Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Commissie Duurzaamheid

Momenteel start de VBVD een commissie duurzaamheid op
Missie: 

VBVD start een commissie “DUURZAAMHEID”, dat is een goede zaak!

Zowel op internationaal op als nationaal vlak worden wij, diëtisten, hiertoe uitgenodigd.

Ondanks de inzet op preventie en voedingsvoorlichting stellen we vast dat prevalentie van voeding gerelateerde welvaartsziekten toeneemt.

Nooit eerder werd er zoveel aandacht besteed aan voeding, Nooit eerder werden we geconfronteerd met een obesitas epidemie zoals vandaag. Nooit eerder waren conditie en gezondheid van de mens een hot item zoals vandaag. Ligt  deze aandacht mede aan de basis van de toenemende welvaartsziekten, waaronder naast obesitas, allergie, diabetes e.a.? Of is de betreffende aandacht een reactie op deze gezondheidsbedreigingen?

Is er nog een gezonde verbondenheid tussen de mens en zijn voedsel? Aspecten zoals herkomst, bewerking en verwerking, seizoensgebonden, lokaal en bereiding zijn onvoldoende populair en onvoldoende fascinerend voor de hedendaagse jonge man en vrouw, voor de werkende jonge ouder, voor de fanatieke sporter….

Techniek en wetenschap bieden voeding aan in blitse verpakking, met een garantie op alles wat we denken nodig te hebben om ….gezond te zijn… of… gezond te doen, bovendien ook nog  budgettair verantwoord  en…klaar in enkele minuten!!!Hiep hiep hoera. !!!

Voedingswaarde ↔  waardige voeding

Nutriënten bepalen de voedingswaarde van een voedingsmiddel, van onze voeding. Maar wat maakt onze voeding waardig?

DUURZAAMHEID

Omwille van het milieu en klimaat trachten we met zijn allen meer en meer toestellen en wagens aan te schaffen met h minimum aan ecologische belasting.

Dezelfde ingesteldheid dient er te zijn met betrekking tot aanschaf van voedingsgrondstoffen en voedingsmiddelen.

Eet ik lokaal en seizoensgebonden?

Bereid ik zoveel als mogelijk zelf?

Gebruik ik herbruikbare boodschappentassen?

Hoe ga ik om met de aanbeveling “eet minder vlees”

Wat bepaalt mijn keuze in de winkel: de prijs, het gemak of waardige voeding?

Deze vragen en zoveel meer nemen we ter harte binnen de commissie ”DUURZAAMHEID”.

We zullen vanuit deze commissie trachten om realistisch om te gaan met de uitdaging duurzaamheid in de dagelijkse voeding te doen leven, bij collega’s en patiënten.

ICDA en EFAD staan achter de VBVD ter ondersteuning en opvolging. Binnen de WHO staat duurzame voeding  boven op de agenda. De Belgische overheid werkt via “De green deal “ aan programma’s binnen organisaties ter bevordering van duurzame voeding..

Mocht dit alles jouw aanspreken, aarzel dan niet om als commissielid mee te komen werken aan deze zinvolle uitdaging.

WELKOM!