Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Week van de Diëtist

Week van de Diëtist 2023 | Weet jij hoe je lekker en gezond eet, binnen de grenzen van de planeet? #WeekvandeDiëtist

Doe een leuke actie en laat het ons weten per mail, Facebook: @VBVDdietisten  of  Instagram: @VBVDietisten !

Houd deze pagina en onze nieuwsbrief in het oog of volg onze socialemediakanalen.

Inschrijven voor de studiedag doe je hier.

Missie: 

De VBVD organiseert elk jaar de Week van de Diëtist om de waarde van ons beroep in de kijker te zetten. Tijdens de Week van de Diëtist krijgen deelnemende diëtisten de kans om acties op poten te zetten om zichzelf zo meer bekend te maken.

 

DOWNLOAD ONZE POSTER HIER IN PDF: Week_van_de_dietist_2023-A3_BD.pdf

Van 20-26 maart 2023 staat alles in het teken van duurzame voeding.

Want WEET JIJ HOE JE LEKKER EN GEZOND EET, BINNEN DE GRENZEN VAN DE PLANEET? 

  • De diëtist is hét aanspreekpunt voor een lekker, gezond en duurzaam eetpatroon.
  • De diëtist werkt mee aan een lekkere en gevarieerde voeding, goed voor klimaat en milieu.

Ons voedingspatroon speelt een gigantische rol voor het welzijn en de gezondheid van jong en oud. En belangrijk, want jaarlijks sterven er in België naar een schatting van The Lancet uit 2019, zo’n 15.000 mensen voortijdig door een ongezond eetpatroon. Bovendien kampt bijna de helft (49,3%!) van de volwassen in België met overgewicht en zien we ook een stijgende trend van het gewicht bij kinderen. Van de kinderen tussen 2 en 17 jaar heeft 19% overgewicht (cijfers uit Gezondheidsenquête, 2018). 

Tegelijk zijn onze voedingsgewoontes een belangrijke hefboom in de strijd tegen klimaatopwarming en verlies van biodiversiteit. Ons voedingssysteem is verantwoordelijk voor een kwart van de antropogene emissies. De helft van die broeikasgassen komt van de veeteelt. Kortom, teveel rood vlees en bewerkte vleeswaren in ons eetpatroon, draagt aanzienlijk bij tot de opwarming van de aarde. 

Een lekker, gezond én duurzaam eetpatroon biedt een oplossing voor beide uitdagingen. 
De gezondheidsprofessional, met de diëtist als dé expert op voedingsgebied, is de ultieme gids bij het gezonder en duurzamer maken van ons voedingspatroon. 
 

Visie: 

Een duurzaam voedingspatroon:

  • heeft een zo laag mogelijke impact op klimaat en milieu
  • voorziet de mens van alle essentiële voedingsstoffen
  • wordt geproduceerd met respect voor mens, dier en mileu

Zo draagt het bij aan voedselveiligheid, voedselzekerheid én aan de gezondheid van huidige én toekomstige generaties.

De VBVD ondersteunt de huidige en de toekomstige generatie diëtisten om duurzame voedingspatronen te promoten. Wetenschappelijk onderbouwde informatie vormt de basis. Nee, lokale tomaten zijn niet persé milieuvriendelijker dan exemplaren uit Spanje. En nee, verpakte groenten zijn niet altijd schadelijker voor het milieu dan onverpakte varianten. Om maar enkele populaire mythes te ontkrachten. Die inzichten omzetten naar de praktische handvaten gebeurt via artikels, brochures, recepten, webinars, studiedagen, een cateringcharter, … en de Week van de Diëtist 2023. 

Zo wordt duurzame voeding meer dan een leeg begrip, integendeel. Lekker, duurzaam en gezond eten wordt het nieuwe normaal in de Vlaamse eetcultuur. En ja, af en toe een frietje hoort daar ook nog bij. 
 

Doelstellingen: 

Met de Week van de Diëtist 2023 zetten we de diëtist in de kijker als hét aanspreekpunt én dé inhoudelijke expert voor alle aspecten van een duurzaam voedingspatroon. Zowel naar de bevolking toe als naar andere medische en paramedische beroepen. Van variatie in eiwitbronnen op je bord, meer plantaardige en minder dierlijk, tot het vermijden van voedselverspilling. Van meer volkoren granen en peulvruchten eten tot concrete tips & tricks om héérlijk te koken met vleesverleiders. De diëtist weet hoe je gezond eet binnen de grenzen van de planeet en kan jou daarin ondersteunen. 

We draaien niet rond, maar in de pot!

Lekker, gezond en duurzaam eten gaan hand in hand. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze drie aspecten zijn noodzakelijk om ook voor toekomstige generaties voldoende gevarieerd, lekker, vers en gezond eten te kunnen produceren. 

De hoofdingrediënten van een lekker, gezond en duurzaam eetpatroon zijn: 

  1. meer plantaardig eten. Dat betekent veel vaker kikkererwten, bonen en linzen op je bord. Vaker kiezen voor groente- of peulvruchtensmeersels op je boterham en de salami en kaas links laten liggen. Ook eens wat makkelijker een wokje met tofu, én een stoofpotje met tempeh of rode bonen in plaats van de vol-au-vent of stoofvleees. Of wat dacht je van een beetje zeewier in de soep? Kortom veel meer variatie in de eiwitbronnen op ons ‘taloor’.  
  2. minder voedsel verspillen. Dat spreekt voor zich. Leer koken met restjes. Kook wat je op krijgt. Lees en interpreteer de houdbaarheidsdatum juist. En vertrouw al eens wat vaker op je neus en tong om te bepalen of je iets nog opeet of toch maar in de vuilbak kiept. En ja, neem ook eens wat vaker een tupperware doosje met restjes mee naar huis. Je weet wel… voor de dag nadien.

Daarnaast zijn er nog andere waardevolle acties zoals: nog meer inzetten op korte keten, verminderen van verpakkingen, een eerlijke prijs voor de boer, etc. Maar naar milieu en klimaat impact zijn bovengenoemde toch echt de speerpunten. 
 

Deelnemende diëtisten

Elk jaar vinden er tijdens de Week van de Diëtist tal van acties plaats, georganiseerd door diëtisten van uit heel Vlaanderen.
Ontdek hier welke diëtist uit jouw buurt deelneemt: Deelnemende_dietisten_WvdD_2023.pdf

Deze Week van de Diëtist werd mede mogelijk gemaakt door onze commissie DUURZAAMHEID.

 

Nuttige materialen 

Naar aanloop van de Week van de Diëtist werden er een heleboel materialen ontwikkeld om te gebruiken in de praktijk. Onze leden vinden deze materialen terug op deze pagina.

Ben jij ook gezondheidszorgverlener en wil je de diëtist mee in de kijker zetten als hét aanspreekpunt op vlak van duurzame voeding? Dan is deze trifold ideaal voor in jouw praktijk/wachtzaal: Brochure_dietist_en_duurzaamheid.pdf

Organiseer jij soms evenementen met catering? Wil jij hierbij inzetten op het duurzame aspect? Bekijk dan ons duurzaamheidscharter en draag bij aan een gezonde planeet: VBVD_charter_duurzame_catering.pdf

 

De Week van de Diëtist in de pers?

Ben jij journalist en op zoek naar de ideale contactpersoon? Stuur een mailtje naar info@vbvd.be of neem contact op via 02 380 80 98 en wij helpen je verder!

 

Een dikke dankuwel aan de commissie Duurzaamheid en onze sponsors

Deze Week van de Diëtist werd mede mogelijk gemaakt door onze commissie DUURZAAMHEID. Zij zorgden onder andere voor de digitale materialen om te gebruiken in de praktijk en de inhoudelijke opbouw van de studiedag die doorging op 8 maart. Een Week van de Diëtist is ook niet mogelijk zonder sponsors. Dit jaar hadden we een heel wat duurzame sponsors die hun steentje hebben bijgedragen. Een aantal van de sponsors geven ook nog na de week bepaalde kortingen aan onze leden. Ontdek ze hieronder:

 

 

Vind de Week van de Diëtist op sociale media

Blijf steeds up-to-date over de Week van de Diëtist door onze Facebook- en Instagrampagina te volgen:

FB: @VBVDdietisten

IG: @VBVDietisten

Verder is ook de facebookgroep rond de Week van de Diëtist interessant. Je kan er de nodige inspiratie opdoen voor mogelijke acties.

Deel zeker ook je eigen acties en tag onze socialemedia-accounts. Gebruik de hashtags #WvdD, #WeekvandeDiëtist wij volgen deze nauwgezet op en de leukste acties krijgen een plaatsje in ons tijdschrift Voeding en Diëtetiek.

Heb je vragen rond de Week van de Diëtist? Contacteer ons dan via info@vbvd.be!

 

Nieuws

20-12-2021
De VBVD organiseert elk jaar de Week van de Diëtist om de waarde van ons beroep in de kijker te zetten.
15-03-2021
Ondervoeding, zwaar onderschat.