Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding & Diëtetiek I November - December 2020

Editoriaal
Inleiding door Nena Van Hemelryck
Kort nieuws: varia
Een actueel overzicht van interessant nieuws voor de diëtist
Kort nieuws: Gezonde (broodjes)lunch: wat en hoe?
Jolien Plaete | Wat is nu de ideale, gezonde lunch? En hoe kan je die snel, eenvoudig, budgetvriendelijk en/of kindvriendelijk maken? Welk beleg krijgt de voorkeur binnen de voedingsdriehoek? Krijg je vaak zulke vragen in je praktijk? Dan komt een woordje uitleg rond de lunch goed van pas.
Nieuws van de VBVD: Varia
VBVD-bestuur en -coördinatoren | In dit artikel krijgt u vanuit de VBVD een reflectie bij het voorbije jaar.
Hoofdartikel: Nuchter trainen en het atletenperfectionisme: een ongesuikerde review
Elke Godden | Wat bezielt de hedendaagse atleet om ’s morgens vroeg de weg al op te gaan? Waarom niet eerst een boterhammetje met kaas? “Nuchter trainen”, of trainen met uitgeputte glycogeenvoorraad, werd de laatste jaren een lopers-hype. We bekijken het waarom, wanneer en hoe van nuchter trainen. Verschillende studies tonen positieve metabolische effecten aan, maar de trainingsintensiteit zou wel lager liggen. Er is echter ook een donkere keerzijde aan de medaille: bestaat er gevaar voor de perfectionistische atleet die reeds flirt met de grens van magerte? De cruciale vraag: is ‘nuchter trainen’ een goede evolutie of prioriteert, opnieuw, prestatiedruk boven gezondheid in de hedendaagse sport?
Opinie: Diëtisten in de voedingsindustrie
Rani Van Gompel | De cijfers van FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, liegen er niet over. De Belgische voedingsindustrie is één van de trekkers rond organisatie- en marketinginnovatie. Met een aandeel van 18.5% van de totale omzet is dit de grootste industriële sector van België. Daarbovenop is het ook de grootste industriële werkgever in België, maar wat is de plaats van diëtisten, als voedingsdeskundige, hierin?
Overzichtsartikel: De rol van voeding in de ziekte van Parkinson
Florence Baert, Geertrui Vlaemynck, Christophe Matthys | Hoewel er geen specifiek dieet bestaat voor Parkinsonpatiënten, is er wel degelijk een rol voor voeding weggelegd. Naast preventie, kan voeding ook een rol hebben als ondersteunende factor in de behandeling van Parkinson. Parkinson is een progressieve aandoening, waarbij er naarmate deze vordert steeds meer klachten, waaronder slikproblemen en gastro-intestinale klachten als vertraagde maaglediging en/of constipatie, kunnen optreden. Voeding kan sommige van deze klachten verlichten en de levenskwaliteit van de patiënt daarbij verbeteren. Dit artikel biedt u een overzicht van de meest recente inzichten hieromtrent.
Overzichtsartikel: Orthorexia in de diëtistenpraktijk
Silke Jacobs, Ellen Moens, Tiffany Naets, An-Sofie Pinket, Nina Van Den Broecke, Nena Van Hemelryck, Liselotte Van Hevele| Gezonde voeding is big business. Via (sociale) media komen voedingstrends, adviezen en stromingen op ons af. Het maken van voedingskeuzes is daardoor een complexe activiteit geworden. De meerderheid van de mensen slaagt er in om hier op een correcte manier mee om te gaan. Er is echter een groep mensen die deze gezondheidsinstructies te strikt opvolgt en een obsessieve drang om alleen ‘gezonde’ en ‘pure’ voeding te eten ontwikkelt. Het was Bratman die in 1997 dit fenomeen als eerste omschreef onder de naam orthorexia nervosa. In dit artikel wordt dieper ingegaan op wat ON is, mogelijke risicofactoren en gevolgen. Tevens worden de eerste resultaten van het onderzoeksproject ‘Als gezond eten ongezond wordt’ uitgevoerd binnen de opleiding Voedings- en Dieetkunde – Odisee voorgesteld.
Project: Lancering diëtistendraaiboek eetstoornissen
Eetexpert | Eetstoornissen zijn ernstige aandoeningen die veel lijden kunnen veroorzaken. Eetexpert, het Vlaamse kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen, zet zich reeds jaren in voor het versterken van de zorg voor mensen met eetstoornissen, door een brug te vormen tussen de wetenschap en de praktijk. Ook de diëtist kan als zorgverlener nauw betrokken zijn bij de behandeling van cliënten met een eetstoornis. Om diëtisten die zich specialiseren in dit thema de nodige wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning te bieden, lanceert Eetexpert dit najaar een ‘diëtistendraaiboek eetstoornissen’.
Uitgeklaard: Fermenteren
Margot Camps, Bernice Stynen, Esther De Schutter | Fermentatie is reeds 10.000 jaar een veilige en populaire bewaartechniek met talrijke voordelen. In een Westers voedingspatroon worden best wel wat gefermenteerde producten geconsumeerd zoals yoghurt, brood, wijn, … Ook exotische gefermenteerde producten doen steeds meer hun intrede in onze voeding, denk maar aan kombucha, kefir en kimchi. Onder meer de mogelijke gezondheidsbevorderende eigenschappen van deze producten zorgen ervoor dat steeds meer mensen naar deze producten grijpen, maar is dit terecht?
Verslag: ’40 jaar Alpro’
Evelien Mertens | Naar aanleiding van de 40ste verjaardag van Alpro vond in september een event plaats om uitgebreid terug te blikken op de geschiedenis van Alpro, maar ook om de toekomstplannen van deze voortrekker van plantaardige voeding uit de doeken te doen. Ook enkele actuele gezondheidsthema’s kwamen aan bod tijdens een rondetafelgesprek.
Voor u gelezen: Scientific update on plant-based eating and cardiometabolic health
Nina Van Den Broecke | Recensie van de wetenschappelijk update rond plantaardige voedingspatronen en cardiometabole gezondheid door de Alpro Foundation.
Voor u gelezen: Zakboek Diëtetiek
Nena Van Hemelryck | Recensie van de herziene versie van het Zakboek Diëtetiek.