Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Zo staat het ervoor met de diëtist in de wereld

Het International Congress of Dietetics 2016 (ICD2016) is van 7-9 september gehouden in Granada. Er waren 1300 diëtisten uit 42 landen aanwezig.

 

Het International Congress of Dietetics 2016 (ICD2016) is van 7-9 september gehouden in Granada. Er waren 1300 diëtisten uit 42 landen aanwezig. Na de openingsceremonie (natuurlijk met Flamencodans), gaf Carole Middletone van de International Confederation of Dietetic Associations (ICDA) de eerste plenaire lezing over de stand van zaken in de werelddiëtetiek. 

ICDA
De ICDA bestaat uit 49 diëtistenverenigingen uit 42 landen. Samen vertegenwoordigen ze ruim 200.000 diëtisten, op een totaal van ruim een half miljoen diëtisten in de wereld. Hoeveel diëtisten zijn er dan per hoofd van de bevolking? In Indonesië zijn er de minste diëtisten: 0,9 diëtist per 100.000 bewoners. Best vertegenwoordigd is Japan, met 39,3 diëtisten per 100.000 bewoners. Nederland staat op de negende plek in deze ranglijst met circa 16 (bij een vereniging aangesloten) diëtisten per 100.000 bewoners. 

Werkplekken
Het ziekenhuis is wereldwijd nog steeds dé werkplek voor diëtisten. Maar goed nieuws is dat de werkgelegenheid in preventie en eerste lijn toeneemt. Ook heel goed: het aantal diëtisten dat wetenschappelijk onderzoek doet, neemt toe. 

Imago
Hoe staat het met het imago van de diëtist? De ICDA leden zijn er positief over, al mag het grote publiek best weten dat diëtisten op meer werkplekken en bij meer ziektebeelden betrokken zijn dan alleen overgewicht of diabetes. Verder moet de diëtist actief de competitie aan met mensen die niet gecertificeerd zijn maar zich wel voedingskundige of dieetadviseur noemen. Ook is het zaak om ook in tijdens van economische teruggang de waarde van de diëtist voor het voetlicht te brengen, om zo ontslagen te voorkomen. Maar het grote publiek ziet toch wel de waarde van de diëtist. Vraagt men consumenten naar de beste beroepen die kunnen bijdragen om de wereld te redden: dan staat de diëtist op 3. Dat is best iets om trots op te zijn!