Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding & Diëtetiek | Maart - April 2021

Editoriaal
Inleiding door Nena Van Hemelryck
Kort nieuws: varia
Een actueel overzicht van interessant nieuws voor de diëtist.
Nieuws van de VBVD: Jaarverslag 2020 en beleidsplan 2021
De medewerkers en het bestuur van de VBVD maakten een jaaroverzicht op voor 2020, met daarin de top 10 realisaties. Het beleidsplan van 2021 geeft ons dan weer een blik op de toekomstplannen.
Bachelorproef: Het effect van gezonde voeding op het cognitief leervermogen bij basisschoolkinderen
Julie Steppé | De voedingsgewoontes van 6 tot 12-jarige kinderen kunnen beter. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling blijkt dat deze leeftijdscategorie een overmaat aan energiedense voeding consumeert en een tekort aan micronutriënten. De Stad Antwerpen wil deze problematiek aanpakken met behulp van een voedingsinterventie op maat binnen elke basisschool in Antwerpen. Als onderdeel van dit project, werd een literatuurstudie uitgevoerd, om te bepalen of gezonde voeding een positief effect heeft op cognitie bij basisschoolkinderen. Indien dit het geval zou zijn, zou dit, naast de gezondheidswinst van gezonde voeding, een extra motivatie kunnen betekenen voor scholen om deel te nemen aan het project.
Hoofdartikel: Intuïtief en mindful eten
Jolien Jonckheere | Wie actief is op sociale media heeft het wellicht al opgemerkt: intuïtief en mindful eten zijn populairder dan ooit tevoren. Meer en meer diëtisten passen deze kaders toe in hun praktijk en zijn er laaiend enthousiast over. Maar wat houden ze juist in? En welke resultaten kunnen verwacht worden? Zijn er ook nadelen aan verbonden? In dit artikel worden de laatste wetenschappelijke inzichten op een rijtje gezet en spreken we met enkele ervaren collega’s.
Onderzoek: Ontwikkeling en evaluatie van een score-instrument voor het voedingspatroon bij gezonde volwassenen
Vinck Billie, Beuselinck Axelle, Baete Eline, Vanherle Koen & Van Vlaslaer Veerle | Er zijn verschillende methoden om de voedingsinname in te schatten. Het inschatten van de voedingsinname is complex en vraagt meer dan enkel het berekenen van de macro- en micronutriënten. Om tot een besluit te komen of het voedingspatroon voldoet aan de aanbevelingen, kan er gebruikt gemaakt worden van een score. Huidig onderzoek beoogt de ontwikkeling en oppuntstelling van een score-instrument om het voedingspatroon van gezonde volwassenen te beoordelen dat afgestemd is op de Belgische aanbevelingen en richtlijnen in Vlaanderen anno 2019.
Onderzoek: Voedingsgewoonten en supplementengebruik bij fitnessbeoefenaars en crossfitters
Evelien Mertens | Er is tot op heden zeer weinig onderzoek verricht naar de voedingsgewoonten en het supplementengebruik van fitnessbeoefenaars en crossfitters in België. Deze factoren zijn echter van groot belang voor een goede gezondheid en een optimale sportprestatie. Met behulp van de huidige studie werden de voedingsgewoonten en het eventueel gebruik van voedingssupplementen en verboden middelen in kaart gebracht bij Vlaamse volwassen fitnessbeoefenaars en crossfitters.
Overzichtsartikel: Fake meat… Enkele hardnekkige mythes rond plantaardige voeding
Ariane Louwaege, Amy Verbeke, Dante Tampère | Ondanks het groeiende bewijs voor de gezondheidsvoordelen van een meer plantaardig eetpatroon en de positieve impact op het milieu, doen er ook allerlei vooroordelen de ronde. Ook diëtisten worden hier meer en meer mee geconfronteerd. In dit artikel worden een aantal van deze hardnekkige mythes besproken.
Onderzoek: Nieuw! Zelfevaluatie-instrument voor de (zelfstandige) diëtist
Erika Vanhauwaert, Marte Wuyts | Als diëtist is het belangrijk om evidence-based te werken en regelmatig stil te staan bij de eigen werking. Kritische reflectie is hierbij noodzakelijk. Tot op dit moment was er echter geen instrument beschikbaar dat de diëtist hierbij kon helpen of als referentie kon gebruikt worden. Daarom ontwikkelde Hogeschool UC Leuven-Limburg Expertisecentrum Health Innovation in samenwerking met de VBVD en het werkveld een nieuw zelfevaluatie-instrument voor de diëtist, in kader van een Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek.
Uit de praktijk: Deelnemen aan de ramadan als diabetespatiënt
Indy De Graeve, Soumaya Sarrouj | Tijdens de ramadan mogen deelnemers van de dageraad tot zonsondergang niet eten en drinken. Het vasten zoals in deze periode gedaan wordt, is een vorm van intermitterend vasten en biedt naast gewichtsverlies andere potentiële gezondheidsvoordelen. Hoewel diabetespatiënten deze voordelen ook kunnen ervaren, is het risico op acute complicaties sterk verhoogd. Een goede begeleiding door de behandelende endocrinoloog en diëtist of diabeteseducator is essentieel. Enkele praktische tips voor de diëtistenpraktijk.
Verslag: 31ste Algemene vergadering EFAD: hoogtepunten uit het ‘non business’ gedeelte
Karin Van Ael | Een verslag van de online Algemene vergadering van EFAD, die plaatsvond op vrijdag 23 oktober 2020.
Voor u gelezen: Dieet anders
Kris Gillis | Recensie van het tweede boek van Hella Van Laer.
Voor u gelezen: Ongewoon Zoet
Voor u gelezen: Ongewoon Zoet Magali Maes | Recensie van het eerste ‘bakboek’ van Yasmine Marchal, mama van een zoontje met diabetes type 1.
Voor u gelezen: Gezonde eetwaren voor een hoogwaardige voeding
Theo Niewold | Recensie van een boek met kritische kijk op de voedingswetenschap, geschreven door Luc Pussemier en Leo Goeyens.