hiervoor info@vbvd.be. Of print ze gratis af door naar onze pagina op de website "Dieetbrochures en Good Practices". Sinds januari 2020 worden hier heel wat dieetlijsten en brochures ter beschikking gesteld voor onze leden. De brochures zijn verwezenlijkingen van zowel VBVD, haar commissies en externe partners.
 • Voor starters bieden we bovendien de  “Startersgids voor diëtisten” van Unizo aan en ook de “Infobox voor paramedici” van het RIZIV om je wegwijs te maken in de reglementering. 
 • We realiseerden samen met Unizo ook de GDPRgids voor de diëtist.
 • De VBVD kan jou in samenwerking met haar partner Protectas Risk Management de meest gunstige verzekering beroepsaansprakelijkheid, brand- en autoverzekering aanbieden. En een gratis BA aansprakelijkheidsverzekering voor de begeleiding van stagiairs. Neem een kijkje bij de publicaties waar je alle details kan vinden.
 • VBVD partners en sponsors bieden regelmatig interessante aanbiedingen aan, zoals kortingen op:
  • 250 EUR korting op de opleiding “Masterclass zorgmanagement” van Unizo
  • 10-20% korting op studiedagen van nationale en internationale partnerorganisaties zoals Pit Actief, Han, Nutrimedes, Unizo
  • 10% korting op nieuwe diabetes kookboek. Op 17 maart 2020 bracht Diabetes Liga een uniek kookboek uit, ‘Lekker koken met diabetes’. Laat je verrassen door een culinaire verwennerij  met maar liefst 200 gezonde en lekkere recepten. De unieke kortingsbon staat op website bij nieuws.
  • 20% korting bij Pixelpharma. Voor de code kan je kijken op de website onder publicatie    
 • We werken samen met Acerta voor de webinar van 25/08 voor startende zelfstandigen. Als startende diëtist kan je online de inschrijving KBO en aansluiting sociaal statuut in orde brengen.
 • Kantoorbenodigdheden (bureau, stoelen, lampen, papier, printers, ...) met speciale kortingen voor (startende) diëtisten. Voor meer uitleg en hoe te bestellen kan je een kijkje nemen op onze website
 • Dankzij de commissie diabeteseducatoren VBVD kunnen leden gratis allerlei interessante documenten raadplegen die belangrijk zijn voor de behandeling van diabetes type 2. Een bron aan informatie en mooie presentaties. Neem snel een kijkje op onze website.
 • Infomaterialen Diabetes Liga beschikbaar in nieuwe huisstijl De Diabetes Liga heeft een uitgebreid aanbod aan brochures, folders, flyers en affiches beschikbaar. Een groot aantal van deze infomaterialen is aangepast aan de nieuwe huisstijl die ze onlangs lanceerden. Neem een kijkje op de website om al deze materialen te raadplegen of te bestellen: www.diabetes.be . Alle materialen kunnen aangevraagd worden via liga@diabetes.be. De materialen zijn gratis, er wordt ook geen verzendkost aangerekend.
 • Diabetes Liga: VBVD leden krjgen een korting voor de e-learning ‘preventie diabetes’, gericht naar diëtisten. Ga zeker een kijkje nemen
 • NIEUW Nutrilink zal voor leden het “boost je praktijk pakket” aanbieden bij de start van een praktijk met cloud Nutridietist. Dit is een pakket met inspirerende startersmaterialen en bonnen voor de praktijk ter waarde van wel 300 euro. Neem rechtstreeks contact op met Nutrilink voor meer informatie. 
 • Wist je dat je lidmaatschap bij VBVD als zelfstandige volledig als beroepskost geldt?
 • Diëtisten in groepspraktijken, instellingen of bedrijven kunnen korting krijgen via een groepslidmaatschap.

 

Onze jaarlijkse doelstellingen 

Dankzij je lidgeld zorgt de VBVD voor de realisatie van de jaarlijkse doelstellingen die we tijdens de Algemene Ledenvergadering presenteren.

In 2020 realiseerden we voor het eerst een diëtistenbeurs, een leerrijke dag met lezingen, workshops, veel stands en kansen om te netwerken met collega’s. Na veel onderhandelingen ging de terugbetaling voor kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas in op 1 april 2020.
Verder stond 2020 ook bij ons bijna volledig in het teken van COVID-19. We stuurden in 2020 talloze COVID-updates om alle diëtisten op de hoogte te stellen. We volgden de beperkingen en verplichtingen voor diëtisten op, maakten een draaiboek voor een veilige heropstart en organiseerden groepsaankopen om voordeliger materiaal aan te schaffen.
We hebben veel gelobbyd voor betere tegemoetkomingen in het kader van financieel verlies voor zelfstandige diëtisten en voor een tegemoetkoming voor de kosten in beschermingsmateriaal. Samen met de UNIZO, Federatie Vrije Beroepen en het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers zorgden we ervoor dat we door de overheid gehoord werden.
We hebben als VBVD en via onze projectmedewerker Nathalie De Jonge sterk ingezet op zichtbaarheid van de eerstelijns diëtist in de 60 eerstelijnszones, waar nu 16 diëtisten deel nemen aan de zorgraden en in 34 regio’s diëtistennetwerken zijn gevormd. Een groot deel van hen is lid van de VBVD en daar zijn wij trots op. Deze diëtistennetwerken zijn hard nodig voor onze zichtbaarheid en om mee te werken de zorg in de regio’s goed multidisciplinair te organiseren. Via een project van het Agentschap Zorg en Gezondheid organiseerden we met de cluster zorg (6 zorgberoepen), 3 webinars om de zorgverleners bewust te maken van de meerwaarde van deelname aan ELZ netwerken en zorgraden.
We hebben vele webinars georganiseerd en zelfs de volledige lentestudiedag die al naar de herfst verplaatst werd hebben we volledig digitaal aangeboden.
Corona zorgde gelukkig niet voor minder overleg. Net door de digitalisering hebben we veel online kunnen overleggen met andere zorgberoepen en andere verenigingen. We hebben overlegd en samengewerkt met o.a. AXXON, Eetexpert, Domus Medica, Vlaams Artsensyndicaat, mutualiteiten e.d. om multidisciplinaire samenwerking te bevorderen en om de zichtbaarheid van de diëtist te vergroten.
We zijn in 2020 ook weer gestart met de herziening van het KB 97 diëtist via onze deelname aan de werkgroep Diëtetiek van de FOD. Ook bleven we actief in de bestaande werkgroepen bijvoorbeeld over digitalisering en E-health.

Naast verdere ondersteuning van de leden bij de coronapandemie in samenwerking met andere zorgberoepen zullen we in 2021 samen met het VBVD team onder andere werken aan de volgende activiteiten:

 • Verdere uitwerking van de update van het KB 97 diëtist samen met de overheid.
 • Het voorbereiden van het accreditatie platform voor permanente vorming
 • Het verbeteren van Teamleader, ons portaal voor administratie en ledenadministratie en de update van de website om de diëtisten leden maar ook de VBVD organisatie beter te faciliteren.
 • De Week van de Diëtist met als thema ‘Malnutritie’ Ook die zal in een aangepaste vorm plaatsvinden zolang we nog aan de coronamaatregelen vast zitten. De Week van de Diëtist is en blijft ons visitekaartje! Het is een prachtig en inmiddels gekend initiatief om ons beroep in de kijker te zetten
 • 2 Studiedagen met als thema in de lente ‘Gezond oud(er) worden’ en in de herfst, ‘de rol van de diëtist bij darmgezondheid’.
 • Dit jaar zetten we weer volop in op webinars. Enkele thema’s die aan bod zullen komen zijn ‘de eerstelijnszone en zorgraad, wat ben ik er mee?’, ‘het online zelfevaluatie instrument voor de diëtist’, ‘accreditatie van permanente vorming en de gevolgen van de kwaliteitswet (die ingaat per 1/7/2021) voor de diëtist’, webinar voor diëtisten die starten met een zelfstandige praktijk. Houd onze nieuwsbrief en onze kalender dus zeker in de gaten

 

Conclusie?  Samen zijn we sterk en bereiken we méér.  We hebben elkaar nodig!

Heb je suggesties of vragen, neem dan contact op met de VBVD (info@vbvd.be) op 02 380 80 98. 

Word je lid, dan bouwen we samen verder aan een succesvolle toekomst voor elke diëtist.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur en het VBVD-team