Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding en Diëtetiek | Juli - Augustus 2022

Editoriaal
Inleiding door Britt Van de Voorde
Kort nieuws
Een actueel overzicht van interessant nieuws voor de diëtist.
VBVD nieuws
In dit onderdeel komt o.a. de deelname van VBVD/UPDLF en diëtisten expert aan werkgroepen van 6 transversale RIZIV projecten, een interview met de covoorzitters, een update van de Eerstelijnszone en de herfstudiedag van 24 november 2022 aan bod.
Voeding, inflammatoire darmaandoeningen en wetenschap
Auteurs: Sien Hoekx, Julie Vanderstappen, João Sabino MD, PhD – UZ Leuven Er is een sterk vermoeden dat een westers voedingspatroon, gekenmerkt door een verhoogde consumptie van suiker, vet, eiwitten en bewerkte voeding, een belangrijke rol speelt bij inflammatoire darmaandoeningen (IBD). Verschillende voedingsinterventies werden reeds getest bij deze populatie, maar echte wetenschappelijke bewijzen voor een specifiek dieet zijn er nog niet. De evidentie rond aanpassingen van het voedingspatroon groeit echter steeds meer. Met dit artikel willen we de wetenschap rond voeding en IBD van de laatste jaren in de kijker zetten.
Voedselconsumptiepeiling 2022
Auteur: Elien Van Campenhout Voedselconsumptiepeilingen hebben als doel om gegevens te verzamelen over de voedselconsumptie en veranderingen in het voedingspatroon binnen een bevolking. Door dergelijke gegevens te combineren met informatie over de samenstelling van voedingsmiddelen, kunnen deze studies ook de inname van micro-en macronutri.nten door de bevolking, hun blootstelling aan eventuele schadelijke chemische of microbiologische stoffen en de impact van voeding op het milieu bepalen. In het wetenschappelijk onderzoek wordt deze informatie ook gebruikt om relaties tussen voeding en gezondheid te bestuderen. In België vond de eerste voedselconsumptiepeiling plaats in 2004. Voor de huidige voedselconsumptiepeiling werden 59 gemeenten geselecteerd verspreid over België en beogen we in totaal 3020 participanten vanaf 3 jaar te ondervragen. De dataverzameling is momenteel volop aan de gang. Gelijktijdig worden de reeds ontvangen gegevens opgeschoond. Als volgende stap zullen de verkregen gegevens gelinkt worden in onze databaseom uiteindelijk analyses te kunnen uitvoeren. De eerste rapporten worden tegen eind 2023 verwacht.
De Vlaamse melkladder: een tool voor de thuisintroductie van koemelk bij kinderen met niet-IgE gemedieerde koemelkallergie
Auteurs: Lisa Nuyttens, Sophie Verelst, Dominique MA Bullens, Katrien Coppens, Liselot De Vlieger, Tessa Bossmans, Marianne Diels, Marc Raes, Jasmine Leus Koemelkallergie (KMA) is een van de meest voorkomende voedingsallergieën bij het jonge kind, met een prevalentie van 2 tot 5%. Deze kinderen reageren allergisch op één of meerdere koemelkeiwitten. De Vlaamse melkladder biedt artsen en diëtisten een uniforme leidraad voor de thuis introductie van koemelk bij kinderen (>1 jaar) met milde niet-IgE gemedieerde KMA. De diëtist speelt hierbijeen centrale rol, met name bij multiple voedingsallergieën waar er vraag kan zijn naar allergeenvrije alternatieven.
Jong leren koken
Auteur: Griet Vanderspikken Zoals lezen en schrijven is ook koken een basisvaardigheid die men best van jongs af aan meekrijgt. Je hebt als kind leren lezen en schrijven omdat het een belangrijke troef is in het leven die je zelfredzaamheid en welzijn verhoogt. Kinderen van jongs af aan in de keuken betrekken bij het kookgebeuren is belangrijk voor de relatie die kinderen met voeding ontwikkelen. Het zorgt mee voor een culinair fundament dat kan bijdragen tot meer gezonde variatie in hun latere leven.
Samen Gezond Groeien, multidisciplinaire aanpak om kinderen te begeleiden naar een gezondere levensstijl in Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, Gent
Auteur: Marjolein Tratsaert Met het Samen Gezond Groeien project willen we kinderen en hun gezin begeleiden naar een gezondere levensstijl. Dit doen we door middel van een multidisciplinaire samenwerking tussen huisarts, kinesistherapeut, beweegcoach, diëtist, maatschappelijk werker en psycholoog.
Diëtist aan het werk
Diëtist Tom Vandenbusse
LinkedIn en zijn voordelen voor jou als diëtist
Auteur: Anke Verstraeten
Voor u gelezen 1
F*ck it, maandag start ik écht Auteur: Celien Rombouts Recensie: Celine Vereeck, diëtiste en gecertificeerd intuïtief eten coach
Voor u gelezen 2
De Huisarts 2.0, een reboot Auteur: Dr. Sébastien Vermeulen Recensie: Hella Van Laer, diëtist