Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding en Diëtetiek | November - December 2022

VBVD nieuws: Budapest Declaration 2022
Covoorzitter Kris Gillis licht de Budapest Declaration 2022 toe
VBVD nieuws: Verslag webinar 'Hoe omgaan met Post-COVID patiënten'
Op 28 oktober 2022 werd de webinar 'Hoe omgaan met Post-COVID patiënten' georganiseerd. Hoofdredactrice Britt Van de Voorde schreef voor ons een verslag.
VBVD nieuws: Obesitas, zware kost?
Op 24 november 2022 vond de studiedag 'Obesitas, zware kost?' plaatst. Hoofdredactrice Britt Van de Voorde zorgde voor een verslag.
Kort nieuws
Vul onze lezersbevraging in en help mee om ons tijdschrift te verbeteren. Eetexpert lanceert nieuw diëtistendraaiboek. Save The Date: opleiding coeiliakie en het glutenvrij dieet
Kort nieuws: Project E+ DIETing Lab AP Hogeschool
Lees alles over het project waaraan AP Hogeschool meewerkt
Bachelorproef: Blended Food
Auteurs: Lena Jacobs, Lotte Verhoeven, Sofie Van Beek – Thomas More Hogeschool Het gebruik van blended food kent de laatste jaren een enorme toename. Aangezien dit een relatief nieuwe manier is van voeden via de sonde, is hierover tot op heden vrij weinig wetenschappelijke evidentie terug te vinden en bestaan er nog maar een beperkt aantal tools hieromtrent. Ook vanuit het Universitair Ziekenhuis Antwerpen werd op basis van praktijkervaring deze nood aan enkele efficiënte tools met betrekking tot blended food vastgesteld. Naar aanleiding van hun hulpvraag besloten we de handen in elkaar te slaan en ons te verdiepen in de wereld van blended food om op die manier het werkveld te ondersteunen.
Diëtist aan het werk: Sanne De Jonghe en Charlotte Mersman - Wit-Gele Kruis
Deze keer maken we kennis met Sanne De Jonghe en Charlotte Mermans. Sanne en Charlotte zijn allebei diëtist en diabeteseducator, werkzaam voor het Wit-Gele Kruis van Antwerpen. Sanne werkt nu twee jaar voor het Wit-Gele Kruis en Charlotte vijf jaar met een bijkomend postgraduaat oncologie. Sanne werkt ook als zelfstandige diëtist en diabeteseducator in de Rupelstreek.
Eerstelijnszone: interview voorzitter Dk1000
Interview met Nacera Filali, voorzitter van Dk1000 (diëtistenkring Brussel) door Nathalie De Jonge, kringcoördinator VBVD
Hoofdartikel: Hoe behandel ik long COVID
Auteur: Elke Godden Long COVID is een aandoening met zeer diverse symptomen die lang na de acute COVID-19 infectie kunnen aanhouden. Het is inmiddels duidelijk dat niet enkel gehospitaliseerde patiënten of risicopatiënten hiermee te maken krijgen. Zelfs mensen die een milde acute fase doorgingen, kunnen slachtoffer worden van long COVID. We weten jammer genoeg nog erg weinig over deze “nieuwe epidemie”, maar als di.tist kunnen we zeker een sleutelrol spelen. Ondervoeding en sarcopenie zijn twee veelvoorkomende comorbiditeiten waarbij de patiënt zeker gebaat is met voedingsbegeleiding. Tekorten in inname en bloedwaarden kunnen opgespoord en bijgestuurd worden. Verder zorgde de lockdown reeds voor een piek in de prevalentie van eetstoornissen, maar ook long COVID kan leiden tot een ongezonde relatie met voeding, tot zelfs het vermijden van eten. De di.tist kan de patiënt helpen door ieder geval op zich te bekijken en raad te geven bij de aanwezige symptomen. Wondermiddeltjes zijn er nog niet, maar een gepersonaliseerd en gebalanceerd dieet vormt sowieso de basis van alles.
Infographic: fructose-intolerantie - stroomdiagram
Auteur: Allergiediëtisten
Onderzoek: een kwalitatieve studie naar de motivaties voor maaltijdkeuzes van studenten in een studentenrestaurant: speelt gezondheid een rol?
Auteurs: Laura Verbeyst, Kathleen Custers en Saar Bossuyt. De overgang van het secundair naar het hoger onderwijs is een risicovolle periode voor het aannemen van ongezonde voedingsgewoonten en gewichtstoename. Een toename in gewicht wordt vooral vastgesteld bij studenten die vaak in het studentenrestaurant eten. Om het gedrag van studenten te veranderen, is het daarom essentieel om inzicht te krijgen in de motivaties achter maaltijdkeuzes in het studentenrestaurant.
- Uitgeklaard: doen Jeroen Meus en Pascale Naessens ons anders eten of halen we onze voedingsinformatie elders?
Auteur: Viktor Proesmans. Dagelijks worden we blootgesteld aan voedingsinformatie. Kookprogramma’s worden ruimschoots bekeken op televisie, terwijl sociale media ons leren over de nieuwste dieethypes en de lekkerste recepten. Met zo een groot assortiment aan informatie is het moeilijk te weten naar wie of wat mensen nu echt kijken als ze nood hebben aan voedingsinformatie. Sommigen willen koken als Jeroen Meus, anderen willen de leefstijl van Pascale Naessens, en nog andere kijken op Gezond Leven hoe ze hun eetpatroon kunnen optimaliseren. Om te weten welke bronnen mensen het meeste gebruiken, en wat dit betekent voor hun eetgewoontes werd vanuit het InFlood project een vragenlijst afgenomen bij 1115 volwassen Vlamingen.
Verslag: Allergy School Cork
Auteurs: Kristel Blockx, An De Busser en Mieke Leurs
Verslag 24e voedings- en gezondheidscongres 19/11/2022
Auteur: Sharryse Houtmeyers
Verslag: EFAD meeting Budapest 21-22 oktober 2022
Auteur: Ria Vanderstraeten
Recensie online opleiding Trauma informed diëtetics
auteur: Loes Brems
Voor u gelezen: E-book COVID in Vlaanderen: kernlessen uit de zorg
Auteur: Britt Van de Voorde
Voor u gelezen: Höngry playful fruit en veg
Recensie: Els Maes