Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

EETEXPERT - Basistraining rond de detectie en behandeling van overgewicht bij jongeren

Zie jij in je praktijk jongeren met overgewicht? Vraag je je wel eens af hoe je dit best aanpakt? Kan je wel wat ondersteuning gebruiken bij de begeleiding van deze groep?
15 jun

Programma

Deze vorming geeft handvatten voor de multidisciplinaire aanpak van overgewicht, en is gericht op hulpverleners die beginnende ervaring hebben met deze problematiek. De sprekers geven theoretische basisprincipes en werken deze uit aan de hand van concrete casussen. Ook de somatische aspecten van obesitas komen aan bod. Deze vorming beschrijft de behandeling bij jongeren, maar de principes zijn ook bruikbaar voor volwassenen. Er wordt na deze studiedag een vervolgopleiding gepland voor wie zich verder wil verdiepen, i.s.m. de onderzoekers van het “Welcome” project rond de invloed van executieve functietraining op de behandeling van overgewicht.

Mis je nog wat basiskennis rond diagnostiek en behandeling van overgewicht? Kan je nog wat opfrissing gebruiken? De elearning ‘Overgewicht en obesitas’ is rechtstreeks en gratis toegankelijk via https://inami-riziv.dokeosnet.com/. Wie inschrijft voor deze vorming, kan bovendien ter voorbereiding gratis toegang krijgen tot de e-learning ‘Motiveren’. Indien je van dit aanbod gebruik wenst te maken, vermeld dit bij ‘opmerkingen’ in het inschrijvingsformulier.

Doelgroep

Deze studiedag richt zich tot iedereen die actief instaat voor de begeleiding en behandeling van kinderen, jongeren, of volwassenen met eet- en gewichtsproblemen (diëtisten, psychologen, psychiaters, kinderartsen, huisartsen, preventiewerkers, CLB-medewerkers, kinesitherapeuten, bewegingsdeskundigen…). Accreditering voor artsen wordt aangevraagd bij werkgroep Ethiek en Economie.

Docenten

Prof. dr. Caroline Braet is klinisch psycholoog, gedragstherapeut en hoogleraar aan de Universiteit Gent (vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie). Caroline Braet was consulent op de kinderpolikliniek van het Universitair Ziekenhuis Gent en is consulent in het Medisch Pediatrisch Centrum in De Haan. Ook is ze coördinator en supervisor bij het Universitair Psychologisch Centrum 'Kind & Adolescent' te Gent.
Marijke Ysebaert is doctoraatsstudente aan het Laboratorium voor Experimentele Geneeskunde en Pediatrie (LEMP) van de Universiteit Antwerpen. Zij is als onderzoeker betrokken bij het WELCOME project. Daarnaast is zij kinderarts in opleiding en verbonden aan het Obesitasteam voor Kinderen van de afdeling kindergeneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Praktische informatie

Wanneer: 15/06/2018, van 9u30 tot 16u30
Waar: VAC Gent, Koningin Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent (zaal Leo Bakeland)
Kostprijs: 75€
Wie ook inschrijft voor de basistraining eetstoornissen (7 juni), betaalt 130 euro voor beide dagen.
Inschrijvingsmodaliteiten: Inschrijven gebeurt via onze vormingsagenda. De ontvangst van je inschrijvingsbevestiging geldt als inschrijving en is jouw akkoord om tijdig te betalen. We rekenen erop dat je asap en uiterlijk 2 weken voor de vorming betaalt op rekeningnummer BE20 7340 1588 3656 van Eetexpert, met vermelding ‘Basistraining overgewicht 15/06/2018 + je naam’. Annuleringsvoorwaarden: zie website.

Organiserend comité: Prof. dr. C. Braet, Prof. dr. L. Claes, Prof. dr. P. De Cort, I. Ulens, A. Vandeputte.

VAC Gent, Koningin Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent (zaal Leo Bakeland)