Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Uitbreiding terugbetaling bariatrische chirurgie

Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) rapport

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) deed samen met het Intermutualistisch Agentschap (IMA) onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van obesitaschirurgie.

Er wordt nagegaan of de terugbetaling verder uitgebreid kan worden, o.a. ook voor jongeren. Er zijn heel wat bedenkingen te maken aangezien er nog niet veel onderzoek gebeurde en omdat enkele jaren na de chirurgie gewicht er weer gedeeltelijk bijkomt. Psychologische problemen en eetstoornissen worden niet aangepakt met de chirurgie. Ook zijn neveneffecten zoals verteringsproblemen en reflux niet te onderschatten.

De lange termijn effecten qua gewichtsverlies en normalisatie van bloedsuikerwaarden zijn variabel. Vandaar zijn strikte voorwaarden en multidisciplinaire aanpak zowel voor, tijdens en na de behandeling noodzakelijk.

Uit de eerste resultaten blijkt alvast dat gezondheidswinst voor de patiënt na metabole en bariatrische chirurgie opweegt tegen de kost voor de Belgische ziekteverzekering en zijn geld dus zeker waard is.

De lopende studie door KCE en IMA zal nog heel wat onduidelijkheden wegnemen zodat de aanpassingen en voorwaarden naar de toekomst toe bepaald kunnen worden.

Als diëtistenvereniging hopen we natuurlijk wel dat begeleiding bij de diëtist een eerste stap is voordat chirurgie zelfs overwogen wordt. Terugbetaling van begeleiding door de diëtist voor volwassenen met overgewicht of obesitas is echter nog niet geregeld. Nochtans willen we in de eerste plaats voorkomen dat mensen zo zwaar worden dat een operatieve ingreep de (laatste) oplossing wordt. De stap naar de diëtist wordt dikwijls overgeslagen, omdat dit niet terugbetaald wordt. Als de patiënt door obesitas, en de mogelijke complicaties hieraan verbonden, in aanmerking komt voor bariatrische chirurgie dan wordt dit onder bepaalde voorwaarden vergoed. De diëtist inventariseert als lid van het behandelend team de voedingsgewoonten van de patiënt voor de operatie en na de ingreep krijgt de patiënt persoonlijk voedings- en leefstijladvies. Deze (verplichte) kortdurende dieetbegeleiding is voor rekening van de patiënt terwijl de operatie wel vergoed wordt. Dit is toch wel een moeilijk te begrijpen situatie. De diëtist is een onmisbare zorgverlener bij de levenslange opvolging. Het is namelijk noodzakelijk om deze patiënten te begeleiden bij het levenslang gebruik van onmisbare voedingssupplementen, bij het kiezen van de juiste voeding en om de patiënt te coachen. Een terugbetaalde postoperatieve begeleiding door de diëtist zou onlosmakelijk verbonden moeten zijn aan deze behandeling om de patiënt optimaal de kans te geven op een blijvend succes en om herval, voedingstekorten of complicaties door een verkeerde eet- en leefstijl

We vragen dan ook de politici om in de volgende regeringsperiode dringend werk te maken van terugbetaling van de begeleiding door de diëtist voor zowel preventie als behandeling van overgewicht en obesitas én bij bariatrische chirurgie. Nu is het dweilen met de kraan open.

 

Lees meer in het persbericht en bekijk het eerste KCE rapport hier.