Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding & Diëtetiek | November - December 2016

Editoriaal
Introductie door hoofdredactrice Agnes De Ruyter
Startconferentie - Herziening KB nr. 78 over gezondheidszorg
Maggi De Block wil KB 78 over de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen hervormen. Op 28 september 2016 ging de startconferentie Hervorming KB 78 door.
Het WIV analyseert onze voedingsgewoonten en maakt de balans op
Auteur: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. De Nationale Voedselconsumptiepeiling 2014-2015, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), beschrijft de consumptie van voedingsmiddelen en supplementen alsook de inname van micro- en macronutriënten binnen de Belgische bevolking. Het is de eerste keer in België dat er gegevens over kinderen (van 3 tot 9 jaar) en adolescenten (van 10 tot 17 jaar) zijn verzameld. Herhaalde initiatieven om ons minder vet te doen eten, lijken langzaamaan hun vruchten af te werpen. Maar toch eet 56% van de bevolking nog altijd te vet, wijst de peiling op de overconsumptie van calorierijke voedingsmiddelen bij adolescenten en is er sprake van een suiker-paradox. In dit artikel lees je meer over de voornaamste positieve en verbeterpunten aan de voedingsgewoonten van de Belgische bevolking.
Position Paper - Koolhydraatarme voeding bij Diabetes Type 2
Auteurs: Commissie Evidence-based diëtetiek VBVD, Commissie voeding Diabetes Liga. In een gezonde voeding, die vandaag de basis vormt voor de voedingstherapie bij diabetes, raadt de Belgische Hoge Gezondheidsraad een inname aan van minimum 50-55 energie% koolhydraten, waarvan maximaal 10 energie% toegevoegde suikers. Echter, recent is er een groeiend aantal publicaties omtrent een lage koolhydraatinname en het effect op glucoseparameters, cardiovasculaire risicofactoren en gewicht bij patiënten met diabetes type 2 verschenen. Gezien deze tweestrijd in de aanbevelingen rond koolhydraatinname werd vanuit de Commissie Voeding (Diabetes Liga) en de Commissie Evidence-Based Diëtetiek (VBVD) beslist een ‘standpuntbepaling of position statement’ te formuleren over het gebruik van koolhydraatarme voeding in de behandeling van patiënten met diabetes type 2. De doelstellingen, werkwijze en resultaten van deze position paper vind je in dit artikel. Verder worden de huidige wetenschappelijke inzichten vertaald naar praktische richtlijnen voor gezondheidswerkers.
Vraag & Antwoord
Vraag over het begeleiden van een 7-jarige met diabetes op school
Preventie van voedselallergie begint vroeg
Wetenschappelijk onderzoek zit niet stil en gebeurt niet noodzakelijk met dure ingewikkelde toestellen. Kleine vragen met groot praktisch belang worden soms opgelost door oudere bevindingen nauwgezet kritisch te bekijken en dan blijkt de oplossing mogelijk compleet tegengesteld aan gangbare overtuigingen .
Aandacht voor de introductie van gluten in de voeding
Auteurs: Sigrid Quintelier en Nadine De Ronne. Coeliakie treft 1-3% van de populatie wereldwijd en bij kinderen met eerste graad verwanten 10%. Heel wat onderzoek is verricht met als doel de prevalentie te doen dalen via voeding op jonge leeftijd. In dit artikel worden de belangrijkste onderzoeksresultaten samengevat. Zo lees je onder meer over de adviezen voor de introductie van gluten in de voeding, alsook over het mogelijke belang van andere factoren, zoals borstvoeding.
Kunnen we kinderen en jongeren nog gezonde voedselkeuzes aanleren?
Op 27 en 28 oktober 2016 vond in de Koninklijke bibliotheek in Brussel het rewardsymposium plaats. Tijdens dit symposium werden de resultaten vrijgegeven van een 4-jarig onderzoek van het reward-project ( www.reward-project.be ). De eerste dag was meer gericht op het wetenschappelijk luik. Op de tweede dag, het valorisatie luik, stelden de Reward onderzoekers en stakeholders, die nauw bij het reward-project betrokken waren, samen voor hoe de onderzoeksresultaten concrete bijdragen kunnen leveren aan de promotie van gezonde voedingskeuzes bij kinderen en jongeren.
Pas verschenen
Nubeltabel en voedingsplanner aangevuld met nieuwe gegevens over verzadigde vetzuren / Feiten en fabels over voeding bij en na kanker / Handboek voeding bij kanker / Mijn kind eet gezond, samen op weg naar een gezonde levensstijl / De ontdekkers van onze voeding
Digitalisering van de diëtistenpraktijk
Het e-health platform wordt beheerd door de overheid en staat o.a. in voor de beveiligde elektronische communicatie van patiëntengegevens tussen de zorgverleners.
Wetenschappelijk onderzoek toont de gezondheidsvoordelen van kiwi's aan
Antwerpen, 13 oktober 2016 - Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont de bijdrage aan van kiwi’s aan een optimale gezondheid, en meer bepaald aan een goede werking van het spijsverteringsstelsel, de weerstand en de stofwisseling. Vooraanstaande sprekers stelden een wetenschappelijke state-of-the art voor op het allereerste Benelux seminarie over kiwi’s en gezondheid.
Verslag Commissieavond VBVD
Op donderdag 27 oktober kwamen de leden van verschillende commissies samen in het mooie Park In Hotel in Leuven. Het was een gezellige en vooral leerzame avond, waarbij de commissies hun visie, missie, realisaties en plannen aan elkaar deelden. Geweldig om te zien en te horen hoe hard er gewerkt wordt door deze vrijwilligers om het beroep van diëtist verder te professionaliseren voor een optimale zorg aan de cliënt.