Position Paper - Koolhydraatarme voeding bij Diabetes Type 2Auteurs: Commissie Evidence-based diëtetiek VBVD, Commissie voeding Diabetes Liga.
In een gezonde voeding, die vandaag de basis vormt voor de voedingstherapie bij diabetes, raadt de Belgische Hoge Gezondheidsraad een inname aan van minimum 50-55 energie% koolhydraten, waarvan maximaal 10 energie% toegevoegde suikers. Echter, recent is er een groeiend aantal publicaties omtrent een lage koolhydraatinname en het effect op glucoseparameters, cardiovasculaire risicofactoren en gewicht bij patiënten met diabetes type 2 verschenen. Gezien deze tweestrijd in de aanbevelingen rond koolhydraatinname werd vanuit de Commissie Voeding (Diabetes Liga) en de Commissie Evidence-Based Diëtetiek (VBVD) beslist een ‘standpuntbepaling of position statement’ te formuleren over het gebruik van koolhydraatarme voeding in de behandeling van patiënten met diabetes type 2.
De doelstellingen, werkwijze en resultaten van deze position paper vind je in dit artikel. Verder worden de huidige wetenschappelijke inzichten vertaald naar praktische richtlijnen voor gezondheidswerkers.