Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Risico op ondervoeding gelinkt aan hogere sterfte en heropname in het ziekenhuis

UZ Leuven publiceerde in de American Journal of Clinical Nutrition de resultaten van hun onderzoek betreffende ondervoeding in ziekenhuizen.

"Een op de vijf mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis loopt risico op ondervoeding. Het is belangrijk dat die patiënten op het vlak van voeding goed worden opgevolgd, want zij hebben een grotere kans op overlijden tijdens hun opname of binnen de eerste maand erna en ze moeten vaker worden heropgenomen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van UZ Leuven in samenwerking met vijf andere Belgische ziekenhuizen. De Leuvense specialisten klinische voeding trekken aan de alarmbel en vragen meer aandacht voor voeding, zowel binnen als buiten het ziekenhuis."

Uit het onderzoek blijkt dat:

"Ongeveer 1 op de 5 patiënten een risico op ondervoeding vertoonde, op basis van een gestandaardiseerde nutritionele screening binnen de 24u na opname.

Patiënten met een risico op ondervoeding hadden:
- Een hoger risico op overlijden in het ziekenhuis (5.1% versus 3.3%)
- Een hoger risico op overlijden binnen 30 dagen na opname - in of uit het ziekenhuis (6.8% versus 4.3%)
- Een hoger risico op heropname binnen 4 maanden (35.5% versus 32.9%)

Slechts 62 procent van de risicopatiënten zagen een diëtist tijdens hun opname, met grote verschillen tussen de ziekenhuizen en medische afdelingen. Momenteel zijn er dan ook te weinig ziekenhuisdiëtisten om alle patiënten te kunnen begeleiden. Bovendien verdient het nutritionele status ook buiten een ziekenhuissetting alle mogelijke aandacht."

Het volledige artikel vind je hier.