Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Nomenclatuur kinderen en jongeren met overgewicht - RIZIV terugbetaling vanaf april 2020

Eindelijk is het zover! De terugbetaling voor diëetconsultaties voor kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas is goedgekeurd en gepubliceerd in het staatsblad. Wij maakten een handig overzicht van de voorwaarden en de nomenclatuurnummers. Meld je aan om bijgevoegde PDF te kunnen downloaden.

Beste leden,

 

De kogel is door de kerk. Terugbetaling van begeleiding door de erkend diëtist van kinderen en jongeren (van 6 tot en met 17 jaar) met overgewicht of obesitas is per 1 april een feit. We hebben hiervoor gelobbyd bij politici en tijdens de hoorzitting in de kamer van volksvertegenwoordigers. En het is gelukt. Een begeleiding van 1 uur gevolgd door 5 x 30 minuten in het eerste jaar en 4 x 30 minuten in het tweede jaar. Dat is meer dan de overheid voorzien had. Hun uitgangspunt was 3 uur in 1 jaar (6x 30 min) in totaal en enkel bij obesitas. Gelukkig konden we hen motiveren tot een uitbreiding hiervan.

 

Dit is één van de acties die we voor jullie als leden doen. Belangenbehartiging en het strijden voor uitbreiden van terugbetaling. Natuurlijk zouden we graag een hoger tarief onderhandelen maar dat was een no-go area voor de overheid. We zijn immers gebonden aan de revalidatietarieven die reeds gelden voor terugbetaling zoals bij diabetes type 2. Natuurlijk zullen we daar onze nek voor blijven uitsteken maar dat kan enkel stap voor stap en via de juiste kanalen.  Je bent dus gebonden aan de hier beschreven tarieven van de revalidatieverstrekkingen. Ook dat staat beschreven in deze wet.

 

Terug naar de nieuwe terugbetaling voor behandeling van kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas. Elke dietist die ervaring heeft met behandeling van kinderen met overgewicht en dit kan aantonen kan deze doelgroep behandelen. Zorg dus dat je bijgeschoold bent over deze specifieke doelgroep alvorens aan de slag te gaan.

 

Dit gebeurt enkel op voorschrift van de huisarts of pediater volgens de nomenclatuurnummers onder de revalidatieverstrekkingen die hiervoor zijn aangemaakt door het RIZIV.

 

Maar er zijn meer voorwaarden verbonden aan het de terugbetaling en behandeling door de dietist. Zo is terugrapportage naar de verwijzer aan het eind van het eerste jaar en aan het eind van het tweede jaar vereist of als de behandeling eerder gestopt is. De volledige wetgeving vind je hier.

 

De nomenclatuurnummers vind je hier.

 

Je leest hier meer over in het document hieronder.

 

Rian van Schaik

Namens het bestuur van de VBVD