Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Vanaf 1 juli terugbetaalde post-COVID-19-zorg bij langdurige symptomen

Vanaf 1 juli is er een terugbetaling voorzien voor patiënten die te maken krijgen met langdurige symptomen na een COVID-19 besmetting. Ook de diëtist kan hierbij een rol hebben!

Patiënten die te maken krijgen met langdurige symptomen na een COVID-19 besmetting krijgen vanaf 1 juli de zorgen terugbetaald. Het gaat hierbij om een behandelplan dat op maat van de patiënt wordt voorzien door overleg tussen de huisarts, de betrokken zorgverleners en de patiënt. De post-COVID-zorg is gratis, er is geen remgeld of supplement mogelijk. 

Indien men van mening is dat er ook een diëtist bij de behandeling betrokken dient te worden, verloopt het als volgt:

  • Een bilan (diëtetisch onderzoek, anamnese, het stellen van de diëtetische diagnose en het opstellen van een behandelplan en advies) wordt opgesteld door de diëtist in overleg met de patiënt. Terugbetaling van dit bilan bedraagt 50 euro, de patiënt betaalt niets (geen remgeld en geen supplementen)
  • 7 individuele diëtetische interventies kunnen worden terugbetaald. Terugbetaling voor diëtieksessie bedraagt 25 euro, de patiënt betaalt niets (geen remgeld, geen supplementen)

Lees wie in aanmerking komt en hoe het te werk gaat via deze pagina van het RIZIV.

De nomenclatuurnummers

  • 400050 1x te gebruiken voor het intake-gesprek, duur min. 60 minuten, 53,01 euro
  • 400116 7x te gebruiken voor de diëtistische interventie, duur min. 30 minuten, 26,50 euro
  • 400256 3x te gebruiken per 6 maanden voor de deelname aan het teamoverleg in het kader van de opvolging van de post-Covid-19 patiënt, 21,20 euro

(Dit zijn de nieuwe tarieven die gelden vanaf 1 januari 2023!)

Meer informatie betreffende de nomenclatuurnummers vind je hier.

 

Uit de Nederlandse studie COVOED rond de eerstelijns diëtistische zorg voor patiënten met COVID-19 blijkt dat 75% van de doelen van de diëtist zijn bereikt bij het beëindigen van de behandeling. Het betrekken van een diëtist bij zorg voor long COVID patiënten blijkt dus nuttig te zijn! Bekijk het onderzoek hieronder.