Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding en Diëtetiek | November - December 2021

Editorial
Inleiding door Nena Van Hemelryck
In Memoriam
Prof. Eddy Robberecht
Kort nieuws: varia
Een actueel overzicht van interessant nieuws voor de diëtist
Kort nieuws: Gezond gebeten voor Homies
Voorstelling van de nieuwe NICE-brochure ‘Gezond gebeten voor Homies en drie toolboxen ‘Gezond gebeten’.
VBVD-nieuws: CDLH - Cebam Digital Library for Health: dé snelweg in toegang tot EB bronnen
Voorstelling van het nieuwste ledenvoordeel: toegang tot de CDLH.
Hoofdartikel: Semaglutide: hét wondermiddel in de behandeling van obesitas?
Jolien Jonckheere | Recent verschenen veelbelovende resultaten over een nieuw geneesmiddel dat gewichtsverlies bij mensen met obesitas stimuleert: semaglutide. Wat is er over semaglutide geweten? Welke rol zou het kunnen spelen in de behandeling van obesitas? En blijft een leefstijlinterventie dan nog steeds onderdeel van de behandeling of worden diëtisten overbodig? Tijd om in de literatuur te duiken en alles op een rijtje te zetten. Tot slot komt expert Prof. em. dr. Luc Van Gaal aan het woord.
Onderzoek: Nieuwe onderzoeken naar het laag FODMAP-dieet bij maagdarmaandoeningen
Karen Van den Houte, Dr. Florencia Carbone, Prof.Dr. Jan Tack | In het UZ Leuven, onder leiding van prof. Jan Tack, worden verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van FODMAP-eliminatie en -herintroductie bij zowel prikkelbare darmsyndroom als functionele dyspepsie. In dit artikel worden enkele van deze studies weergegeven met de belangrijkste bevindingen.
Overzichtsartikel: Pediatrische eosinofiele oesofagitis
Liselot De Vlieger, Lieselot Smolders, Lisa Nuyttens, Sophie Verelst, Christine Breynaert, Tim Vanuytsel, Ilse Hoffman, Dominique Bullens | De behandeling van pediatrische eosinofiele oesofagitis berust op medicatie, dieetbehandeling en/of endoscopische dilatatie. Momenteel zijn er drie dieetbehandelingen voor eosinofiele oesofagitis: het elementair dieet, het allergietest gericht eliminatiedieet en het empirisch eliminatiedieet. In dit artikel wordt vanuit klinisch perspectief een overzicht gegeven van de laatste wetenschappelijke inzichten omtrent de effectiviteit van deze diëten.
Overzichtsartikel: Mondbacteriën en smaakperceptie
Prof. Dr. Marie Joossens | De rol van mondbacteriën in smaakervaring is een erg jong onderzoekdomein. Er werden de afgelopen jaren meerdere artikels gepubliceerd die suggereren dat mondbacteriën door hun impact op smaakervaring ook mee eetgedrag kunnen beïnvloeden. In dit overzichtsartikel worden de voornaamste bevindingen van verschillende onderzoeksgroepen samengevat en besproken.
Project: Zeg me wat je eet
Katlijn Sanctorum | Zeg me wat je eet en ik zeg wie je bent, zo luidt het gezegde. Voeding is een persoonlijk verhaal, dat geldt voor de meerderheid van de mensheid en dat geldt zeker voor de patiënten die leven zonder of slechts met een deel van de dikke darm. Met een voedings-logboek en een online agenda ondersteunt FAPA patiënten met een erfelijke digestieve aandoening voor hun voeding, en dit door ervaringskennis te koppelen aan de expertise van diëtisten.
Verslag: Sustainability op ICDA
Amy Verbeke | Van 1-3 september 2021 vond het ‘International Conference of the Dietetic Association’ digitaal plaats. Het was een goed gevuld programma waarin duurzaamheid vanuit verschillende invalshoeken aan bod kwam. Dit is een beknopt verslag van enkele inhoudelijke sessies.
Uitgeklaard: Eetcompetenties
Loes Stukken | Waar traditionele voedingsadviezen enkel focussen op wat en hoeveel gegeten wordt, breidt Ellyn Satter deze adviezen uit door ook vaardigheden te definiëren die onderliggend zijn aan evenwichtig eetgedrag, de zogenaamde ‘Eating competence’. Eetexpert vat deze vaardigheden samen via de 4G’s: Gezellig, Gevarieerd, Genoeg en Geregeld. In dit artikel wordt ingegaan op het concept, het doel en de wetenschappelijke onderbouwing van eetcompetenties.
Uitgeklaard: Wat bepaalt ons eetgedrag volgens het gedragswiel?
Dr. Jolien Plaete | Wil je mensen stimuleren om gezonder te leven? Dan krijg je best inzicht in de determinanten van gezond en ongezond gedrag. Het Gedragswiel, dat ontwikkeld werd door het Vlaams Instituut Gezond Leven, vat deze gedragsdeterminanten op een toegankelijke manier samen. Zo ben je alvast goed op weg naar een succesvolle gedragsverandering.
Uitgeklaard: Het koolhydraat-insulinemodel
Nena Van Hemelryck, Christophe Matthys, Nina Van Den Broecke | Sinds jaar en dag wordt obesitas benaderd als een stoornis van de energiebalans. Hoewel dit zogenaamde ‘energiebalansmodel’ algemeen gekend is en als basis voor verschillende behandelmethoden gebruikt wordt, is het ontstaansmechanisme van obesitas nog niet helemaal gekend. Ludwig en collega’s suggereren dan ook een alternatief model, het zogenaamde koolhydraat-insuline model, als verklarend model voor obesitas.
Voor u gelezen: Allergeneninformatie op de verpakking
Kris Gillis | Als diëtist adviseer je cliënten met een voedselallergie om altijd goed het etiket na te lezen bij de aankoop van een verpakt voedingsmiddel, om zo de aanwezigheid van allergenen na te gaan. In Europa zijn fabrikanten namelijk verplicht om 14 allergenen te vermelden op de verpakking: ei, gluten, lupine, melk, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren. Bevat het voedingsmiddel een van deze allergenen dan moet het opgenomen worden in de ingrediëntenlijst. Maar wat als er staat ‘kan sporen van … bevatten’?
Voor u gelezen: Lekker Lang Leven 2
Michaël Sels | Recensie van de opvolger van ‘Lekker Lang Leven’