Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Verslag 30/05/2018 - Hoorzitting Kamer van Volksvertegenwoordigers

Wij diëtisten werden gehoord in de Kamer Van Volksvertegenwoordiging over de aanpak van obesitas in België

De hoorzitting werd georganiseerd door de Commissie Volksgezondheid, Leefmilieu en Maatschappelijke hernieuwing onder leiding van Mevr. Gerkens. Er werden 3 resoluties i.v.m. de bestrijding van obesitasproblematiek besproken, met in het bijzonder aandacht voor kinderen en jongeren. De VBVD werd vertegenwoordigd door Michaël Sels, Eva Kennis en Rian van Schaik.

De hoorzitting startte met de presentatie van Rian Van Schaik namens de VBVD, gevolgd door die van Roland Devlieger (gynaecoloog en onderzoeker, KU Leuven), Evy Neyens (onderzoekster marketing, Instituut mediastudies KU Leuven) en Johan Hallaert (directeur voedingsbeleid FEVIA). Vervolgens werden vragen van de Kamerleden beantwoord.

We hebben duidelijk gemaakt dat in alle leeftijds- en risicogroepen de expertise op voedingsvlak ontbreekt en dat die expertise moet gevonden worden bij de diëtist. De erkend diëtist staat garant voor kwaliteitsvolle voedingszorg en is dé vertaler van de wetenschappelijke theorie naar het bord van de patiënt. Resultaten van de voedselconsumptiepeiling tonen aan dat slechts 6% van de Belgen die iets aan hun gewicht willen doen, hulp zoekt bij een expert. Nochtans heeft behandeling door de diëtist verschillende baten, zowel voor de patiënt en diens familie als voor de maatschappij. Zo toont een Nederlands rapport een aanzienlijke kostenbesparing aan van behandeling van patiënten met overgewicht. Voor elke euro die besteed wordt aan dieetbehandeling, krijgt de maatschappij netto 14 tot 63 euro terug: zowel in productiviteit, gezondheidswinst als een verminderde zorgkost (1). Onze conclusie luidde dan ook: maak voedingszorg door de diëtist toegankelijk en bied een antwoord aan de obesitasproblematiek.

Onze visie werd met veel interesse gehoord. De Commissie wil zich verder inzetten op gedragsverandering en de preventie van obesitas. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Referentie:

  1. SEO-rapport nr. 2012-76 ISBN 978-90-6733-688-0