Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding & Diëtetiek | Juli - Augustus 2018

Editoriaal
Inleiding door hoofdredactrice Agnes De Ruyter
Nieuws uit de VBVD “Verslag WvdD”
Auteur: Ann-Sofie Pusceddu | Dat de Week van de Diëtist (WvdD) een succes was op social media is een understatement. Maar ook in de praktijk vonden tal van acties plaats. In dit verslag lijsten we er enkele voor je op. Ook lees je hier een samenvatting van jullie voornaamste opmerkingen en bedenkingen in verband met de WvdD.
Nieuws uit de VBVD “Verslag hoorzitting in de Kamer Van Volksvertegenwoordiging over de aanpak van obesitas in België”
Auteurs: Rian van Schaik, Michaël Sels en Eva Kennis | Op 30 mei 2018 werd in de Kamer Van Volksvertegenwoordigers een hoorzitting georganiseerd over de aanpak van obesitas in België. Ook de visie van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) werd hier gehoord! Hieronder lees je de voornaamste vragen van de Kamerleden aan de VBVD en ons antwoord hierop.
Inleiding op het vettendebat
Auteur: Agnes De Ruyter | Het vettendebat ontstond naar aanleiding van de discussies die ontstonden na de VBVD-Lentestudiedag op 19/04/2018. Verschillende experts werden gevraagd om hun soms uiteenlopende visie op vetten in de voeding te geven.
Samenvatting “Over goede en slechte vetten: veranderende inzichten”
Auteur: Theo Niewold | De hoge incidentie van hart- en vaatziekten in de westerse wereld heeft geleid tot veel onderzoek naar mogelijke oorzaken op het gebied van de voeding. In de afgelopen tientallen jaren is men op basis van epidemiologisch onderzoek tot de conclusie gekomen dat met name cholesterol en verzadigde vetzuren in het dieet geassocieerd zijn met hartvaatziekten en heeft men aanbevolen de consumptie daarvan te beperken. In de laatste jaren is er mede op basis van elkaar tegensprekende studies steeds meer twijfel gerezen over de slechte rol van cholesterol en verzadigde vetzuren. Dit wordt nog versterkt door het feit dat er nog steeds geen plausibele fysiologische mechanismen zijn gevonden voor de veronderstelde negatieve effecten. Voor cholesterol zijn de aanbevelingen reeds gewijzigd. Verder zijn in de recente literatuur steeds meer aanwijzingen voor een meer neutrale rol voor verzadigde vetzuren, en vetten in het algemeen. Verwacht mag worden dat dit zal leiden tot aanpassing van de voedingsaanbevelingen in de nabije toekomst
Samenvatting “Welke factoren spelen een rol in het vettendebat”
Auteurs: Prof. em. dr. ir. André Huyghebaert, Prof. dr.ir. John Van Camp, Prof. dr.ir. Koen Dewettinck | Dit artikel biedt een overzicht van de huidige voedingsaanbevelingen met betrekking tot de consumptie van vetten en hoe die tot stand gekomen zijn. Ook krijg je meer inzicht in waarom het onderscheid tussen vast en vloeibaar of dierlijk en plantaardig geen goede basis vormt om uitspraken te doen over de eigenschappen van vetten.
Samenvatting “Lipiden, zien we het bos nog door de bomen”
Auteur: Christophe Matthys | Prof. Dr. Christophe Matthys zoomt dieper in op de discussie omtrent het belang van lipiden in de context van cardiovasculaire gezondheid. Recente wetenschappelijke bevindingen worden aangehaald, net zoals de nodige nuances voor de praktische dieetadviezen. Het artikel roept ook nieuwe fundamentele vragen op.
Samenvatting “Praktische vragen over vetten”
Auteur: Nina Van Den Broecke | Nina Van Den Broecke tracht de voornaamste conclusies van het vettendebat te vertalen naar de dieetpraktijk. Zo krijg je een antwoord op praktische vragen, zoals wat te adviseren met betrekking tot kokosolie en welke vetstoffen je best gebruikt om te smeren, te bakken en te braden.
Samenvatting “Communicatie over voeding en gezondheid: hoe kunnen huisarts en diëtist beter samenwerken?”
Auteurs: Dana Cools, Leentje Dams, An De Busser, An Gers en Veerle Huysmans | De patiënt correct informeren over voeding en gezondheid is belangrijker dan ooit. Huisartsen zijn goed geplaatst om voedingsproblemen tijdig te herkennen en om de patiënt te informeren en te motiveren tot een gezondere eet- en leefstijl. Voor een meer grondige en gestructureerde aanpak is samenwerking met een diëtist aangewezen. Voor heel wat mensen, ook voor artsen, is het echter niet steeds duidelijk hoe een consult bij de diëtist verloopt, wat van diëtisten verwacht kan worden, wat hun aanpak is en waarin ze zich onderscheiden van andere ‘voedingsdeskundigen’. Daarom komt dankzij deze collega-diëtisten nu verandering in. Zij publiceerden dit artikel in Huisarts Nu, het wetenschappelijk tijdschrift van Domus Medica, de vereniging van huisartsen en huisartsenkringen in Vlaanderen en Brussel.
Nieuws uit het werkveld “Ervaringen van een diëtist”
Auteurs: Dana Cools, Leentje Dams, An De Busser, An Gers en Veerle Huysmans | Er zijn meer doorverwijzingen naar de diëtist, maar er zijn nog knelpunten. Vaak schort er wat aan de communicatie tussen diëtist en huisarts. Hoe kan het beter? Dit artikel, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Huisarts Nu, vat de visie van diëtisten ter bevordering van de samenwerking met huisartsen samen
Interview “Commissie Oncologie en Kom op tegen Kanker slaan handen in elkaar: Krachtige vitaminekuur voor infosessies over voeding en kanker”
Auteurs: Christel Kuppens, Sarah Van Holder en Frederika Hostens | Over voeding en kanker circuleren veel hardnekkige mythes. Denk bijvoorbeeld aan ‘wie borstkanker heeft (gehad), eet beter geen soja meer’ of ‘dagelijks kurkuma innemen is een goede manier om je tegen kanker te beschermen’. De commissie Oncologie van de VBVD selecteerde in samenwerking met Kom op tegen Kanker, het Iridium Kankernetwerk en oncodiëtisten uit diverse ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel enkele vaak terugkerende vragen over voeding en kanker en ging op zoek naar wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op die vragen. Dit cocreatieproces mondde uit in een aantrekkelijk vormgegeven PowerPointpresentatie: ‘Voeding en kanker: feiten en fabels’. Bij de presentatie horen ook een syllabus met achtergrondinformatie voor de oncodiëtisten, een A3-affiche en A5-flyer om de infosessies aan te kondigen en een lijst met organisatie- en promotietips. Christel Kuppers (voorzitter commissie Oncologie) en Sarah Van Holder (lid commissie Oncologie) leggen uit waarom de VBVD heeft meegewerkt aan dit project, hoe het nieuwe materiaal tot stand is gekomen en wat de meerwaarde ervan is voor de oncodiëtisten en voor de kankerpatiënten die zij begeleiden.
Verslag “Health promotion - Special Olympics Belgium”
Auteur: Diane Buekers | Op 27 mei 2018 vond het 4° evenement van het Healthy Community (HC) Project van Special Olympics plaats. Dit werd georganiseerd in Ter Heide, een voorziening in Limburg voor personen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. In dit verslag lees je niet alleen het verloop van die dag, maar ook hoe het harde werk van Diane Buekers in verband met aangepaste voeding en beweging voor personen een verstandelijke of meervoudige beperking gecombineerd met slik-en kauwproblemen beloond werd en zelfs de politieke tour op gaat!
Voedsel voor de toekomst “Duurzame quinoa uit Peru”
Auteur: Eva Kennis | “Hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking op een duurzame en gezonde manier voeden?” Op die vraag zoeken verschillende partners van het project ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ een antwoord. Elke partner vertrekt vanuit zijn eigen expertise. De provincie Vlaams-Brabant betrekt via haar netwerk jongeren, bedrijven en onderwijsinstellingen. Rikolto (Vredeseilanden) gebruikt haar internationale ervaring om ketenprojecten op te zetten en boerenorganisaties te coachen. KU Leuven onderbouwt het project met wetenschappelijk onderzoek. Hogeschool UCLL ten slotte betrekt actief haar studenten in het debat. Colruyt Group engageert zich om nieuwe duurzame producten op de markt te brengen, onder andere door duurzame ketenprojecten op te zetten. Het eerste concrete resultaat daarvan ligt vanaf juni 2018 in de rekken bij Colruyt, OKay, Bio-Planet en Spar Colruyt Group: een nieuwe quinoamengeling uit Peru. Het verhaal achter dit product vind je in dit artikel.
Voor u gelezen “Imago van het ei in ere hersteld”
Auteur: Eva kennis | Dit artikel vat kort de recente studie van Fuller et al. (2018) samen in verband met de invloed van een energiebeperkt dieet rijk aan eieren op cardiometabole risicofactoren bij personen met prediabetes of diabetes type 2.
Verslag “Inspiratie-event Low Countries, Voeding in de zorg 2.0”
Auteurs: Ingrid Adriaensen en Rian van Schaik | Op 14 juni 2018 vond het inspiratie-event ‘Low Countries, Voeding in de zorg 2.0’ in Ede/Wageningen plaats. Het event was een co-organisatie van de Nederlandse Ambassade, psps Consultants en zorgproeftuin LiCalab. Er werd kennisgemaakt met het maaltijdsysteem op maat ‘At Your Request’, ontwikkeld door Sodexo. Een bezoek aan Friesland Campina volgde, waar gesproken werd over innovatie in voeding voor zorgdoelgroepen. Ook de onderzoeksafdeling van het Wageningen University & Research instituut werd bezocht. Hier lees je het verslag van deze interessante dag.