Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding en Diëtetiek | Januari - Februari 2022

Editoriaal
Inleiding door Nena Van Hemelryck
Kort nieuws: varia
Een actueel overzicht van interessant nieuws voor de diëtist
Kort nieuws: Gezond eten, ook in de sportclub
Voorstelling van het project ‘Gezond eten in de sportclub’, door Gezond Leven vzw en Eetexpert vzw
VBVD-nieuws: Tweedelige webinar ‘Sondevoeding’
Op 9 en 14 december 2021 organiseerde de VBVD een webinar in twee delen over sondevoeding. In dit artikel worden de belangrijkste elementen uit deze praktijkgerichte masterclass over het gebruik van sondevoeding beschreven.
Cochrane Corner: Voedings-, beweeg- en gedragsinterventies voor 6-11-jarige kinderen met overgewicht of obesitas
Trudy Bekkering, Patrick Mullie, Patrik Vankrunkelsven | In deze 15de editie van de Cochrane Corner Nutrition wordt volgende vraag onderzocht: “Hoe effectief zijn voedings-, beweeg- en gedragsinterventies in het verlagen van het gewicht van 6-11-jarige kinderen met overgewicht of obesitas?”
Hoofdartikel: De bewegingsdriehoek en de nieuwe Vlaamse gezondheidsaanbevelingen
Ragnar Van Acker | Elke dag bewegen is sleutel voor een goede gezondheid, nu meer dan ooit. Een kleine aanpassing in onze levensstijl kan een groot effect hebben op onze gezondheid. Maar hoe breng je die boodschap over? En vanaf wanneer beweeg je ‘voldoende’ en zit je niet té veel? Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde de bewegingsdriehoek en de nieuwe ‘Vlaamse gezondheidsaanbevelingen sedentair gedag en beweging van 2021’ als betrouwbaar kompas.
Diëtist aan het werk: Sportdiëtist op de Paralympische Spelen
Nena Van Hemelryck | In de zomer van 2021 gingen, na een jaar uitstel door Corona, de Paralympische Spelen van 2020 door in Tokio. Onze Belgische atleten werden ter plaatse omringd door een team van (para)medische experten, waaronder ook sportdiëtist Gino Devriendt. In dit interview vertelt hij over zijn rol en zijn ervaringen ter plaatse.
Diëtist aan het werk: Opleiding Sport en Bewegen
Reinhoud Cornelissen, Marleen Van Loo, Hilde Boeckx, Eva Kennis, Karin Van Ael | De Thomas More-Hogeschool biedt zowel de bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde aan op de campus te Geel als de bacheloropleiding Sport en Bewegen op de campus in Turnhout. Beide opleidingen groeiden de laatste jaren naar elkaar toe, waardoor ondertussen een verkort traject werd ontwikkeld, waarbij de diëtist ook als bewegingsdeskundige kan afstuderen of omgekeerd. In beide opleidingen zijn verschillende diëtisten aan het werk. We laten hen aan het woord om wat meer toelichting te geven over deze unieke samenwerking.
Onderzoek: Engagementen en praktijken voor een gezondere voedingsomgeving
Dr. Stefanie Vandevijvere, Iris Van Dam | De ‘Business Impact Assessment on Obesity and Population Nutrition (BIA-Obesity)’ werd in 2020 voor het eerst in België gebruikt om de engagementen en praktijken van Belgische voedingsbedrijven met betrekking tot de voedselomgeving te vergelijken. Het doel was om, in de Belgische context, te belichten waar voedingsbedrijven leiderschap tonen, de beste beschikbare praktijkvoorbeelden te identificeren en specifieke aanbevelingen per beleidsdomein, sector en bedrijf te formuleren.
Uitgeklaard: Sportvoedingsmythes: superhapjes en supersapjes
Elke Godden, Human Health Ingenieur | Atleten proberen iedere dag het uiterste van zichzelf te geven. Omdat de toppers aan elkaar gewaagd zijn, is een verbetering van 0.6% genoeg om een verschil te maken. De zoektocht naar ‘makkelijke’ percentjes is dan ook in volle gang, met vele cowboy-verhalen tot gevolg. Wat is waar en wat niet? In dit artikel worden de mythes ontmaskerd.
Project: Bewegen Op Verwijzing
Anouk Windey | Bewegen Op Verwijzing is een project van het Vlaams Instituut Gezond Leven i.s.m. de verschillende partners en gesubsidieerd door het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. Het doel van een Bewegen Op Verwijzing-coach is om inactieve personen op weg te helpen en te motiveren naar een actiever en gezonder leven. Dit artikel gaat dieper in op het verloop van deze coaching, de samenwerking tussen diëtisten en Bewegen Op Verwijzing coaches, en enkele praktische aspecten (doorverwijzingen, kostprijs, duurtijd, …).
Uit de praktijk: RED-S syndroom
Inge De Ridder | Het RED-S syndroom is een onderbelicht, maar veel voorkomend, fenomeen in de sportwereld, dat ernstige gevolgen kan hebben voor de fysieke en mentale gezondheid van een sporter. Inge De Ridder is sportdiëtist en docent aan de Thomas More Hogeschool opleiding Sport en Bewegen, met reeds jaren ervaring op het gebied van eetproblemen en eetstoornissen bij sporters. In dit interview illustreert Inge aan de hand van een casus de symptomen, kenmerken, gevolgen en de aanpak van het RED-S syndroom.
Commissies: De VBVD commissie sportvoeding
Ria Vanderstraeten | In dit artikel worden de belangrijkste acties, doelen en verwezenlijkingen van de commissie sportvoeding toegelicht, door voorzitster Ria Vanderstraeten.
Voor u gelezen: Intuïtief eten
Evelyn Tribole, Elyse Resch, vertaald door I’m a Foodie Publishing | Recensie van de Nederlandstalige versie van het standaardwerk rond Intuïtief Eten.
Voor u gelezen: Porties in zich
Jasmin Ghorbanian, Linda Hirzmann | Recensie van een nieuwe tool voor de diëtistenpraktijk, die help om porties in kaart te brengen.