Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Commissie Duurzaamheid

In het najaar van 2018 heeft de VBVD een commissie "Duurzaamheid" opgericht. De diëtist is immers de aangewezen persoon om mensen te ondersteunen in het proces naar een gezonder én duurzamer voedingspatroon en hen te motiveren tot het maken van goedgeïnformeerde voedselkeuzes.

Contacteer Lotte Bakker via  lottebakker@live.com en 0484658477

Missie: 

Een commissie "duurzaamheid" is een goede zaak.
Zowel op internationaal op als nationaal vlak worden wij, diëtisten, hiertoe uitgenodigd.

Omwille van het milieu en klimaat trachten we met zijn allen meer en meer toestellen en wagens aan te schaffen met een minimum aan ecologische belasting. Dezelfde ingesteldheid dient er te zijn met betrekking tot aanschaf van voedingsgrondstoffen en voedingsmiddelen.

  • Eet ik lokaal en seizoensgebonden?
  • Bereid ik zoveel als mogelijk zelf?
  • Gebruik ik herbruikbare boodschappentassen?
  • Hoe ga ik om met de aanbeveling “eet minder vlees”?
  • Wat bepaalt mijn keuze in de winkel: de prijs, het gemak of waardige voeding?

Deze vragen en zoveel meer nemen we ter harte binnen de commissie ”DUURZAAMHEID”.
We zullen vanuit deze commissie trachten om realistisch om te gaan met de uitdaging duurzaamheid in de dagelijkse voeding te doen leven, bij collega’s en patiënten.

ICDA en EFAD staan achter de VBVD ter ondersteuning en opvolging. Binnen de WHO staat duurzame voeding  boven op de agenda. De Belgische overheid werkt via “De green deal “ aan programma’s binnen organisaties ter bevordering van duurzame voeding..

Mocht dit alles jouw aanspreken, aarzel dan niet om als commissielid mee te komen werken aan deze zinvolle uitdaging.  Je bent van harte WELKOM!

 

Visie: 

Wanneer we eten, wat we eten, hoe we eten …
Het is een wereld van verschil in vergelijking met slechts enkele decennia geleden.

Onder andere door de snelle opkomst van de voedingsmiddelenindustrie, hebben we steeds meer verschillende soorten (bewerkt) voedsel tot onze beschikking. De overdaad van het aanbod en onze huidige manier van eten zijn deels verantwoordelijk voor gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. De mondiale veranderingen in ons eetgedrag brengen niet alleen gezondheidsbedreigingen met zich mee. Ook de druk op het milieu is groot. 

 

Doelstellingen: 

De doelstelling van de commissie duurzaamheid is het ondersteunen van Belgische diëtisten in dit proces.
Gezondheidsprofessionals, met de diëtist als dé expert op voedingsgebied, zetten zich door middel van preventie en voedingsvoorlichting elke dag weer in voor een gezondere toekomst. Ook duurzame voeding speelt hierin een belangrijke rol.

Onder een duurzame voeding verstaan we voeding met een lage milieubelasting, geproduceerd en geconsumeerd met respect voor mens, dier en milieu.

Een duurzaam voedingspatroon draagt bij aan voedselveiligheid en gezondheid voor de huidige en toekomstige generaties (FAO, 2018). Zowel op internationaal op als nationaal vlak worden wij, diëtisten, uitgenodigd om aandacht te besteden aan het thema ‘duurzaamheid’. ICDA (International Confederation of Dietetic Associations) wil dat elk land, via de beroepsverenigingen voor diëtisten, een werkgroep opricht om dit thema de juiste aandacht te geven.

De VBVD blijft op dit vlak uiteraard niet stilstaan en richt de commissie duurzaamheid op. 
Vanuit deze commissie wordt realistisch, holistisch, pragmatisch, maar altijd evidence-based omgegaan met de uitdaging om duurzaamheid in de dagelijkse voeding te integreren, zowel bij collega’s als cliënten.
ICDA en EFAD staan achter de VBVD ter ondersteuning en opvolging.

Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.