Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Reactie van de VBVD op Nutriscore

PERSBERICHT: Voedingslabel "Nutri-score" wordt ingevoerd in België (https://www.deblock.belgium.be/nl/voedingslabel-“nutri-score”-wordt-ingevoerd-belgië)

Deze wijze van voedsel labeling op verpakkingen is op zich een goed initiatief. Ook in Frankrijk is het effect al bewezen is, zoals vermeld op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

 

De VBVD (Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten) waarschuwt echter dat er meer moet gebeuren dan deze labeling van verpakkingen. Verpakkingen labelen is geen verplichting, dus de kans bestaat dat minder goede voedingsmiddelen van fabrikanten geen score krijgen. Het gaat hier overigens enkel over verpakte voedingsmiddelen. 

 

De consument zou eenzijdige keuzes kunnen maken op grond enkel een label, en toch denken dat hij goed eet. 

 

Wat gezond eten betekent op individueel niveau is voor iedereen verschillend en hangt af van veel factoren zoals geslacht, leeftijd, leefstijl, cultuur, lichamelijke activiteiten, .... Ook de psycho-sociale situatie, ziekte en behandeling ervan, toestand van het gebit, het besteedbare budget, mogelijkheden om te koken en kooktechnische kennis, mogelijkheden om boodschappen te doen, ...spelen een rol bij de voedselkeuze en de voedingsbehoefte.

 Een diëtist is de meest geschikte persoon om je informatie te geven over een gezond voedingspatroon op maat van het individu.