Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Allergiediëtisten | stress & angst bij voedselovergevoeligheid

Hebben stress en angst invloed op voedselovergevoeligheid? Kom het in deze opleiding te weten.

Korting voor VBVD-leden

Klik hier om je in te schrijven

14 okt

Je lichaam kan dat op een verrassende manier laten zien - via je allergieën of voedselovergevoeligheid.
Stress zal zelf geen voedselovergevoeligheid veroorzaken, maar kan het wel verergeren.
Zo merk je dat, wanneer je stress ondervindt, je ook vaak last heb van je buik. De oorzaken en fysiologische processen die ten grondslag liggen worden toegelicht. 
Het darmmicrobioom speelt daar zeker ook een belangrijke rol in.
We spreken over de “hersen-darm as”, dat duidt op het feit dat de darm en brein voortdurend en in twee richtingen met elkaar communiceren. 
In het geval van allergie kan je je symptomen (veel) meer opmerken omdat je gestrest bent. 
Hoewel je symptomen misschien niet echt erger zijn, kunnen ze wel erger aanvoelen.
Stress kan ook een sterkere fysieke reactie veroorzaken. 
Wetenschappers zijn er niet helemaal zeker van waarom dit gebeurt, maar één theorie is dat stresshormonen allergische reacties zouden kunnen versterken in een poging om het lichaam veilig te houden.
Naast de invloed van stress op onze voedselovergevoeligheid komen ook andere stressbusters als hartcoherentie en hypnose aan bod.
Tevens worden ons praktische tips aangereikt hoe we in onze praktijk kunnen omgaan met angst en stress rond (her)introductie van voedingsmiddelen.
 
Na de lezingen van onze sprekers (programma hieronder terg te vinden) heb je de nodige handvaten voor een adaquaat en doordacht antwoord op de hulpvraag van je patiënt.
Wij nodigen je dan ook uit op onze volgende opleidingsdag “HOE OMGAAN MET STRESS EN ANGST BIJ VOEDSELOVERGEVOELIGHEID?”
op donderdag 14/10 van 09u tot 16u in Hotel Van der Valk in Beveren.