Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Voeding & Diëtetiek | Mei - juni 2016

Verslag
Succesvolle week van de diëtist 2016
Nieuws van de VBVD
Commissie Beleid klinische voeding (BKV): wie, wat en waarom?
2016 jaar van de boon
2016 jaar van de boon
'Adventure Therapy' voor eetstoornispatiënten
'Adventure Therapy' voor eetstoornispatiënten
Voeding innoveren voor mensen met geur- en smaakproblemen en kauw- en slikproblemen: Parki's kookatelier
Voeding innoveren voor mensen met geur- en smaakproblemen en kauw- en slikproblemen: Parki's kookatelier
Een psychologische benadering van overgewicht bij kinderen
Auteurs: Charlotte Blommaert o.l.v. Nele Callewaert en Leentje Vervoort. Overgewicht en obesitas zijn vaak voorkomende problematieken in alle leeftijdscategorieën. Maar vooral bij kinderen rond de leeftijd van 10 jaar bedraagt de prevalentie van zwaarlijvigheid bijna 20%. De benadering voor obesitas bij kinderen vraagt dringend actie op meerdere terreinen. De psychologische factor mag daarbij niet onderschat worden. Zo lijkt het ontstaan van eetgedrag sterk beïnvloed door de interactie tussen de individuele beloningsgevoeligheid en de reactie op voedsel als beloningsprikkel (appetitieve conditionering). In dit artikel worden de appetitieve conditioringsprocessen bij kinderen (10 tot 14 jaar) bestudeerd in functie van de beloningsgevoeligheid. Op deze manier werd er inzicht verkregen in het ontstaan van maladaptief eetgedrag en dus van overgewicht en obesitas bij kinderen.
Hoe ongezond is dierlijk vet nu eigenlijk?
Hoe ongezond is dierlijk vet nu eigenlijk?
Wordt olijfolie kankerverwekkend door verhitting?
Wordt olijfolie kankerverwekkend door verhitting?