Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voordelen van het VBVD lidmaatschap

Ben je diëtist of student-diëtist maar nog geen lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten? Word dan nu lid: door je participatie bepaal je mee vanop de eerste rij de toekomst van de diëtist. Alle voordelen van je VBVD lidmaatschap vind je hier.
Ben je diëtist of student-diëtist maar nog geen lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten?

Word dan nu lid!

De VBVD is op zoek naar diëtisten (in spé) die hun competenties en ervaring willen vergroten, hun schouders mee onder de beroepsvereniging willen zetten èn zo ons zorgberoep zichtbaarder maken bij andere zorgverleners en het grote publiek.

Ben je zo iemand, word dan lid via het formulier op de website.
Wil je als groep lid worden, contacteer ons via info@vbvd.be.

Lidmaatschap bij de VBVD biedt je heel wat voordelen, of je nu student bent, werkzoekend, werkzaam in de eerste lijn of als diëtist in loondienst. We lijsten de voordelen even voor je op:

 • Je wordt via de nieuwsbrief, de website, de facebookpagina en het tijdschrift als eerste op de hoogte gehouden van belangrijke (inter)nationale nieuwsberichten over je beroep, de zorg en de VBVD;
 • Dankzij je lidgeld zorgt de VBVD voor de realisatie van haar jaarlijkse doelstellingen.
  In 2018 zijn dit o.a. de aanstelling van freelance diëtisten die hun schouders zetten onder de eerstelijnshervorming, de organisatie van studiedagen en provinciale info-avonden, de organisatie van de Week van de Diëtist, de GDPR gids voor diëtisten, de herziening van het wettelijke kader voor de diëtist, de uitwerking van een elektronisch patiëntendossier voor de diëtist, de toetreding van de diëtisten tot EB Practicenet, diverse initiatieven ter verbetering van de zichtbaarheid van het beroep en de samenwerking met andere zorgberoepen, enz.  Het volledige beleidsplan 2018-2010  vind je hier.
 • Je kan deelnemen aan de “Week van de Diëtist” waarin we jaarlijks onze expertise extra in de kijker zetten via een nationale campagne en diverse lokale initiatieven.
  Dit jaar hebben de VBVD en de UPDLF in de week van 19-25 maart  samen gewerkt rond het thema  "HAP-klaar advies voor al je voedingsvragen". Lees er alles over op de website en facebookpagina @WeekVanDeDietist. De 3 meest succesvolle initiatieven worden in het tijdschrift vermeld.
  De voorbereidingen voor de "Week van de Diëtist 2019" zijn inmiddels gestart.  Wil je deel uitmaken van deze commissie, contacteer dan annsofie.pusceddu@vbvd.be.
  Hou vanaf oktober ook de homepagina in de gaten. 
 • Als student en werkzoekend diëtist kan je al VBVD lid worden aan een voordelig tarief.
  Voor starters is er bovendien de vernieuwde “Startersgids voor diëtisten”, aangeboden door Unizo en de “Infobox voor paramedici” van het RIZIV om je wegwijs te maken in de reglementering.
  Beide publicaties vind je in de ledenzone.
 • Als werkend lid, ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar je nieuwe VBVD sticker voor gebruik in je praktijk.
 • Als VBVD lid geniet je een stevige korting op beide VBVD studiedagen. Zo kun je je wetenschappelijke bagage en je competenties up-to-date houden, collega's ontmoeten en kennis maken met de nieuwste producten of diensten van de partners en sponsors. Op de herfststudiedagen presenteren 7 afstuderende diëtisten, 1 uit elke hogeschool, hun bachelorproef.
  Gemiddeld nemen zo'n 200-250 diëtisten deel aan deze studiedagen.
 • Je ontvangt het 2-maandelijkse tijdschrift “Voeding en Diëtetiek”. Eerdere nummers zijn makkelijk terug te vinden op de VBVD website en bij de redactie (deruyter.agnes@scarlet.be).
 • Je ontvangt 2 keer per jaar gratis het Nederlandse Tijdschrift “Voeding en Visie van “Academic Journals” met publicaties over voeding en metabolisme, praktijk en wetenschap. “Academic Journals” is in Nederland licentiehouder voor de vertaling, publicatie en distributie van geselecteerde artikelen uit Clinical Nutrition, het officiële tijdschrift van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism). 
 • Je hebt onbeperkte toegang tot de VBVD-website, met up-do-date en praktische info over regelgeving, wetenschappelijke artikels, praktische tools, het online tijdschrift, een online agenda, presentaties van de VBVD studiedagen, vacatures en in de toekomst nog zoveel meer. Daarnaast heb je uiteraard ook de gelegenheid om je eigen praktijkadres(sen) en specialisaties zichtbaar(der) te maken voor bezoekers en zorgvragers.
 • Je krijgt een sterke korting op het PEN (Practice-based Evidence in Nutrition) lidmaatschap: VBVD-leden betalen slechts € 75 (excl. taxen) i.p.v. € 560/jaar. PEN is een databank voor en door diëtisten met wetenschappelijk onderbouwde informatie, voedingsadviezen en materiaal ter ondersteuning van diëtisten in de praktijk.
 • In een commissie, provinciale afdeling, of de redactie van het tijdschrift kan je - volgens je persoonlijke specialisatie en/of interesse - netwerken met collega-diëtisten, andere zorgverleners en -organisaties, belangenorganisaties of overheidsinstellingen en je professionele kennis vergroten.
  Zo zijn recent 2 compendiums met voedingsaanbevelingen opgesteld en 2 flyers over “Wat doet de diëtist?” en “Wat kan de diëtist-diabeteseducator voor jou betekenen?” die te koop zijn op studiedagen en (binnenkort) via de website.
  Elke commissie en provinciale afdeling kan op de eigen webpagina doelen, realisaties en evenementen vermelden.
 • VBVD partners en sponsors bieden regelmatig interessante aanbiedingen aan, zoals:
  • 40% korting op de Airfryer van Philips voor caloriearme bereidingen
  • 250 EUR korting op de opleiding “Masterclass zorgmanagement” van Unizo
  • 10-20% korting op studiedagen van nationale en internationale partnerorganisaties zoals Pit Actief, Han, Nutrimedes, Unizo
  • Korting op boeken bij Acco
  • Korting op je verzekering beroepsaansprakelijkheid, brand- en autoverzekering van Protectas
  • Gratis BA aansprakelijkheidsverzekering voor begeleiding van stagiairs bij Protectas.

Tot slot deze niet-te-missen “Save the dates”

 • De VBVD organiseert geregeld provinciale info-avonden rond veel besproken onderwerpen zoals (in 2018) de malnutritieaanpak, de eerstelijnshervorming, eHealth en de GDPR.
   Als VBVD lid kan je hieraan gratis deelnemen.  Heb je een suggestie, contacteer ons via annsofie.pusceddu@vbvd.be.
 • De VBVD herfststudiedag van donderdag 29 november 2018 gaat door in het Provinciehuis Vlaams-Brabant te Leuven met als thema “Meer (w)eten over voeding bij kanker”. 
  Het programma incl. het inschrijvingsformulier vind je in onze kalender. 
 • De "Week van de Diëtist 2019" vindt plaats van 18-23 maart 2019.  Alle info vind je binnenkort op de homepagina. 

Heb je hierna nog suggesties of vragen, neem dan contact op met de VBVD (rita.stiers@vbvd.be en annsofie.pusceddu@vbvd.be ) op 02 380 80 98. 

Word je lid, dan bouwen we samen verder aan een succesvolle toekomst voor elke diëtist.

Met vriendelijke groet,

Rian van Schaik
Voorzitter VBVD namens het VBVD bestuur