Het Departement Omgeving lanceert op 26 april 2021 samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en 64 partners de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’. Het doel van deze Green Deal is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitrijke producten in ons voedingspatroon te verbeteren. De eiwitshift streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon. Een eiwitshift houdt ook economische kansen in die met het sterke Vlaamse innovatiepotentieel voor het grijpen zijn. Deze Green Deal wordt getrokken door het Departement Omgeving dat de krachten bundelt met partners uit het voedselsysteem. “De focus van deze Green Deal op consumptie van eiwitten is erg belangrijk met het oog op een duurzaam en toekomstgericht voedselsysteem”, aldus minister Demir.
De aandacht voor duurzame voedselsystemen is erg groot, zowel in Vlaanderen als op internationaal vlak. De Europese Commissie publiceerde in 2020 de ‘Boer tot Bord Strategie’ (Farm to Fork Strategy) en de Vlaamse regering heeft zich tot doel gesteld een sterk Vlaams voedselbeleid te ontwikkelen. Het uitwerken van een eiwitstrategie van veld tot bord draagt daartoe bij. De ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’ sluit aan bij de Europese en Vlaamse ambities rond voedselbeleid en draagt als concrete actie bij aan de Vlaamse eiwitstrategie.

Eiwitten in ons voedsel
Eiwitten zijn onmisbaar als bouwstof voor het lichaam in groei, voor het aanmaken van bloedcellen, enzymen en hormonen en voor het onderhoud en herstel van lichaamsweefsels. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten kunnen van dierlijke (vlees, vis, zeevruchten, insecten, melk en melkproducten, eieren), microbiële (fungi, bacteriën en microalgen) of plantaardige herkomst (granen, peulvruchten, noten, zaden) zijn. Eén van de grote uitdagingen voor ons voedingspatroon is de verhouding te verbeteren tussen dierlijke en plantaardige of alternatieve eiwitbronnen. Die verhouding is vandaag zowel op het vlak van milieu als gezondheid niet optimaal.
Start maken van het verhaal rond de eiwitshift
Met 64 deelnemers kan de Green Deal rekenen op een sterk partnerschap. Elke deelnemer werkt vanuit de eigen expertise om de eiwitshift in de praktijk te brengen. Naast het versterken van de plaats van het plantaardige aanbod in de supermarkt, in de eigen catering of op events en de communicatie daarrond, wordt de smaak bij de Vlaming ook geprikkeld door proefsessies en informatieve workshops. Verschillende partners engageren zich om te innoveren rond lokale plantaardige en alternatieve eiwitbronnen. Markt- en consumentengedragsonderzoek moet de juiste basis vormen om toekomstige acties beter te kunnen inzetten. Voor verschillende acties ontstaan er reeds interessante partnerschappen met bijvoorbeeld de kennispartners en individuele bedrijven of organisaties. Met deze acties wordt niet alleen de consument bereikt, maar ook de stakeholders in de eigen voorketens zoals leveranciers en producenten. Zo heeft de Green Deal een katalyserend effect. Meer informatie over deze Green Deal vindt u hier (uitgangspunten, engagementen). Een geanimeerd informatiefilmpje vindt u hier.
Download hier het volledige persbericht: