Hoofdartikel: Othorexia herkennen en begeleiden in de diëtistenpraktijk Nina Van den Broecke, Nena Van Hemelryck, Ellen Moens, Tiffany Naets, Liselotte Van Hevele, Anouk Windey – projectteam Odisee Hogeschool opleiding voedings- en dieetkunde | Vandaag de dag is ‘gezonde voeding’ een hype. De meerderheid van de mensen slaagt erin om de gezondheidsrichtlijnen in zekere mate te volgen. Er is echter een toenemende groep die (niet altijd op evidentie gebaseerde) gezondheidsinstructies (te) rigide opvolgt. Er kan dan sprake zijn van orthorexia nervosa (ON).
Het is een uitdaging voor de diëtist om correct in te schatten wanneer een gerichtheid op gezondheid een ongezonde fixatie wordt. In het onderzoeksproject ‘Orthorexia: wanneer gezond eten ongezond wordt’ richtten we ons op deze noden uit de klinische praktijk. In de eerste fase van ons onderzoek vertaalden we een betrouwbare en gevalideerde vragenlijst om ON in kaart te brengen. Deze Vlaamse versie werd vervolgens toegepast in een ruime studiegroep (zowel in de algemene populatie als in diverse risicogroepen). Vervolgens onderzochten we verbanden met verschillende nutritionele, psychologische en sociale variabelen, om een profilering op te maken van de persoon met ON. Daarnaast verworven we meer inzicht in hoe je als zorgverlener kan vaststellen wanneer de focus die men legt op gezonde voedingskeuzes en een gezonde levensstijl te rigide en/of obsessief wordt. Samen met onze partner Eetexpert ontwikkelden we enkele handvaten voor de screening en de begeleiding van ON in de diëtistenpraktijk.