Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Kintu | Je pijn te lijf

Wellicht begeleid je als diëtist ook regelmatig cliënten met chronische pijnklachten? De gevolgen van deze pijn zijn u welbekend: emo-eten, fybromyalgie, arthrose, enz.
30 sep

Gelukkig zijn er nieuwe inzichten om beter met deze pijn om te gaan. Met deze kennis wordt werken aan leefstijlverandering een stuk eenvoudiger. Als diëtist is het zeker ook nuttig te weten hoe andere disciplines dit aanpakken. Het is een absolute eye-opener! 
 
Jarenlang zag Dr. Leen Vermeulen patiënten met chronische pijn van specialist naar specialist hollen. Ze pleit ervoor om daarmee te stoppen en de puur biomedische kijk te overstijgen.
 
In het theoretische deel van deze opleiding legt ze uit hoe je lichaam en je brein pijn maken. Omdat weten en doen niet hetzelfde zijn volgt er ook een praktisch gedeelte. 
Ze leert je dat pijn niet altijd weefselschade betekent. Ze gaat dieper in op psychosociale factoren die aanhoudende pijn beïnvloeden: stress, leef- en werkomstandigheden, gedrag, herinneringen, gedachten en emoties. Zo ontmaskert ze chronische pijn. 
Want wat een persoonlijk probleem lijkt, is veeleer een maatschappelijk alarmsignaal dat een collectieve en beleidsmatige aanpak vraagt. De ratrace van onze prestatiemaatschappij houdt mensen vaak ongewild chronisch ziek en sluit hen uit het actieve leven uit.
 
Spreker: Dr. Leen Vermeulen, huisarts en integratief psychotherapeut.