Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding en Diëtetiek | Januari - Februari 2023

Hoofdartikel: Historisch rapport van IPCC bevestigt belang van gezonde en duurzame voedingspatronen in strijd tegen klimaatverandering
Kristof Rubens | Het klimaat is aan het veranderen. Het aanpassen van ons voedingspatroon is een kansrijke actie om klimaatverandering tegen te gaan. Verandering kan zowel op het niveau van de burger als in het voedselsysteem.
Kort nieuws: VBVD
Het EBP-netwerk wijzigt de naam en huisstijl, maar de doelstelling van het netwerk blijft hetzelfde. In 2023 zullen er vier groeitrajecten doorgaan voor jongeren en volwassenen. Ga als (multidisciplinair)team aan de slag en ontdek de principes van EBP door middel van een escape room.
Bachelorproef: De eiwitshift: meer dan alleen eiwitten op ons bord
Hanne Schroven – UCLL | In deze bachelorproef wordt nagegaan welke impact de eiwitshift heeft op het gehalte aan (micro)nutriënten in het eetpatroon van een volwassen persoon.
Bachelorproef: De eiwitshift, maar wat met ouderen die verblijven in woonzorgcentra?
Lien Vastmans – UCLL | In het kader van de bachelorproef werd een eiwitshift doorgevoerd binnen verschillende woonzorgcentra in Limburg.
Cochrane Corner: veganistisch voedingspatroon ter preventie van hart-en vaatziekten
Trudy Bekkering, Patrick Mullie, Patrik Vankrunkelsven | In deze 17de editie van de Cochrane Corner Nutrition wordt volgende vraag onderzocht: “Wat is het effect van een veganistisch voedingspatroon op de primaire of secundaire preventie van hart-en vaatziekten?”
Diëtist aan het werk
Auteurs: Jitske Eekman en Evelien Mertens
Factsheet: peulvruchten
Auteur: Evelien Mertens
Voor u gelezen: vegans are better lovers
Recensie: Freke Huysmans
Voor u gelezen: het vegan plan, in 2 weken naar een vegan life
Recensie: Britt Van de Voorde
Voor u gelezen: kook je koelkast leeg
Recensie: Tijl Bertels
Onderzoek: middaghAP: een pilootinterventie die focust op de inname van bewerkte vleeswaren bij jonggepensioneerden
Vinck Billie, Beuselinck Axelle, Baete Eline, Van Vlaslaer Veerle & Vanherle Koen | Naar aanleiding van de resultaten van WHO omtrent inname bewerkt vlees ontwikkelden de onderzoekers van de AP-Hogeschool de middaghAP interventie.
Podcast: The Proof Podcast
Recensie: Evelien Mertens
Uitgeklaard: aanbod van vegetarische en volledig plantaardige maaltijden in ziekenhuizen
Dr. Evelien Mertens, Dr. Peter Deriemaeker, Dr. Tom Peeters, Dr. Katrien Van Beneden | Voorlopig zijn er in België geen gegevens omtrent het aanbod van vegetarische en volledig plantaardige maaltijdopties in ziekenhuizen. Deze studie heeft als doel om het aanbod van ziekenhuismaaltijden objectief in kaart te brengen.
Uitgeklaard: de voedingsdriehoek: goed voor jezelf en de planeet
Jolien Jonckheere |In 2017 bij het herzien van de voedingsdriehoek werd het luik duurzaamheid toegevoegd. In dit artikel lees je waarom dit van belang is.
VBVD nieuws: Week van de Diëtist 2023
Toelichting week van de Diëtist staat dit jaar in het kader van duurzaamheid
VBVD nieuws: maak kennis met de commissie duurzaamheid
Toelichting commissie duurzaamheid
VBVD nieuws: Een blik achter de VBVD schermen
Toelichting VBVD team en werkwijze