Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Partners

Lees hier bij welke organisaties de VBVD is aangesloten en met welke partners en sponsors de VBVD samenwerkt.

De VBVD is aangesloten bij

 

International Confederation of Dietetic Associations

Lees hier de recente ICDA nieuwsbrief.

 

 

 

 

Federatie Vrije Beroepen

 

 

 

 

The European Federation of Associations of Dietitians (EFAD)

In 2018 zijn 33 verschillende nationale en regionale diëtistenverenigingen die meer dan 35.000 diëtisten in 29 Europese landen vertegenwoordigen, lid van EFAD.
Sinds haar oprichting in 1978 levert EFAD, the Voice of European Dietitians, inspanningen om:

  • De ontwikkeling van het beroep van diëtiste te ondersteunen;
  • Op een wetenschappelijke en professionele bij te dragen tot een verhoging van de kwaliteit van de competenties van de diëtist over de 18 aangesloten Europese landen;
  • De communicatie tussen de aangesloten diëtistenverenigingen en met partner organisaties (health professionials, opleidingsinstituten en politiekers) te bevorderen;
  • De voedingsstatus van de Europese populatie te verbeteren.

Neem alvast een kijkje:

De recentste EFAD nieuwsbrief vind je terug op de publicatiepagina.

 

 

Ebpracticenet

Op 12 oktober 2017 is de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten op voorstel van het Kabinet De Block toegetreden tot Ebpracticenet, een consortium van Belgische organisaties (Domus Medica, BCFI, KCE, eHealth platform, e.a.) die evidence-based practice hoog in het vaandel dragen. Ebpractienet is het referentieplatform voor Evidence Based Practice voor alle Belgische zorgverleners. Hier vinden zij alle richtlijnen en andere EBP-informatie gevalideerd door het EBP-programma.

Benieuwd naar wat dit betekent voor de dietist?

Erika Vanhauwaert, Commissievoorzitter Evidence-Based Diëtetiek en Eva Kennis, Eindredacteur Tijdschrift Voeding & Diëtetiek zullen de VBVD vertegenwoordigen in de Algemene Vergadering. 
Erika is in december 2018 ook lid geworden van het redactiecomité van Ebpracticenet.
De Commissie Evidence-Based Diëtetiek van de VBVD zal in samenwerking met Eva en Ebpracticenet  de content voor diëtisten in België evalueren en nadien ook aanleveren.
In de toekomst zullen zij hier in het tijdschrift regelmatig op terugkomen.

Op dit moment kan elke diëtist al (betalend) gebruik maken van de CEBAM Digital Library for Health (CDLH). Voor geregistreerde gebruikers van CDLH  is er een directe koppeling beschikbaar naar de volledige tekst van Cochrane Systematic reviews en de big five journals Annals of Internal Medicine, BMJ, JAMA, Lancet, New England Journal of Medicine.  Zo kunnen zorgverleners  in het brondocument  terugvinden welke wetenschappelijke onderbouwing aan de basis ligt van de richtlijnen. Ook verwijzingen naar relevante regelgeving zijn opgenomen.

Op zoek naar patiëntenrichtlijnen of betrouwbare medische informatie op mensenmaat?  Deze vind je op  www.gezondheidenwetenschap.be, een initiatief van het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine, financieel mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Aan deze website werken zowel zorgverleners als patiënten mee. Diëtiste Nina Van Den Broecke (Odissee Hogeschool) is tevens medewerker van Cebam.

 

 

Structurele partners van de VBVD

Deze partners hebben nauwe samenwerkingsverbanden met de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. Onder andere door afvaardiging in stuurgroepen van aan voeding gerelateerde projecten en adviesraden.

 

Optimal Nutritional Care for All (ONCA)

De internationale ONCA campagne streeft sinds 2014 naar een verbeterde screening van (het risico op) malnutritie en ondervoeding in Europa.

ONCA's visie bestaat uit een wereld met optimale nutritionele zorg voor elke patiënt die geconfronteerd wordt met (de risico's) van malnutritie of ondervoeding. 

Optimal Nutritional Care for all kan slagen door een systematische screening van patiënten gevolgd door toegankelijke, gepersonaliseerde en kwaliteitsvolle voedingsondersteuning.
Hiervoor ondersteunt ONCA zowel diverse stakehouders in 14 Europese landen als nationale diëtistenverenigingen en maakt de campagne nutritionele thema's en de financiering bespreekbaar. 

Benieuwd naar de resultaten van ONCA? Blader door naar onze publicaties.

 

PIT actief

PIT Actief werkt nauw samen met de VBVD om de competenties van de diëtist verder te versterken. De scholingen bieden maatwerk met differentiatie naar expertise, werkveld en ervaringsniveau. Leden van de VBVD ontvangen jaarlijks via het tijdschrift een overzicht en de updates verneem je via de nieuwsbrief.  Pit Actief biedt de mogelijkheid met een mooie korting deel te nemen. Je kan je ook inschrijven op hun nieuwsbrief en direct op de hoogte zijn van de cursussen die zij ontwikkelen.
 

 

Diabetesliga

Nog geen lid van de diabetesliga?  Bekijk hier een gratis demo-versie van Diabetes Info. 

 

NICE Voedingsinformatiecentrum

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van alle laatste nieuwsjes op de NICE-site. 

Gezond Sporten

Word als diëtist lid van Gezond Sporten voor 30 euro.

Nubel

 

Gouden en zilveren VBVD sponsors

 

De werking van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten wordt mogelijk gemaakt door de ledenbijdragen en de onderstaande sponsors.
Door hen de mogelijkheid te geven om zichzelf en hun producten rechtstreeks aan de diëtist voor te stellen, is de VBVD in staat een tijdschrift uit te geven en events zoals de Week van de Diëtist en studiedagen te organiseren.

Een belangrijke afspraak tussen de VBVD en de sponsors is dat de vereniging ten alle tijden haar onafhankelijkheid bewaart. Uiteraard zijn onze sponsors in de eerste plaats bedrijven die interesse hebben in de diëtist en dus bedrijven die te maken hebben met voeding: voeding voor medische doeleinden als orale bijvoeding maar ook alledaagse voeding. De diëtist geeft niet enkel voedingsadvies in geval van ziekte maar behandelt ook preventief in het kader van prediabetes of overgewicht.

Om correct advies te verlenen is een up-to-date kennis over nieuwe diensten, nieuwe voedingsmiddelen of vernieuwde samenstellingen van voedingsmiddelen  nodig.

De diëtist stelt in overleg met de zorgvrager een evenwichtig voedingspatroon samen, gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten.

 

Nutricia

 

 

 

Danone

 

 

 

EQUILIBRE3

 

 

 

Alpro

 

 

 

In Body

 

 

 

Nestlé

 

 

 

Revogan

 

 

 

revogan

Fresubin