Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding & Diëtetiek | Januari - Februari 2015

Editoriaal
Introductie door hoofdredactrice Agnes De Ruyter
Nieuws van de VBVD
Parlementaire vraag betreffende de plaats van de diëtist in de gezondheidszorg
Koolhydraten en suikers
Het bevorderen van de inname van weinig of niet bewerkte koolhydraatbronnen die ook rijk zijn aan andere essentiële voedingsstoffen (voedingsvezels, vitaminen, mineralen) is de belangrijkste boodschap. Anderzijds wordt de inname van alle geraffineerde koolhydraten best beperkt. Vanzelfsprekend gaat het om producten met toegevoegde suiker, maar ook fruitsappen, -stropen en -concentraten en producten op basis van witte bloem horen hierbij. Deze terminologie en adviezen worden door VIGeZ meegenomen en verder uitgewerkt in de herziening van de praktische voedingsaanbevelingen en de actieve voedingsdriehoek (gepland in 2015- 2016). In afwachting daarvan hopen we hiermee aan gezondheidsprofessionals een basis te geven voor een correcte en duidelijke communicatie over koolhydraten en gezondheid.
Glutensensitiviteit: een wetenschappelijke update
Belangrijkste boodschap: • Een wereldwijde bevordering van een GVD kan leiden tot een onderdiagnose van coeliakie en een verhoogd risico op de gerelateerde consequenties. • Zelf waargenomen NCGS en een verbetering van de symptomen door een GVD kan mogelijk geen accurate indicatie zijn van deze aandoening. • Er is nog veel onduidelijkheid over NCGS zoals prevalentie, mechanisme, diagnose en behandeling. • Een verlaging van de opname van FODMAPs via het dieet blijft de eerstelijnstherapie voor behandeling van de gastro-intestinale symptomen. • Verwijzing van de patiënten naar een gespecialiseerde diëtist is aanbevolen
Dieetaanpassingen bij klassieke galactosemie
Sinds mei 2012 bestaat er in België een consensus rond de dieetaanpassingen bij klassieke galactosemie. De dieetrichtlijnen zijn een compromis tussen de verschillende reeds bestaande richtlijnen in de verschillende buurlanden en de standpunten van de verschillende experten binnen de focusgroep. De resultaten van dit proces en de consensus zijn gepubliceerd in ESPEN Journal en is beschikbaar via volgende link http:// dx.doi.org/10.1016/j.clnme.2014.10.001. De consensus teksten zijn op de volgende links beschikbaar http://tinyurl. com/mu5qhvn (Nederlandstalige versie) ofhttp://tinyurl.com/n6m86qv (Franstalige versie).
Arsenicum in rijst
• inname van anorganisch arseen op kinderleeftijd kan de gezondheid op lange termijn bedreigen. • rijst, vooral de zemelen, bevat hoge hoeveelheden anorganisch arseen. • er zijn geen gegevens beschikbaar over het gehalte anorganisch arseen van formula op basis van rijstproteïnes; dit dient onderzocht en gepubliceerd te worden evenals hun eventuele gezondheidsrisico’s. • de inname van anorganisch arseen door zuigelingen en kinderen dient zo laag mogelijk te zijn. Na het spenen moet de voorkeur worden gegeven aan andere graansoorten. • de hoeveelheid anorganisch arseen in baby- en kindervoeding moet geregeld worden. • waar een hoge rijstinname de regel is dienen de autoriteiten na te gaan welke rijst de laagste inname van anorganisch arseen veroorzaakt en die aanbevelen voor de voeding van kinderen.
Noodzaak herziening dieetrichtlijnen bij hart- en vaatziekten
Verslag van het Alpro-symposium te Gent, Odisee, 27 november 2014 Agnes Notte-De Ruyter. "WAT IS DE ROL VAN VOEDINGSVET EN -CHOLESTEROL BIJ CARDIOVASCULAIRE ZIEKTEN?"
Verslag
17e voedings- en gezondheidscongres
Correcte voedingsinformatie voor borstkankerpatiënten
Alpro Foundation bekroont de Bachelor thesis van Gwenaëlle Magis
Onderzoek van instituut Danone
Kennis van melkproducten bij Belgische artsen en diëtisten