Diëtisten pleiten voor terugbetaling: “Coronapatiënten hebben vaak problemen met eten na opname”
GVA 11/06/2020 om 11:57 door Andreas Rotty
20200611_Artikel_GVA_Dietisten_pleiten_voor_terugbetaling.pdf
Coronapatiënten kunnen na een opname op intensieve zorgen vaak minder goed kauwen en slikken. Covid-19 veroorzaakt ook een verlies aan smaak- en reukzin. Problemen die diëtisten moeten verhelpen, zodat patiënten voldoende eten tijdens de revalidatie. Ze pleiten voor een tegemoetkoming van de overheid voor consultaties. Ook voor de vele mensen die tijdens de lockdown gewichtsproblemen hebben ontwikkeld, zou dat zinvol zijn.
Mensen die met Covid-19 op intensieve zorgen zijn opgenomen, hebben des te meer nood aan begeleiding, zegt hoofddiëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). “Ze hebben vaak sondevoeding gekregen en aan een beademingstoestel gelegen. Spieren die ze normaal heel vaak gebruiken om te eten, hebben ze dus niet gebruikt. Dat zorgt voor kauw- en slikproblemen.”
“Langs de andere kant hebben veel patiënten een verlies van smaak- en reukzin”, zegt Sels. “Dat lijkt eerder eigen aan de ziekte zelf. Want mensen hadden die klachten al voor ze behandeld werden. Dat is dus anders dan in de oncologie, waar patiënten door de chemobehandeling hetzelfde lijken mee te maken.”
Spieren kwijt
Beide problemen kunnen zorgen voor gewichtsverlies omdat de patiënt geen zin meer heeft om te eten. Ze moeten dus verholpen worden om te revalideren. Het vermindert ook de kans op herval. “Veel van de patiënten zeggen dat ze toch iets positief hebben gehaald uit de ziekte doordat ze vijf of tien kilo lichter zijn. Maar dat is geen positief gewichtsverlies. Die mensen zijn veel spieren kwijt.”
Sels en zijn collega’s begeleiden de patiënten dus achteraf liefst uitvoerig. “Smaakproblemen kunnen we verhelpen door sterke smaken toe te voegen. Als de patiënt bijvoorbeeld een shake met alle nodige eiwitten moet opdrinken, kunnen we daar capsaïcine aan toevoegen. Dat geeft de pikante smaak van pepers. Aan andere voeding voegen we menthol (pepermunt, red.) toe.” Zo proeft de patiënt toch nog iets.
De kauw- en slikproblemen hebben ook een specifieke aanpak nodig. “Daarvoor moeten we iets aan de consistentie (stevigheid en vloeibaarheid, red.) van de voeding doen”, vertelt Sels. “We snijden de korsten van brood en geven gehakt in de plaats van stukken vlees. Sommige dingen zijn ook te lopend, zoals appelsap. Dat kunnen we indikken.”
“Tegemoetkoming nodig”
De diëtisten zien hierin een goed moment om eens aan te kaarten dat steun van de overheid voor consultaties gepast is.
“We vinden het logisch dat iedereen – een voormalige coronapatiënt, iemand met overgewicht of iemand met te weinig gewicht – in bepaalde mate een tegemoetkoming zou krijgen”, zegt Jolien Kennis, coördinator van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. “Het Riziv heeft een paar heel specifieke mogelijkheden voor kinderen met overgewicht of mensen met diabetes. Maar bijna heel de doelgroep valt daar buiten. In Nederland is een bepaalde tegemoetkoming altijd mogelijk.”
Veel slechte eters
De diëtisten zien bij gezonde mensen ook veel problemen in het eetgedrag tijdens de coronacrisis. Een deel van de slechte eters is tijdens de lockdown aangekomen. “Tijdens de lockdown hebben veel mensen een stressvolle tijd gehad of zijn ze eenzaam geweest”, zegt Kennis. “Dat uitten sommigen in ongezonder eten en meer eten, soms in emotionele eetbuien.”
Andere mensen zijn dan weer heel wat magerder geworden. “Bijvoorbeeld eenzame, oudere mensen die moeilijk voor zichzelf kunnen zorgen. Die hebben zich verwaarloosd en te weinig en te eentonig gegeten”, aldus Kennis.
Een bijkomend probleem zijn de crashdiëten. “Veel mensen die tijdens de lockdown een paar kilo zijn bijgekomen, willen daar nu snel vanaf. Ze starten bijvoorbeeld een ketodieet of een sapkuur”, zegt Kennis. “Dat zijn allemaal geen goede oplossingen op de lange termijn. Die mensen zijn bijna altijd teleurgesteld wanneer ze zien dat de kilo’s er terug bij komen.”