Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Leer onze nieuwe bestuursleden kennen!

De voorbije bestuursperiode loopt op zijn einde en dus zal het bestuur voor 2020-2024 zich voorstellen op de algemene vergadering op 4 juni (online).

Op donderdag 4 juni gaat de algemene vergadering van de VBVD door. De realisaties van de afgelopen jaren, de opportuniteiten en toekomstplannen worden dan voorgesteld. De bestuursperiode 2016-2020 wordt afgesloten en het nieuwe bestuur voor 2020-2024 zal zich voorstellen.

Van het huidige bestuur blijven Rian van Schaik, Dirk Lemaitre, Kris Gillis en Wendy De Munter zich actief inzetten als bestuursleden voor de komende periode.

Bernadette Barthels en Marleen Genetello nemen afscheid van het bestuur. We wensen hen al het beste toe na zo’n lange commitment bij de beroepsvereniging.

We zijn verheugd om de toekomst in te gaan met wel drie nieuwe enthousiaste bestuursleden. Silke, Dennis en Sarah stellen zich alvast voor.

 

Silke Noël

Binnenkort zal ik deel uit maken van het bestuur van de VBVD. In het dagdagelijkse leven ben ik docent binnen de opleiding voedings- en dieetkunde aan de Erasmushogeschool Brussel en zelfstandige diëtiste. Daarnaast vertegenwoordig ik ook de diëtisten in de eerstelijnszone Pajottenland en Zennevallei.

Mijn passie voor voeding begon al van jongs af aan en de keuze voor de opleiding voedings- en dieetkunde was snel gemaakt. Na het behalen van het bachelordiploma voedings- en dieetkunde volgde ik de masteropleiding management en beleid van de gezondheidszorg aan de Vrije Universiteit Brussel. Deze masteropleiding was een meerwaarde om mijn kennis rond wetenschappelijk onderzoek en de Belgische gezondheidszorg te vergroten. Tijdens mijn masterjaar startte ik mijn eigen praktijk als zelfstandige diëtiste.  

Ik vind het belangrijk om regelmatig (online) bijscholingen te volgen en me te verdiepen in vakliteratuur. Ik kan mezelf dus omschrijven als leergierig persoon. Daarnaast hou ik ook van (nieuwe) uitdagingen. Ook mijn lidmaatschap binnen het bestuur van de VBVD beschouw ik als een nieuwe uitdaging welke ook een leerrijke ervaring zal zijn. Ik vind het belangrijk om mee te werken aan de toekomstplannen van de VBVD om zo het beroep van de diëtist op een positieve manier in kaart te brengen bij zowel de burgers als bij andere zorgverstrekkers. Diëtisten verdienen vandaag de dag meer erkenning en hier wil ik ook met de VBVD verder aan werken: de meerwaarde van een diëtist moet zowel bij (para)medici als bij de burgers duidelijker worden. Daarnaast dient er ook meer aandacht besteed te worden aan de noden van de diëtisten in het werkveld en vanuit de VBVD dienen ze de ondersteuning te krijgen die ze nodig achten. Enkele diëtisten in het werkveld hebben reeds samenwerkingsverbanden uitgewerkt. Ik hoop dat we in de toekomst, via de VBVD, meer van deze samenwerkingsverbanden kunnen bekomen. Op deze manier kunnen we onze ervaringen met elkaar delen zonder dat we mekaar beschouwen als concurrentie. Met andere woorden: Ik kijk er enorm naar uit!

 

Dennis Van Bulck

Ik ben (banket)bakker en chocolatier van opleiding. Tijdens het specialisatiejaar dieetbakkerij ontdekte ik mijn interesse in de invloed van voeding op het lichaam. Ik begon vervolgens met de opleiding voedings- en dieetkunde aan de KHBO (het huidige Vives) in Brugge. Na het afstuderen in 2013 begon ik meteen als docent in eerst een bakkerijschool en vervolgens in voeding-verzorging. De interactie met studenten en het gevoel om hen iets kunnen bijleren was voor mij het beste gevoel wat er was. Tijdens deze 5 jaar in het onderwijs startte ik ondertussen als diëtist in bijberoep. Ondertussen ben ik zelfstandige diëtist in hoofdberoep en geef ik sporadisch nog presentaties of lessen.  

Als persoon zouden mensen mij omschrijven als gedreven, in het onderwijs als punctueel. Als diëtist zeggen patiënten en stagiaires dat ik zeer begripvol ben. Graag ben ik een brug tussen de theorie over voeding en de toepassing ervan in de praktijk voor patiënten tijdens consultaties.

Zo’n brug wil ik ook naar en vanuit de VBVD zijn. Als diëtist kennen we de beroepsvereniging allemaal, maar weinigen weten ook wat de vereniging echt voor ons doet en betekent. Ik lees en hoor veel frustraties en commentaar, dit kan resulteren in iets positief voor iedereen. Horen en gehoord worden zorgt voor een sterkere en stabielere samenwerking met waardevolle compromissen. Ik wil een hand uitreiken naar alle diëtisten om bij te dragen aan een beroepsvereniging met de steun van alle diëtisten. Want hoe meer diëtisten er verenigd zijn, hoe zwaarder de beroepsvereniging kan wegen op het politieke beleid.

 

Sarah Blondeel

In 2003 ben ik afgestudeerd als Bachelor Lichamelijke Opvoeding. Nadien was ik tijdens het zomerseizoen aan het werk als animatrice en in het winterseizoen als skilerares bij de Hermann Maier Schischule.

In 2008 ben ik begonnen aan de Bachelor voedings- en dieetkunde in combinatie met mijn voltijdse opdracht als internaatsopvoedster. Na mijn studies ben ik gestart aan het Postgraduaat Diabeteseducator en sinds januari 2015 werk ik als zelfstandig diëtiste en personal trainer (NASM CPT & EREPS level 4) in bijberoep (Nieuw Eetverbond en Groepspraktijk Loppem). Sinds oktober 2016 werk ik als praktijklector in de Prof. Bachelor voedings- en dieetkunde aan HOGENT.

Zowel beroepsmatig als uit persoonlijke interesse ben ik gedreven om me constant bij te scholen. Ik ben niet bang om uitdagingen aan te gaan en durf dan ook in het onbekende te duiken. Dit is mijn manier om te leren, ervaring op te doen en vooruit te gaan. Naast mijn professionele activiteiten sport ik graag, zoals lopen, fietsen en zwemmen. In de winter reis ik naar de bergen, in de zomer naar de zon.

Als bestuurslid van de VBVD zou ik graag op verschillende vlakken een nauwere band creëren tussen de student en de beroepsvereniging. Daarnaast zou ik graag meewerken aan de verdere promotie van ons beroep. Deze is zo divers, maar wordt te vaak gereduceerd tot “dit mag je wel/niet eten”. Jammer genoeg heeft dit vergaande gevolgen, zowel voor de gezondheid van de bevolking als op politiek niveau.