Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding & Diëtetiek | September - Oktober 2019

Editoriaal
Inleiding door Eva Kennis.
Diëtist aan het werk: Dieet- en rookstopbegeleiding: een interessante combinatie
Julie Bernaerts, Eva Keldermans en Ann Bellekens | Julie Bernaerts, Eva Keldermans en Ann Bellekens werken alle drie als diëtist-tabakoloog. In deze rubriek vertellen ze je over deze interessante combinatie, de kansen en uitdagingen in hun job.
Voor u gelezen: Obesitas chirurgie: is het werkzaam, veilig en kosteneffectief?
Samenvatting door Eva Kennis | Vandaag is 1 op de 7 volwassenen in België zwaarlijvig. De conservatieve behandeling, bestaande uit een aanpassing van de levensstijl naar gezondere voedingsgewoonten en meer beweging, leidt helaas niet altijd tot het gewenste duurzame resultaat. Voor wie al alles uitgeprobeerd heeft en ten einde raad is, lijkt chirurgie dan ook een “eenvoudige oplossing”. Metabole en bariatrische chirurgie wordt in België al sedert 2007 door de ziekteverzekering terugbetaald onder strikte voorwaarden. Maar de vraag rees of de ingreep niet toegankelijk zou moeten gemaakt worden voor twee bijkomende doelgroepen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) kreeg de opdracht om dit te evalueren en publiceerde op 13 juni 2019 zijn bevindingen in een rapport. Hier vind je een samenvatting van dit rapport, alsook de visie van de VBVD.
Gastric bypass: diëtetische begeleiding voor en na ingreep
Verslag door Eva Kennis | Elk jaar laten ongeveer 17.000 Belgen een bariatrische ingreep uitvoeren. Uitgedrukt per aantal inwoners behoren we daarmee tot de “wereldtop”, na Israël. Een bariatrische ingreep blijkt dan ook een efficiënte vermageringstechniek. Anderzijds is een ingreep steeds invasief, veroorzaakt bariatrie enkele voorname nutritionele tekorten en blijft een ingrijpende verandering qua levensstijl noodzakelijk voor succes op lange termijn. Nutrimedes organiseerde een bijscholing in verband met de diëtetische begeleiding voor en na gastric bypass. Het verslag lees je hier.
Voor u gelezen: Breek met hoe je eet
Recensie door Eva Kennis | In “Breek met hoe je eet” legt diëtist Hella Van Laer uit hoe je voedingsgewoonten moet aanpakken. In dit boek houdt de auteur een pleidooi om bewuster om te gaan met voeding en eetgedrag en geeft ze vanuit haar eigen en praktijkervaring tips & tricks mee.
Voor u gelezen: Het langlevendieet
Recensie door Agnes De Ruyter | In zijn boek beschrijft Dr. Valter Longo het Langlevendieet, een menu dat zich richt op een gezonde oudere leeftijd en vooral bestaat uit vegetarische gerechten en vis. Hoewel het boek veel elementen bevat die aansluiten bij gezonde voedingsvoorschriften, laat de wetenschappelijke onderbouwing te wensen over.
Nieuws van de VBVD: Samen strijden tegen foute praktijken en oneerlijke concurrentie
Jolien Kennis | We krijgen regelmatig klachten over niet-diëtisten, zoals gezondheidsconsulenten, voedingscoaches en zelfverklaarde voedingsdeskundigen, die onrechtmatig taken van een diëtist uitvoeren. Dit brengt de gezondheid van de patiënt in gevaar en is oneerlijke concurrentie. Als beroepsvereniging is het onze corebusiness het beroep van de diëtist te verdedigen. Hier lees je over de stappen die de VBVD onderneemt.
Actueel
Voeding en diëtetiek in de media.
Nieuws van de VBVD: Social media voor diëtisten: onbekend is onbemind…
Provinciale werkgroep Oost-Vlaanderen | De vernieuwde, jonge equipe van de Provinciale werkgroep Oost-Vlaanderen organiseerde een workshop Social media voor diëtisten. Een korte samenvatting van die geslaagde workshop kan je hier vinden.
Cochrane Corner: Invloed van voedingsinterventies op het opwekken of handhaven van herstelperiodes bij inflammatoire darmaandoeningen
Cebam | Inflammatoire darmaandoeningen, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, omvatten ontstekingen van het gastrointestinaal systeem. Kenmerkend voor deze aandoeningen is een variërend verloop met periodes van terugval, waarbij mensen de klachten van de actieve ziekte vertonen en periodes van herstel, waarbij de klachten ophouden. Voeding kan klachten uitlokken, maar er is weinig bekend of voedingsinterventies kunnen helpen bij het opwekken of handhaven van herstelperiodes. Deze Cochrane Corner onderzocht de laatste wetenschappelijke bevindingen hieromtrent.
Voedingstekorten tijdens de eliminatiefase van het FODMAP-arm dieet
Hilde De Schuyteneer | Prikkelbare darmsyndroom (PDS) of spastisch colon is een functionele gastro-intestinale aandoening die bijna 1 op 5 Belgen treft. Het FODMAP-arm dieet, bestaande uit een eliminatie- en een herintroductiefase van fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen (FODMAP’s) laat een significante verbetering zien in de symptomen van PDS-patiënten. In de dieetpraktijk wordt het FODMAP-arm dieet dan ook meer en meer toegepast bij de behandeling van PDS. Echter, naast de euforie over de resultaten van het FODMAP-arm dieet, bestaat veel bekommernis over de nutritionele kwaliteit tijdens de eliminatiefase. In deze bachelorproef wordt onderzocht of deze bekommernis terecht is.
Tips & tricks om je als diëtist zichtbaar te maken op social media
Lotte De Clercq en Bieke Derdeyn | Om succesvol je eigen praktijk uit te bouwen, is het belangrijk om een basiskennis marketing te hebben. Een goede marketingstrategie kan je namelijk helpen om makkelijker nieuwe cliënten te bereiken. Daarvoor moet je jezelf natuurlijk wel eerst kenbaar maken aan de buitenwereld en op een duidelijke manier je visie en aanpak weten naar voor te brengen. Bepaal op voorhand welke mensen je wil bereiken en gebruik enkel die social media-kanalen waarop jouw doelgroep aanwezig is. Post je artikels of recepten? Focus je dan niet enkel op de tekst, maar besteed ook voldoende aandacht aan gepast beeldmateriaal. Een foto zegt soms meer dan duizend woorden.