Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Interactieve opleiding ivm de multidisciplinaire aanpak van Obesitas

Als bariatrisch chirurg voel ik mij nauw betrokken bij de problematiek van de obesitas- en diabetespandemie. Obesitas wordt door de WHO gezien als een ernstige chronische aandoening die de wereldwijde toename in levensduur bedreigt.
29 Mei

U kent ongetwijfeld de nefaste gevolgen van het metabole syndroom op de gezondheid, mobiliteit, kwaliteit van leven, kosten in de gezondheidszorg,… De prevalentie van obesitas is spijtig genoeg ook hoger in reeds kwetsbare patiënten.We kunnen onze ogen niet sluiten voor deze problematiek!

Hoe pakken we deze aandoening het beste aan? We zijn op zoek naar partners in een Zorgtraject Obesitas Midden West-Vlaanderen, waarbij we planmatig te werk gaan in het begeleiden van een patiënt. Het project wordt gesteund door de bariatrisch chirurgen van AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout en Sint-Andries te Tielt. Dit zorgt voor een coherent beleid voor elke patiënt, van Torhout tot Menen, van Tielt tot Vleteren…  Vanuit Uw en onze ervaring kunnen we komen tot een interessante wisselwerking! Heeft U affiniteit voor dit voorstel? 

Graag nodig ik U dan uit voor een interactieve opleiding ivm de multidisciplinaire aanpak van Obesitas. Doel is om handvatten aan te reiken bij de start van de behandeling, en om tot een gunstig eindresultaat te komen op lange termijn! Dit programma wordt georganiseerd in verschillende modules om elk onderwerp voldoende te belichten.
 
1.    Module 1 – Dinsdag 29/05/2018: Basisconcepten. Conservatief beleid, of bariatrische heelkunde? Inzicht vanuit de patiënt zelf, gebaseerd op een recent marktonderzoek. – De Oudste versus de Nieuwste technieken: endoscopische sleeve gastroplastie, minibypass, SADI,…
 
2.    Module 2 – Dinsdag 25/09/2018: Opvolgingsmodule: laatste trends in voedings/bewegings/mental coaching – Werking Obesitascentrum – (H)Erkennen complicaties: vitaminetekorten en substitutie, inwendige herniatie, dumping, alcohol en RYGB, …
 
3.    Module 3 – Zaterdag 17/11/2018: Terugkomdag Midden West-Vlaanderen: leven na een maagverkleining.  Info voor en door patiënten. Alle zorgverleners Zorgpad Obesitas zijn welkom. 
 
4.    Module 4 – Dinsdag 5/02/2019: Tailored Patient Care: verschillende types patiënten = verschillende resultaten = verschillende aanpak? – Live surgery – Uitrollen samenwerking 1e en 2e lijn. 
 
Na afloop van dit programma ontvangt U een naslagwerk, en certificaat “Partner tegen Obesitas – AZ Delta-SAT Obesitascentrum”. Zo zien Uw patiënten dat U een ideaal aanspreekpunt bent, en vertrouwenspersoon in hun strijd tegen obesitas. 
 
De eerste module gaat van start op 29 mei 2018 om 20 u in Diksmuide. De opleiding is gratis. Verdere details van de voordrachtavond volgen na inschrijving. U kunt inschrijven voor 1 of meerdere modules.
 
Accreditering is aangevraagd voor de opleiding. Het aantal plaatsen is beperkt. 
 
Graag bevestiging van Uw aanwezigheid via secr.chirurgie.torhout@azdelta.be vóór 1 mei 2018.