Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Identificatieplicht bij verkeersboete voor ondernemingen

De boetebrief voor ondernemingen is sinds begin mei 2023 aangepast. Wanneer een onderneming nalaat om de bestuurder van een wagen te identificeren na een verkeersovertreding, ontvangt die een minnelijke schikking van minimum 500 euro.

Met de identificatieplicht wil Justitie onze wegen veiliger maken. Om het opsporen van veelplegers mogelijk te maken, is het belangrijk dat élke bestuurder geïdentificeerd wordt, ook diegene die met bedrijfswagens rijden. 

Deze identificatieplicht geldde al langer, maar nadat verschillende ondernemers aangaven dat de boetebrief onduidelijk was, werd het proefproject van Justitie in november 2022 tijdelijk stopgezet. Sinds begin mei 2023 werd de boetebrief aangepast. Elke onderneming is onderheven aan de identificatieplicht: grote ondernemingen, maar ook KMO's die maar één voertuig ingeschreven heben.

Op de nieuwe boetebrief staat een duidelijke waarschuwing dat als de ondernemer nalaat om de bestuurder van de wagen te identificeren, hij een minnelijke schikking van minimum 500 euro krijgt. De mogelijkheid voor de onderneming om te betalen is geschrapt op de boetebrief. De bestuurder die de overtreding beging, ontvangt na identificatie een aparte brief met betaaluitnodiging.

 

Bekijk hieronder de communicatie rond de boetebrief van de Federale Overheidsdienst Justitie