Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding & Diëtetiek | Juli- Augustus2020

Editoriaal
Inleiding door Nena Van Hemelryck
Kort nieuws (deel 1)
Een actueel overzicht van interessant nieuws voor de diëtist
Nieuws van de VBVD: Leer onze nieuwe bestuursleden kennen!
Op donderdag 4 juni 2020 ging de algemene vergadering van de VBVD door. De VBVD is verheugd om drie nieuwe enthousiaste bestuursleden te mogen verwelkomen. In dit artikel worden ze kort aan u voorgesteld.
Nieuws van de VBVD: Nieuws van de Eerstelijnszones
Nathalie De Jonghe | Een toelichting bij de verschillende eerstelijnszones in Vlaanderen en hun bijbehorende diëtistenkringwerking.
Hoofdartikel: Nudging voor het promoten van gezonde keuzes op de werkvloer en in studentenrestaurants
Rosa Luyten, Jolien Plaete | Om bedrijven, hogescholen en universiteiten te ondersteunen om tot een gezond aanbod te komen, stelde het Vlaams Instituut Gezond Leven afgeleide richtlijnen bij de voedingsdriehoek op die zich specifiek richten tot bedrijven, hogescholen en universiteiten. Een gezond aanbod installeren is één ding, ervoor zorgen dat werknemers en studenten er effectief voor kiezen, vraagt soms extra inspanningen. In de richtlijnen geeft Gezond Leven daarom ook tips om de inrichting van de ruimte aan te pakken om de gezonde keuze aantrekkelijker te maken, zonder de ongezonde keuze te schrappen. Deze techniek heet nudging. Op basis van de wetenschappelijke bewijzen rond nudging ontwikkelde Gezond Leven enkele nudging- en communicatiematerialen die het gezonde aanbod van bedrijven, hogescholen en universiteiten aantrekkelijker maken.
Overzichtsartikel: Gezonde voeding in de secundaire preventie van cardiovasculaire ziekten
Prof.Dr. Dominique Hansen, Nena Van Hemelryck | In de secundaire preventie van cardiovasculaire ziekten (CVD) is voedingsadvies en het bekomen van een gezond voedingspatroon erg belangrijk. Recent heeft de Associatie voor Preventieve Cardiologie (EAPC) een nieuwe richtlijn uitgebracht over de secundaire preventie van CVD. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de voedingsaanbevelingen uit deze richtlijn. Diëtisten kunnen best starten vanuit een ‘truncus communis’ die geldend is voor alle personen met (een verhoogd risico op) CVD, waarna er meer specifieke adviezen kunnen verstrekt worden naargelang het cardiovasculaire risicoprofiel en fenotype van de patiënt.
Cochrane Corner 9: Enterale voeding toegediend binnen 48 uur na opname versus later toegediende enterale voeding bij kritisch zieke volwassenen
CEBAM | Heeft vroeg toegediende enterale voeding (binnen 48u) versus later toegediende enterale voeding voordelen bij ernstige zieken volwassenen?
Commissies: ‘Position Paper’: Koolhydraatarme voeding bij diabetes type 2: Update 2020
Commissie Evidence-Based Diëtetiek VBVD, Commissie Voeding Diabetes Liga | Sinds de publicatie van de eerste position paper zijn er verschillende nieuwe studies verschenen omtrent het gebruik van verschillende soorten voedingsinterventies bij diabetes type 2, wat voor de auteurs een revisie van de paper op basis van de nieuwe literatuur wenselijk maakte. In dit artikel wordt een kort overzicht gegeven van deze 2020-update.
Kort nieuws: Lekkerbekjes
Jolien Plaete | Fruit of groenten als tussendoortje, een schijfje komkommer op de boterham, te voet of met de fiets op stap … Voor ouders is het soms een strijd om dit van hun kinderen te bekomen. Hoe schiet je als diëtiste die ouders en/of zorgverleners te hulp? Ontdek ‘De Lekkerbekjes’, een gezelschapsspel dat door het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkeld werd.
Bachelorproef: Voeding en depressie - De rol van het darmmicrobioom
Kathleen Compagnie, Rebecca Meersman, Britt Van de Voorde, Nina Van Den Broecke | Er is steeds meer evidentie dat darmbacteriën via de zogenaamde darm-hersen-as invloed kunnen uitoefenen op gedrag en het geestelijke welzijn. Een gezonde voeding zorgt voor een evenwichtig darmmicrobioom met een grote verscheidenheid aan bacteriesoorten. De consumptie van complexe koolhydraten, plantaardige voedingsmiddelen en gefermenteerde voeding zou een gunstige invloed hebben op de microbiële compositie en op die manier bijdragen aan de algehele gezondheid van de gastheer. In dit artikel worden de resultaten van een literatuurstudie omtrent de rol van het darmmicrobioom bij depressie toegelicht.
Overzichtsartikel: Nieuwe BASO-consensus toegelicht
An Verrijken, Marie Barea | De ‘Belgian Association for the Study of Obesity’ (BASO) heeft recent een update van haar aanbevelingen voor de aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen gepubliceerd. In dit overzichtsartikel worden de belangrijkste punten uit deze nieuwe consensus 2020 toegelicht.
Diëtist aan het werk: Kinderallergiecentrum AZ Maria Middelares
Charlotte Matton | Maak kennis met de werking van het kinderallergiecentrum van AZ Maria Middelares en de rol van de diëtist binnen het team.
Uitgeklaard: Alcoholvrije bieren
Margot Camps | Alcoholvrije bieren worden steeds populairder. Het steeds ruimere, kwalitatief verbeterde alcoholvrije aanbod, valt bij steeds meer mensen in de smaak. In dit artikel kom je te weten of alcoholvrij bier een goed alternatief kan zijn.
Voor u gelezen: FODMAP en Prikkelbare Darmsyndroom (IBS): online training voor diëtisten – Monash Universiteit
Britt Van de Voorde | Recensie van de online leermodule van de Monash Universiteit omtrent het FODMaP-dieet bij prikkelbare darmsyndroom.
Voor u gelezen: Vegan Vibes – Lisa Steltenpool
Nena Van Hemelryck | Recensie van het boek Vegan Vibes
Voor u gelezen: Lekker koken met diabetes – Diabetes Liga
Katrien Geuens | Recensie van het nieuwe kookboek van de Diabetes Liga