Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Update coronamaatregelen

Een korte update over de coronamaatregelen

Vanaf 7 maart 2022 schakelen we over naar code geel!

Dit wil zeggen dat de mondmaskerplicht vervalt op veel plaatsen, maar toch nog verplicht blijft in zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra en op het openbaar vervoer. De mondmaskerplicht in de eerstelijnszorg was initieel niet duidelijk vermeld, maar blijkt na een nieuw advies van de Interministeriële Conferentie Gezondheid (IMC) ook voor ons nog steeds verplicht voor zowel de diëtist en de patiënt/zorgvrager (vanaf 12 jaar) en dat in het volledige praktijkgebouw. Als diëtist voeren we een zorgberoep uit en blijft extra waakzaamheid nodig. (Pas op 9 maart kregen we een update door IMC!)

Als VBVD blijven we dan ook sterk aanbevelen om mondmaskers te dragen in de praktijk, zeker als de afstand van 1,5m niet gegarandeerd is. Het draait om het creëren van een veilige sfeer, waarbij afstand, ventilatie en ontsmetting nog steeds van belang blijft. 

We rekenen op jullie gezond verstand! 
 

Vanaf vrijdag 18 februari 2022 schakelen we over naar code oranje!

Voor de zorgsector blijft extra voorzichtigheid echter noodzakelijk. Voor de diëtist verandert er dus quasi niets.

Hieronder nog eens enkele maatregelen en aandachtspunten op een rijtje:

  • De basis: Respecteer de algemene hygiënemaatregelen, houd zoveel mogelijk afstand en draag een (chirurgisch) mondmasker
  • De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 12 jaar
  • Bij ziekte of quarantaine (van jezelf of een patiënt) kan de consultatie niet doorgaan in de praktijk, online begeleiding kan wel voorgesteld worden
  • Aan te raden, maar niet verplicht:
    • Extra verluchten van alle binnenruimtes en/of CO2-meter gebruiken
    • Extra pauzes voorzien om drukke wachtkamer te voorkomen en te kunnen ontsmetten en verluchten
    • Plexischerm gebruiken
  • Groepssessies kunnen plaatsvinden, met respect voor social distancing, ventilatie en een mondmasker (voor iedereen die ouder is dan 12 jaar)
  • Presentaties op locatie kunnen doorgaan, bij voldoende afstand mag de spreker het mondmasker afzetten tijdens het presenteren

 

Verlenging van de tussenkomst in de kosten van beschermingsmateriaal tot 31 maart 2022

De uitbetaling van de tussenkomst gebeurt in twee periodes. Namelijk 1/06/2021 tot 31/12/2021 en 1/01/2022 tot 31/03/2022. Het forfaitaire bedrag wordt gehalveerd omdat de aankoopprijzen van de materialen ook gedaald zijn. Voor deze uitbetalingen gelden dezelfde regels als voorgaande uitbetaling. je ontvangt dus een forfaitair bedrag voor de maanden waarin je verstrekkingen hebt aangerekend aan de verplichte ziekteverzekering. Zorg er zeker voor dat je up-to-date rekeningnummer geregistreerd staat in MyRiziv.

 

Hoe zit het met de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel?

Minister Vandenbroucke geeft aan dat het gezien de evolutie van de pandemie op dit moment niet zeker is of die verplichting er echt moet komen. Hij wil het mechanisme echter wel verankeren in de wetgeving, zodat het kan worden uitgevoerd wanneer dat nodig zou zijn. Hij stelde aan de regering voor om een eventuele inwerktreding alvast uit te stellen tot 1 april. 

 

Ben je de weg kwijt in welke tools bestaan voor testing en contactopsporing?

Hieronder vind je een handig overzicht terug over de bestaande tools voor testing en contactopsporing met de nodige info over wat, waar en wanneer!