Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

FAQ Vaccinatie AstraZenica

Word je binnenkort normaal gezien ingeënt met AstraZenica? Kan de ingeplande inenting wel doorgaan? Is het vaccin wel veilig? Heel wat vragen en antwoorden via de Task Force Vaccinatie i.s.m. Prof. Pierre Vandamme.

UPDATE 26-04-2021

Hierbij een overzicht van de laatste info omtrent de vaccinatie:

Ondertussen is al 81% van alle zorgprofessionals in de eerste lijn gevaccineerd.
Wie als eerste vaccin AZ toegediend kreeg, zal dit ook als tweede vaccin krijgen, ongeacht de leeftijd.
Voortaan zal de eerste prik van AZ toegediend worden aan iedereen boven de 41 jaar. Het vaccin van Johnson en Johnson zal worden toegediend aan +18-jarigen.

 

UPDATE 15-04-2021
Heel wat diëtisten kregen al een vaccin toegediend. Vaak was dit met AstraZenica, wat betekent dat de 2e dosis voor binnenkort ingepland staat. Ondertussen wordt de inenting van AZ bij personen onder 56 jaar gepauzeerd tot 5 mei.

Kan een persoon die al 1 keer werd ingeënt met het AstraZeneca-vaccin een tweede dosis krijgen met een ander vaccin?  
Ik heb de eerste dosis al gehad en ik twijfel over de tweede dosis. Is er een alternatief?

Momenteel bekijken we de data in het Verenigd Koninkrijk op bijna dagelijkse basis. Daar werd in maart gestart met de toediening van de tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin. Er werden nu (12/04/2021) meer dan 1.000.000 tweede dosissen van het vaccin toegediend, waaronder bijna 300.000 bij personen jonger dan 55 jaar. Er worden geen problemen vastgesteld. Over 2 weken zullen miljoenen vaccins toegediend zijn, en dan beschikken we over voldoende informatie om te beslissen om:
•    die tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin te laten zetten;
o    De kans is groot dat dit de aanbeveling wordt, op basis van de gegevens uit het Verenigd Koninkrijk en op basis van het immunologisch mechanisme van het ontstaan van die zeldzame tromboses.
•    eventueel langer te wachten met een langer interval, tot we meer weten;
•    eventueel over te stappen naar een ander vaccin;
o    Die informatie zal misschien nog niet beschikbaar zijn.
o    Duitsland is daar nu mee begonnen, op basis van vooraf bestaand wetenschappelijk bewijs dat dit werkt.
o    Het Verenigd Koninkrijk heeft een studie lopen over zo’n uitwisselbaarheid van vaccins, maar enkel bij oudere personen.
•    geen tweede dosis te geven, en eventueel in het najaar een booster met een aangepast vaccin toe te dienen tegen varianten van het coronavirus;
•    eventueel, zoals nu, op eigen initiatief akkoord te gaan met een tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin, ook al is dat niet de aanbeveling.
We hebben gelukkig nog tijd tot 5 mei, voor we starten met de eventuele toediening van de tweede dosissen van het AstraZeneca-vaccin. Voortschrijdend inzicht zal dus een antwoord geven op bovenstaande vraag, ook voor mensen jonger dan 56 jaar.

 

Door de meldingen van zeldzame gevallen van tromboses hebben heel wat mensen vragen en onzekerheden over het vaccin. In onderstaande bijlage vind je een heleboel vragen en antwoorden. Stel jij je wel eens vragen over de vaccinatiestrategie of merk je onzekerheid bij je patiënten? Klik dan zeker door naar het word document hieronder voor info over vaccinatie met AZ bij ouderen, bij personen met risicofactoren, bij zwangere vrouwen en meer.