Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Commissie Duurzaamheid

In het najaar van 2018 heeft de VBVD een commissie 'Duurzaamheid' opgericht. De diëtist is immers de aangewezen persoon om mensen te ondersteunen in het proces naar een gezonder én duurzamer voedingspatroon en hen te motiveren tot het maken van goedgeïnformeerde voedselkeuzes.
Wil je meer weten?

Amy Verbeke 

+32 474 78 22 30

amy@zeste-dietiste.be

 

Missie: 

Wanneer we eten, wat we eten en hoe we eten: het is een wereld van verschil in vergelijking met slechts enkele decennia geleden. Onder andere door de snelle opkomst van de voedingsmiddelenindustrie, hebben we steeds meer verschillende soorten (bewerkt) voedsel tot onze beschikking. De overdaad van het aanbod en onze huidige manier van eten zijn deels verantwoordelijk voor gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. De mondiale veranderingen in ons eetgedrag brengen niet alleen gezondheidsbedreigingen met zich mee. Ook de druk op het milieu is groot.

 

Visie: 

Gezondheidsprofessionals, met de diëtist als dé expert op voedingsgebied, zetten zich door middel van preventie en voedingsvoorlichting elke dag weer in voor een gezondere toekomst. Ook duurzame voeding speelt hierin een belangrijke rol. Onder een duurzame voeding verstaan we voeding met een lage milieubelasting, geproduceerd en geconsumeerd met respect voor mens, dier en milieu. Een duurzaam voedingspatroon draagt bij aan voedselveiligheid en gezondheid voor de huidige en toekomstige generaties. Zowel op internationaal op als nationaal vlak worden wij, diëtisten, uitgenodigd om aandacht te besteden aan het thema ‘duurzaamheid’. ICDA (International Confederation of Dietetic Associations) wil dat elk land, via de beroepsverenigingen van diëtisten, een commissie opricht om dit thema de juiste aandacht te geven. De VBVD blijft op dit vlak uiteraard niet stilstaan en inmiddels is de commissie ‘Duurzaamheid’ een feit.

 

Doelstellingen: 

De diëtist is de aangewezen persoon om mensen te ondersteunen in het proces naar een gezonder én duurzamer voedingspatroon en te motiveren tot het maken van goedgeïnformeerde voedselkeuzes. De doelstelling van de commissie duurzaamheid is het ondersteunen van Belgische diëtisten in dit proces. Vanuit deze commissie wordt realistisch, holistisch, pragmatisch, maar altijd evidence-based, omgegaan met de uitdaging om duurzaamheid in de dagelijkse voeding te integreren, zowel bij collega’s als cliënten. ICDA en EFAD staan achter de VBVD ter ondersteuning en opvolging.

 

 

Link naar een van onze brochures en de digitale versie

Link naar allerlei interessante publicaties rond duurzame voeding, samengesteld door de commissie duurzaamheid

Link naar nieuwste artikel in het tijdschrift