Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Persbericht: De rol van de diëtist en gevolgen van Covid-19

Covid-19 beheerst al maandenlang ons leven en uiteraard ook de berichtgeving in de media. We lazen en hoorden de afgelopen periode allerlei berichten met een link met het coronavirus.

We voelden angst om ziek te worden, voelden ons opgelucht doordat het leven even wat vertraagde, vreesden voor onze geliefden, hielden meer afstand, voelden ons net meer verbonden door de samenhorigheid in de maatschappij, konden de humor vinden door parodieën over mondmaskers en social distance, erkenden de onzekerheid van zij die niet meer mochten werken en erkenden de stress van zij die net voor veel grotere uitdagingen stonden in essentiële sectoren. De kracht van de media werd zelden zo benadrukt als de afgelopen periode. 

Onze leden, de diëtisten kwamen zelden of niet ter sprake in die berichtgeving. De Vlaamse Beroepsvereniging Van Diëtisten hoopt dat ook onze visie door uw kanalen verspreid kan worden om onze maatschappij bewust te maken van de verschillende effecten van Covid-19 op ons werkgebied.

De Vlaamse Beroepsvereniging Van Diëtisten schreef onderstaand persbericht met de steun van de Vlaamse Vereniging voor Klinische Voeding en Metabolisme (VVKVM) en l’Union Professionnelle des Diététicien.ne.s de Langue Française (UPDLF). Ook schreven we de ministers over de belangrijke rol van diëtisten in deze coronatijden, zowel als preventieve en als curatieve zorgverlener. Klik hier voor de bijbehorende bijlagen ervan en het volledige persbericht.

De gevolgen van Covid-19: Risicoverhogende coronakilo’s én invaliderende ondervoeding

De afgelopen periode zagen we heel uiteenlopende gevolgen van de lockdown op eet- en leefgewoonten: men ging extra sporten, anderen startten volop met (crash)diëten, ouders sloegen massaal aan het bakken om de kinderen bezig te houden en velen van ons aten veel minder gezond of  aten teveel uit eenzaamheid, verveling of door de stress die de coronacrisis met zich meebracht.

De eerste effecten van deze coronapandemie worden nu zichtbaar. De ene groep kwam extra aan, een andere raakte ondervoed. Beide vragen om behandeling.

Overgewicht:

Bij overgewicht loop je bij besmetting met het Covid-19 virus extra risico op een ernstiger verloop van de ziekte, zeker als je ook andere risico’s zoals diabetes en cardiovasculaire aandoeningen hebt. Je kunt dat risico verkleinen door gezonder te gaan leven.

Nu de extra coronakilo’s zichtbaar worden, grijpt men vaak naar snelle oplossingen zoals crashdiëten. De Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) waarschuwt voor deze trendy diëten die vaak meer kwaad dan goed doen. Je krijgt er geen gezonde relatie met voeding door. Een gezond eetpatroon bereik je niet door heel weinig te gaan eten of door voedselgroepen te schrappen, maar door de hele levensstijl aan te pakken. De ideale partner om je hierbij te begeleiden is de diëtist, de enige partner van de arts of specialist die vanuit eenzelfde wetenschappelijk achtergrond de voeding gerelateerde gezondheidsproblemen benadert.

Ondervoeding:

Covid-19-patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis zijn, door de ernst van de ziekte, vaak ondervoed  gepaard gaand met groot verlies van spiermassa. Op de IC kunnen patiënten per dag 0.5-1 kilo gewicht verliezen. Zeker na een langdurige opname zijn er veel voedings- en gezondheidsproblemen: smaak- en geurverlies, minder eetlust, extreme vermoeidheid, verminderde spiermassa, - longcapaciteit en mobiliteit. Bij deze klachten  is een persoonlijk advies van de diëtist noodzakelijk  om op de meest adequate wijze (eiwit)ondervoeding aan te pakken. Het opbouwen van spieren lukt enkel door training in combinatie met een eiwitrijk dieet op maat van de patiënt. Een correct aangepaste voeding in functie van de individuele noden en mogelijkheden van de Covid-19 patiënt is noodzakelijk  voor herstel 

Oproep tot terugbetaling door de overheid:

Helaas wordt het consult van de diëtist in deze gevallen niet terugbetaald, ook aanvullende medische drinkvoeding en bijvoeding, noodzakelijk voor herstel van ondervoeding wordt niet door de overheid vergoed. Veel mensen zien hun inkomsten verminderen en uitgaven oplopen tijdens deze crisis. De VBVD dringt er dan ook bij de overheid op aan terugbetaling te voorzien.

Diëtisten zijn weer volop aan de slag. Ga voor een gezonde levensstijl en schakel de hulp in van een erkende diëtist. Deze kan je onder andere terugvinden via www.vbvd.be/vind-een-dietist

Voor verdere uitdieping en om vragen te stellen mag u contact nemen met volgende diëtisten:

  • Kris Gillis, bestuurslid Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten, voor een telefonisch contact of schriftelijke bijdrage: 0477 42 72 48 kris.gillis@me.com
  • Wendy De Munter, bestuurslid Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten: 0475 77 68 92  wendydemunter@yahoo.com
  • Michaël Sels, hoofddiëtist Universitair Ziekenhuis Antwerpen: + 32 3 821 34 09 Michael.Sels@uza.be
  • Sven Van Caneghem, diëtist Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares Gent: 0485/069.763 sven.vancaneghem@azmmsj.be
  • Nathalie Antonis, zelfstandige diëtist voor een telefonisch contact of gesprek voor TV: 0479423838 nathalie.antonis@skynet.be
  • Veerle Huysmans, lector Thomas More Hogeschool en lid van de redactieraad van het tijdschrift voor voeding en diëtetiek, voor een telefonisch interview: 0472/946047
  • Jolien Kennis, coördinator Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten, 0479 62 24 17 of 02 380 80 98 Jolien.Kennis@vbvd.be