Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Handleiding KMO-Portefeuille

De Kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt van de Vlaamse overheid voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren.

Wat is Kmo-portefeuille

De Kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt van de Vlaamse overheid voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Sinds september 2019  is VBVD een erkend dienstverlener en komen opleidingen die minstens 100 euro kosten in aanmerking voor deze subsidie.

Wie in het Vlaams Gewest een zelfstandige activiteit als diëtist uitoefent kan dus voortaan een deel van deze opleidingskost laten financieren door de Vlaamse overheid. Ondernemingen kunnen hier nagaan of zij in aanmerking komen voor subsidie.

Vanaf december 2019 kan een zelfstandige of kleine onderneming nog 30% steun genieten, een middelgrote onderneming 20% steun.

Hoe subsidies aanvragen en ontvangen

 1. Eenmalig: Online registratie

  Als je voor de eerste keer een subsidieaanvraag wil doen, moet je je onderneming registreren. Surf daarvoor naar de website van Vlaio (Agentschap Innoveren & Ondernemen).
  Gebruik voor dieetadvies de NACE-code 8690901
  Raadpleeg daar indien nodig de gebruikershandleiding.

 2. Inschrijven voor een opleiding

  Inschrijven voor de opleiding doe je via de link op onze website. Opleidingen VBVD die in aanmerking komen voor subsidie krijgen een aparte vermelding (‘komt in aanmerking voor subsidie met KMO-portefeuille’)
  Ons registratienummer VBVD DIENSTVERLENER KMO-P  is 0226780

 3. Subsidieaanvraag indienen

  Ook dit gebeurt online via vlaio.be. De gebruikershandleiding van de KMO-portefeuille helpt je hierbij. Log hiervoor eerst in.
  In principe kan de aanvraag gebeuren tot 14 dagen na de opleiding. We vragen echter om dit tijdig te doen, bij voorkeur 2 tot 3 weken voor de aanvang van de opleiding.
  Als de aanvraag goed is ontvangen,  krijg je via mail een subsidienummer en de stortingsgegevens voor je eigen bijdrage.

 4. Eigen bijdrage storten

  Je eigen bijdrage kan je nu storten op een KMO-portefeuille rekening (dit is een  Sodexo-rekening die werd aangegeven in de mail die je ontvangen hebt van Vlaio). Storten kan bij voorkeur voor de opleiding en ten laatste 30 dagen na de subsidie-aanvraag.

 5. De subsidie wordt gestort

  Agentschap Innoveren & Ondernemen stort je subsidie eveneens op deze rekening en stuurt je een e-mail ter bevestiging.

 6. Factuur betalen via de KMO-portefeuille

  Geef nu via dezelfde website (www.kmo-portefeuille.be) de opdracht om de opleiding te betalen. Daarvoor heb je je factuurgegevens nodig van de opleiding.
  Indien mogelijk ontvangen we graag je betaling tijdig, d.i. voor de start van de opleiding. Je ontvangt dan een betaalbevestiging die geldt als bewijs van inschrijving.