Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

ONLINE BIJSCHOLINGSNAMIDDAG: “Mijn kind heeft buikpijn, wat nu?”

Kinderen klagen vaak over buikpijn. Ook in onze praktijken worden we vaak geconfronteerd met de hulpvraag ‘Buikpijn’. Het probleem is dat de ernst en de oorzaak van buikpijn niet altijd meteen duidelijk zijn.
16 mrt

 

Buikpijn bij kinderen is niet steeds te wijten aan een probleem in de buik. Baby’s kunnen veel last hebben van krampjes, avondkolieken, reflux, last bij overgang naar vaste voeding.  Bij lagere schoolkinderen spreekt men van een incidentie van 10 tot zelfs 60% met regelmatig last van buikpijn. 

Behalve buikpijn hebben deze kinderen vaak ook andere klachten zoals misselijkheid, verstopping of diarree.
Kinderen klagen echter nooit zomaar over buikpijn. Ook al is er geen lichamelijke oorzaak, er is altijd een verklaring voor de buikpijn. 

Veelal bieden gezonde voeding, met aandacht voor regelmaat, niet te grote porties, voldoende vezels en water, genoeg bewegen en de nodige rust soelaas. 
Vaak is een specifiek dieet niet nodig, maar wat met voedselovergevoeligheden,  prikkelbare darm …

Na de lezingen van onze sprekers prof. Dr. Elisabeth De Greef (VUB) en diëtiste Charlotte Matton (Kinderallergiecentrum Maria Middelares Gent), heb je de nodige handvaten voor een adaquaat en doordacht antwoord op de hulpvraag van je patiënt. Wij nodigen je dan ook uit op onze volgende digitale opleidingsnamiddag vanuit uw kot op dinsdag 16/3 van 13u tot 16u.

Het programma vind je als bijlage hieronder.
Inschrijven kan hier.