Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding & Diëtetiek | September - Oktober 2017

Editoriaal & Inhoudstabel
Introductie door hoofdredactrice Agnes De Ruyter
Nieuws van de VBVD
Nieuwe bijlage: "Voeding & Visie"
VIGeZ wordt Vlaams Instituut Gezond Leven
Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) verandert van naam. Voortaan heet het ‘Vlaams Instituut Gezond Leven’. Het instituut vaart immers een nieuwe koers en wil nu ook het brede publiek informeren over gezond leven in het algemeen, en gezonde voeding, beweging, sedentair gedrag, roken en mentale gezondheid in het bijzonder.
De nieuwe voedingsdriehoek
“De actieve voedingsdriehoek” wordt vervangen door “de voedingsdriehoek”. Het klinkt gelijkaardig, maar de nieuwe voedingsdriehoek is niet wat hij geweest is. Zoals de naam aangeeft is de driehoekvorm behouden, maar verder is er veel veranderd. Hij staat op zijn kop, de inhoud werd door elkaar geschud, én hij gaat hand in hand met een bewegingsdriehoek. Waarom hebben we bij het Vlaams Instituut Gezond Leven (voorheen: VIGeZ) de driehoek uiterlijk en inhoudelijk omgegooid. Hoe zijn we hierbij te werk gegaan? We doen het hier uit de doeken.
Slaap je slank
De impact van een goede nachtrust op voedingsinname en BMI
Challenge by choice
De impact van Adventure Therapy op mensen met eetstoornissen
Drink gratis water in Rome
Drink gratis water in Rome
Eiwitverrijking van maaltijdcomponenten bij ondervoeding van geïnstitutionaliseerde ouderen
Ondervoeding is een persistent probleem bij Belgische geïnstitutionaliseerde ouderen, toch is tot op heden weinig interventie ondernomen. Een lage voedselinname en verminderde eetlust van deze kwetsbare groep, veroorzaakt door tal van factoren, resulteert vaak in een verlaagde eiwitinname. Bovendien brengen zorgmaatregelen, met betrekking tot complicaties van ondervoeding, enorme financiële kosten met zich mee voor de zorgsector. Dit onderzoek zal zich richten op het toevoegen van eiwitten aan die maaltijdcomponenten waarvoor de kwetsbare ouderen de grootste voorkeur hebben.
Voor u gelezen
Help emo-eters naar een blijvend resultaat. E-course van Trees Peersman, voedingscoach/diëtiste